Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φτωχοί 8 στους 10 αναπήρους!

Ευχολόγια από την κυβέρνηση για την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού

Στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τους αναπήρους και ευχολόγια για την αντιμετώπιση της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού εξαντλούνται η κυβέρνηση και η συμβιβασμένη ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), ενώ τα προβλήματά τους διογκώνονται τραγικά.

Μια πτυχή των οξυμένων προβλημάτων των αναπήρων αναδείχτηκε από τα στοιχεία μελέτης που παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΣΑΕΑ. Η μελέτη έγινε σε 7 χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Φινλανδία, Ισπανία) υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία. Τα στοιχεία αυτά βέβαια τουλάχιστον υποεκτιμούν την κατάσταση, αφού -όπως αναφέρεται στην ίδια τη μελέτη- υπάρχει έλλειψη συγκρίσιμων στοιχείων ΑμΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μόνες πληροφορίες έρχονται από δυο μεμονωμένες μελέτες της «Eurostat» και υπολογίζουν ότι ανάπηροι είναι το 12% του συνολικού πληθυσμού των χωρών της ΕΕ.

Η Ελλάδα, εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό αναπήρων στην Ευρώπη 9,3%, αλλά βασίζεται στην καταγραφή με βάση τη σύνταξη αναπηρίας, αριθμός που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αφού το ποσοστό των ατόμων κάτω των 60 ετών που εισπράττουν αναπηρική σύνταξη στην Ελλάδα είναι μόλις 3%.

Ακόμα λοιπόν και από τους καταγεγραμμένους ανάπηρους στη χώρα, οι οποίοι με τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέονται με κάποια μορφή κοινωνικής πρόνοιας, το 77,5% δηλώνουν ότι ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή απόλυτης φτώχειας. Το 37,5% των αναπήρων της χώρας ανέφεραν ότι με το εισόδημα που διαθέτουν ζουν με πολύ μεγάλη δυσκολία, το 37,5% με δυσκολία και το 25% με σχετική δυσκολία. Το μέσο εισόδημα των αναπήρων στην Ελλάδα είναι 505 ευρώ (172.078 δρχ), ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία τους θα έπρεπε να έχουν σχεδόν το διπλάσιο εισόδημα (823 ευρώ ή 280.437 δρχ). Η Ελλάδα άλλωστε είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει υιοθετήσει το χαμηλότερο εγγυημένο εισόδημα για τα ΑμΕΑ.

Η φτώχεια βέβαια συνδέεται άμεσα με την ανεργία, αφού ανενεργοί είναι το 42% των αναπήρων και άνεργοι το 20,8%. Αντίστοιχα, το 60% των αναπήρων θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα για την πρόσβαση στην εκπαίδευση - μόνο 7% των αναπήρων φοιτούν σε σχολείο ειδικής αγωγής ή ειδική τάξη - ενώ σχεδόν αδύνατη είναι η πρόσβαση των αναπήρων στον πολιτισμό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις νέες τεχνολογίες.

Η Ελλάδα κατέχει ανάμεσα στις 7 χώρες την τελευταία θέση (ποσοστό 2,43%) στους δείκτες που αφορούν συνολικά την κοινωνική βοήθεια προς τα ΑμΕΑ (επιδόματα, στήριξη της εκπαίδευσης, πολιτικές απασχόλησης, πρόνοια), ενώ ο μέσος όρος των 7 χωρών είναι 5,76%.

Παρ' όλα αυτά, μιλώντας χτες στην ημερίδα ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, επιχείρησε να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης για τα ΑμΕΑ και μίλησε για στρατηγικές κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που στοχεύουν κυρίως στην άρση των διακρίσεων και στην παροχή ίσων δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ