Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ ΟΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσια συμπεράσματα από την πορεία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας

Εκδρομή στη Νάουσα, με επίκεντρο την πορεία της κλωστοϋφαντουργίας, που επιβεβαιώνει ότι και στην περίοδο της ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης, οι εργάτες πληρώνουν το μάρμαρο για την κερδοφορία του κεφαλαίου, πραγματοποίησαν την Κυριακή 26 Ιούνη μέλη και φίλοι των ΤΟ Βιομηχανίας και Κατασκευών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Νάουσας, να έρθουν σε επαφή με την ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα και να προμηθευτούν την μπροσούρα των ΤΟ «Καπιταλιστική ανάπτυξη. Μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της κλωστοϋφαντουργίας, ένας κλάδος όπως όλοι στον καπιταλισμό».

Στο πλαίσιο της εκδρομής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, όπου μίλησε ο Κυριαζής Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Βιομηχανίας. Θύμισε ότι στην περιοχή της Νάουσας μέσα σε μια 10ετία (1998 - 2008) χάθηκαν 3.500 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχτεί πάνω από το 50%. Την ίδια στιγμή η κλωστοϋφαντουργία παρέμεινε ο πρώτος εξαγωγικός βιομηχανικός κλάδος της Ελλάδας καταγράφοντας ποσοστό 41,3%. Αρκετοί δηλαδή βιομήχανοι εξακολουθούσαν να θησαυρίζουν ενώ χιλιάδες εργάτες έχαναν τη δουλειά τους.

Σημείωσε ότι «ο πλούτος που συνεχίζουν να παράγουν οι εργάτες του κλάδου είναι ασύλληπτος. Το 2019 οι εργαζόμενοι του κλάδου πανελλαδικά δημιούργησαν με την εργασία τους προϊόντα αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ!». Στοιχείο που δείχνει ποιος κέρδισε και ποιος έχασε και στην περίοδο της ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης.

Ανέδειξε ότι ο σοσιαλισμός είναι η μόνη πραγματική διέξοδος για τον λαό. Οτι στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δημιουργηθεί μια μεγάλη, κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και δέρματος.

Και σημείωσε: «Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί πραγματικά να εκτοξεύσει την παραγωγή του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Θα υπάρξουν οι δυνατότητες για μαζική παραγωγή ποιοτικών ρούχων που θα καλύπτουν όλες τις λαϊκές ανάγκες. Αυτός είναι ο δρόμος για τον οποίο αξίζει να παλέψει κάθε εργαζόμενος σήμερα!

Μέσα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό με χιλιάδες εργαζόμενους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία».

Η συζήτηση ζωντάνεψε μέσα από τις παρεμβάσεις που έκαναν ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, Σάκης Τσίτσης, και ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Βαρβαρέσος», Παναγιώτης Κουτσουπιάς, με παραδείγματα από τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο για την ικανοποίηση των αναγκών τους, τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας, τη διεκδίκηση ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ