Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Ο Αβραάμ Β. Γεοσούα, ένας από τους πιο πολυγραφότατους Ισραηλινούς συγγραφείς, αντίθετος στην ισραηλινή κατοχή, πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβρη του 1936, με ελληνικές και μαροκινές ρίζες, ο Γεοσούα δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων το 1963. Στη συνέχεια, τα έργα του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μία διακομματική πρόταση για καλύτερη ρύθμιση της χρήσης πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ κατέθεσαν την Κυριακή 20 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Προτείνουν στις Πολιτείες να αποσύρουν τα όπλα από πρόσωπα που κρίνονται επικίνδυνα, καθώς και άλλα που αφορούν την ψυχική υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε τη Δευτέρα εναντίον της «παρωδίας δικαιοσύνης», που αποτελούν κατ' αυτόν οι εργασίες της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Γενάρη 2021, η οποία έχει μέλη κυρίως Δημοκρατικούς και τον κατηγορεί πως βρισκόταν στην καρδιά «απόπειρας πραξικοπήματος» στις ΗΠΑ. Σε 12σέλιδη ανακοίνωσή του ο Τραμπ επανέφερε τις κατηγορίες πως έχασε τις εκλογές του 2020 εξαιτίας νοθείας.

ΛΟΜΕ.-- Η κυβέρνηση του αφρικανικού κρατιδίου, Τόγκο, κήρυξε τη Δευτέρα «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς την ασφάλεια» στην περιοχή της Σαβάνας, επικαλούμενη πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η κυριότερη τζιχαντιστική συμμαχία στο Σαχέλ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις στο Τόγκο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τριάντα άνθρωποι, οι οποίοι επέστρεφαν από γαμήλια γιορτή, απήχθησαν το βράδυ του Σαββάτου από ενόπλους στη βορειοδυτική Νιγηρία, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι απαχθέντες ήταν έμποροι που πωλούν κινητά τηλέφωνα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos για την αποστολή ρόβερ ExoMars, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν σημάδια ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί σε χημική βιομηχανία στην πόλη Φιρουζαμπάντ του νότιου Ιράν προκάλεσε δεκάδες τραυματίες, οι περισσότεροι ελαφρά. Αιτία της έκρηξης θεωρείται η διαρροή αμμωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ