Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Μακελειό έγινε το πρωί της Κυριακής στον χριστιανικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου σε πόλη της βορειοδυτικής πολιτείας Οντο της Νιγηρίας, όπου ένοπλοι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών, και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «αποτρόπαιη». Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της σφαγής.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Στην πρωτεύουσα του Σουδάν βρίσκεται από χτες η βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόλι Φι, με στόχο τη βολιδοσκόπηση προθέσεων από τη στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν να παραδώσει τα ηνία σε πολιτική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα του Οκτώβρη. Την Παρασκευή άλλος ένας Σουδανός διαδηλωτής έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 100 τα θύματα της κρατικής καταστολής και βίας στο Σουδάν από το πραξικόπημα της 25ης Οκτώβρη και έπειτα. Χτες ο Αντάμα Ντιένγκ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση των θυμάτων των δυνάμεων ασφαλείας, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία και τον στρατό δεκάδες άνθρωποι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον 6 ακόμα άνθρωποι προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη μακρά μαύρη λίστα των θυμάτων της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ. Ξεχώρισαν το πιστολίδι μεταξύ ενόπλων σε πολυσύχναστο δρόμο της Φιλαδέλφειας, με αποτέλεσμα 3 νεκρούς και 14 τραυματίες, και ο θάνατος άλλων 3 ατόμων και ο τραυματισμός άλλων 13 στην Τσατανούγκα του Τενεσί, σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Χτες η οργάνωση «GunViolenceArchive.org», κάνοντας έναν απολογισμό θυμάτων από την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 124 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 325 σε τουλάχιστον 300 επεισόδια με πυροβολισμούς.

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΓΚΟ.-- Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ορλάντο Χόρχε Μέρα, δολοφονήθηκε χτες μέσα στο γραφείο του στη διάρκεια συνεδρίασης, όπως έγινε γνωστό από τον παιδικό του φίλο Μιγκέλ Κρους. Ο 55χρονος πολιτικός ήταν νομικός και ιδρυτικό μέλος του λεγόμενου Σύγχρονου Επαναστατικού Κόμματος, ενώ ο δράστης έχει συλληφθεί και διεξάγεται έρευνα για τα κίνητρα της πράξης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ