Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπεράσματα διαχρονικής αξίας για την ταξική πάλη

Σε εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «1922 - Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στη Λάρισα, μίλησε ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 - Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» από την Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον άνθρωποι κάθε ηλικίας, συμμετέχοντας με θέρμη και στη συζήτηση που ακολούθησε. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ η υπό παρουσίαση έκδοση έγινε ανάρπαστη.

Ο Φ. Παρρής επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η μελέτη του Τμήματος Ιστορίας, που παρουσιάζουμε, αναδεικνύει ουσιαστικά συμπεράσματα, δεμένα με συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Συμπεράσματα απαραίτητα για την Ιστορία, μα και για το μέλλον της ταξικής πάλης, καθώς ο πόλεμος αποτελεί όχι μόνο ένα αναπόφευκτο δημιούργημα του καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, μα και το έδαφος όπου αμφισβητήθηκε έμπρακτα η αστική εξουσία, αναδείχθηκαν δυνατότητες η εργατική τάξη να πετάξει τους εκμεταλλευτές της από το σβέρκο της, να θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό των πολέμων».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συζητάμε για ένα βιβλίο που μπορεί να συμβάλει στη συζήτηση για το τι μπορούν να κάνουν οι λαοί απέναντι στον πόλεμο στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες».

Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί μιλάμε για ιμπεριαλιστική εκστρατεία», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προκαταβολικά να πούμε πως όλοι οι πόλεμοι των κρατών του σύγχρονου καπιταλισμού, δηλαδή την εποχή της κυριαρχίας των μονοπωλίων, είναι ιμπεριαλιστικοί, εξαιτίας του σκοπού για τον οποίο γίνονται, για το μοίρασμα αγορών, εδαφών, δρόμων περάσματος των εμπορευμάτων, της Ενέργειας, τον έλεγχο των πηγών πρώτων υλών. Βλέπουμε και στον σημερινό πόλεμο πώς σταμάτησε η κατασκευή του αγωγού "Nord Stream", που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, και πώς ήρθε στο προσκήνιο η κατασκευή σταθμών για το αμερικανικό LNG. Γι' αυτούς τους άδικους σκοπούς γίνονται οι πόλεμοι και ανεξάρτητα από το ποιος επιτέθηκε πρώτος ή δεύτερος, ή ποια αδικία - υπαρκτή ή ανύπαρκτη - έρχονται να αντιμετωπίσουν, ποιο πρόσχημα - βάσιμο ή αβάσιμο - αξιοποιούν, έχουν ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κείμενα της έκδοσης, «Το ΣΕΚΕ για την ιμπεριαλιστική Μικρασιατική εκστρατεία, η πρώτη δοκιμασία του νεαρού Κόμματος» και «Στοιχεία αποσταθεροποίησης της αστικής εξουσίας κατά την ήττα της Μικρασιατικής εκστρατείας», υπογραμμίζοντας ότι σε αυτά «ο αναγνώστης θα δει πολλά νέα στοιχεία τόσο για τη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής του νεοϊδρυθέντος Κόμματος, όσο και για το πώς αντιμετώπισε το ζήτημα της πάλης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας που είχε οδηγήσει τον λαό στη σφαγή».

Πρόσθεσε δε πως «οι συνέπειες του πολέμου είναι νόμος ότι επιδρούν τόσο στους στρατευμένους και τους αξιωματικούς, όσο και στον λαό. Αν στην αρχή του πολέμου υπάρχει ο εθνικιστικός ενθουσιασμός, τη θέση του δίνει στην κατάρρευση των αστικών προταγμάτων. Είναι χαρακτηριστικό αυτό στην περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με βάση όσα κατέγραφε η αυστριακή λογοκρισία. Στην αρχή οι φαντάροι έγραφαν στις οικογένειές τους "ο Θεός να φέρει την ειρήνη" και στην πορεία έγραφαν "οι σοσιαλιστές θα φέρουν την ειρήνη"».

Κλείνοντας επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν, να γνωρίζουν κάθε μέρα τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα ζητήματα, και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλο αποκούμπι για το μέλλον η θέση του να μη διαλέξει ο λαός στρατόπεδο ιμπεριαλιστών - ληστών, καμία εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις, ο λαός να εμπιστευτεί μόνο τη δύναμή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή (2022-12-10 00:00:00.0)
Ημερίδα για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή (2022-12-09 00:00:00.0)
Στην πάλη για τον σοσιαλισμό η διέξοδος και για τις αιτίες της προσφυγιάς (2022-09-01 00:00:00.0)
Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ (2022-06-30 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα (2022-06-24 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή (2008-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ