Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Η κυβέρνηση επιμένει ότι μειώνεται

Αλλά η ανάγνωση των στοιχείων δίνει άλλη εικόνα. Χαρακτηριστικό της αλχημείας ότι για την ίδια περίοδο στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται δύο διαφορετικά ποσοστά ανεργίας

Να θολώσει την εικόνα επιχειρεί και πάλι η κυβέρνηση που με διάφορα μαγειρέματα των επίσημων στοιχείων προσπαθεί να δείξει ότι έχει επιτευχθεί μείωση της ανεργίας κατά το Γ' τρίμηνο του 2001. Αλλωστε, το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο σχετικό δελτίο Τύπου είναι αντικρουόμενα, θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητά τους.

Ετσι, στην πρώτη σελίδα του δελτίου Τύπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) παρουσιάζεται ως επίσημο ποσοστό ανεργίας για το Γ' τρίμηνο του 2001 το 10% και του αντίστοιχου τριμήνου του 2000 το 10,7%. Ομως στη δεύτερη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα στοιχεία ανά γεωγραφική περιφέρεια το επίσημο ποσοστό ανεργίας για το Γ' τρίμηνο του 2001 ανέρχεται σε 10,2% και του αντίστοιχου τριμήνου του 2000 σε 11,1%!!! Το ίδιο συμβαίνει και στο επίσημο site της ΕΣΥΕ στο διαδίκτυο (www.statistics.gr).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην πρώτη σελίδα του δελτίου Τύπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων κατά το Γ' τρίμηνο του 2001 ανέρχεται σε 434,8 χιλιάδες - ποσοστό 10% - παρουσιάζοντας ως γενικό ποσοστό μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000, όπου το ποσοστό ανεργίας ήταν 10,7%.

Ομως, τα συγκεντρωτικά αυτά στοιχεία είναι παραπλανητικά, γιατί δεν αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή αύξηση της ανεργίας σε περιοχές της χώρας όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ηπειρος και οι Ιόνιοι Νήσοι. Οπως προαναφέραμε τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στη δεύτερη σελίδα του δελτίου Τύπου και είναι διαφορετικά από αυτά της πρώτης. Πάντως, σύμφωνα με αυτά τα ποσοστά ανεργίας, που κατά το Γ' τρίμηνο του 2000 ανέρχονταν για τη Δυτική Μακεδονία σε 14,7%, την Ηπειρο 10,6%, τις Ιόνιους Νήσους 5%, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 8,6%, την Κεντρική Μακεδονία 10,7%, εκτινάχτηκαν κατά το Γ' τρίμηνο του 2001 σε 15,8%, 11,9%, 6,7%, 9%, 10,8%, αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, παρά την όποια μείωση, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά, της τάξης του 13,3% (13,6% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2000). Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλία, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 11,6% (12,4% κατά το 2000).

Παράλληλα, η κυβέρνηση κρύβει ότι η μικρή μείωση της καταγεγραμμένης ανεργίας που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές είναι πρόσκαιρη. Χρησιμοποιεί τα στοιχεία που αφορούν κυρίως στην Αττική για να παρουσιάσει μειωμένο μέσο ποσοστό ανεργίας. Στην Αττική, από 12,2% το Γ' τρίμηνο του 2000 εμφανίζεται μείωση σε 10,4% το Γ' τρίμηνο του 2001. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που εφαρμόζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ακόμα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ειδικά στην Αττική παρουσιάζεται μια πρόσκαιρη αύξηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επομένως και πρόσκαιρη αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, στην Αττική εφαρμόζονται τα περισσότερα κοινοτικά προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για «νέες θέσεις εργασίας», που και αυτά έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και η αποτελεσματικότητά τους ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας αμφισβητείται ακόμα και από τους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς.

Τέλος, τα ποσοστά ανεργίας ανέρχονται για την Κρήτη σε 5,7%, το Νότιο Αιγαίο σε 9,7%, το Βόρειο Αιγαίο σε 6%, την Πελοπόννησο σε 8,1% και τη Δυτική Ελλάδα σε 9,9%. Με δεδομένο τον αγροτικό χαρακτήρα των περιοχών, τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά υψηλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ