Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ολοκληρώθηκε με επιπλέον αποφάσεις - φωτιά για τους λαούς

Για ενδεχόμενο «επιδείνωσης» στην Ουκρανία σε «έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» μιλάει ο Στόλτενμπεργκ

Ολοκληρώθηκε χτες στη Μαδρίτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, καταλήγοντας σε νέες επικίνδυνες αποφάσεις κόντρα σε Ρωσία και Κίνα, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές και τους διαύλους, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, χτες, οι ηγέτες των κρατών - μελών υπέγραψαν Επιστολή Δέσμευσης για το νεοσύστατο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ. Οπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, θα «επενδύσει» 1 δισ. ευρώ σε εταιρείες για έρευνες και τεχνολογικές καινοτομίες που θα αξιοποιηθούν για τη «διατλαντική ασφάλεια», και προκειμένου η λυκοσυμμαχία να διατηρήσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα, καθώς, όπως ανέφερε, Ρωσία και Κίνα «αμφισβητούν αυτό το προβάδισμα. Σε οτιδήποτε, από την Τεχνητή Νοημοσύνη έως τις διαστημικές τεχνολογίες», εξ ου και «είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Αυτό το Ταμείο, μαζί με την DIANA, τον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για τον Βόρειο Ατλαντικό, θα βοηθήσει να γίνει αυτό ακριβώς. Με ένα χρονικό πλαίσιο 15 ετών, το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει να ζωντανέψουν εκείνες οι εκκολαπτόμενες τεχνολογίες που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν την ασφάλειά μας τις επόμενες δεκαετίες».

Επεμβάσεις και στη «νότια γειτονιά» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Αργότερα έγινε ειδική συνεδρία των ηγετών με θέμα τις «προκλήσεις στη νότια γειτονιά μας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ αντιμετωπίζουν αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές», έδωσε το πλαίσιο της παρέμβασής τους στην περιοχή ο Στόλτενμπεργκ ανοίγοντας τη συνεδρία και προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους στενούς εταίρους μας στο Νότο για να αντιμετωπίσουμε από κοινού κοινές προκλήσεις».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του κατόπιν τόνισε ότι συμφώνησαν σε ένα «πακέτο ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων» για τη Μαυριτανία και για «επιπλέον υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την Τυνησία και συνέχιση της στήριξης στην Ιορδανία».

«Εξετάσαμε επίσης πώς η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να επιδιώκουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κέρδη στη νότια γειτονιά μας. Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο χρησιμοποιούν οικονομική μόχλευση, καταναγκασμό και υβριδικές προσεγγίσεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Ετσι, σήμερα, συζητήσαμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αυξανόμενη πρόκληση. Συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή», τόνισε.

Πόλεμος «πλήρους κλίμακας» ενόψει

Πρόσθεσε ότι συζήτηση έγινε και για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, λέγοντας ότι η Τουρκία «εμπλέκεται στην προσπάθεια διευκόλυνσης κάποιου είδους συμφωνίας. Επίσης, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για να βγουν σιτηρά από την Ουκρανία».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε ότι στα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι να μετακινήσει «πολύ προηγμένο εξοπλισμό» στις δυνάμεις του Ζελένσκι. Αλλωστε, «η Ουκρανία χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα σύγχρονου, βαρέος εξοπλισμού προδιαγραφών του ΝΑΤΟ, και αυτό είναι το μήνυμα και από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», πρόσθεσε, ενώ μπροστά και στις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι θα αντιδράσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και στην ανάπτυξη εκεί οπλικών συστημάτων της λυκοσυμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι «προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, το ανεπίστρεπτο πέρασμα των ανταγωνισμών σε νέα, ακόμα πιο οξυμένη φάση, επισήμανε ότι «ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο», μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία «να επιδεινωθεί», ακόμα και σε «έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» με «βάσανα, ζημιές, θάνατο, καταστροφή σε κλίμακα που είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα». Παρουσίασε δε την παραπέρα γιγάντωση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία ως ...αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Στην πρώτη γραμμή των επικίνδυνων σχεδίων η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, «πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας» χαρακτήρισε τις αποφάσεις - φωτιά της Συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης, με δηλώσεις του στο πέρας της. «Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά, βασικά επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση διεκδικεί ρόλο πρωτοπαλίκαρου των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. «Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε, θέτοντας τη χώρα στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το παζάρι της Τουρκίας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - με τα ανάλογα ανταλλάγματα - που διαψεύδει στην πράξη τα μυθεύματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων περί αμερικανοΝΑΤΟικής «ασπίδας προστασίας» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μάλιστα, κάνοντας πως δεν «βλέπει» ότι οι προτροπές «βρείτε τα» που απευθύνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί οδηγούν σε επώδυνες διευθετήσεις, ισχυρίστηκε πως το «ξεκάθαρο μήνυμα» του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στη μεταξύ τους συνάντηση, ήταν «ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Στην πράξη, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες σε 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όλες από μαχητικά της.

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προγραμματίζεται να ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων για «τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ