Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝ
Συνεχίζονται τα παζάρια και οι ρωσικές εξαγωγές μέσω ουκρανικών λιμανιών

Συνεχίζονται διαπραγματεύσεις και αλληλοκατηγορίες για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια.

Το πρώτο πλοίο φορτωμένο με 7.000 τόνους ουκρανικών δημητριακών και προστατευόμενο από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, που ελέγχεται από τη Ρωσία, «προς φίλες χώρες», ανακοίνωσαν σήμερα οι φιλορωσικές αρχές της πόλης.

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν εδώ και βδομάδες τη Ρωσία ότι κλέβει τις ουκρανικές συγκομιδές σιταριού στις περιφέρειες, τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στη νότια Ουκρανία για να τις πουλήσει παρανόμως στη διεθνή αγορά. Η Μόσχα ισχυρίζεται πως «δεν κλέβει» ουκρανικά σιτηρά, καθώς θεωρεί τις εν λόγω περιοχές «απελευθερωμένες».

Το Μπερντιάνσκ, λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται στην περιφέρεια Ζαπορίζια, η οποία έχει καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τη Ρωσία, όπως και η γειτονική περιφέρεια της Χερσώνας.

Παράλληλα, σε προχτεσινή συνομιλία του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, η Ρωσία δήλωσε πρόθυμη να εργαστεί περαιτέρω για τη μείωση της απειλής της επισιτιστικής κρίσης, μεταξύ άλλων σε συντονισμό με τον ΟΗΕ. Εδώ και βδομάδες διεξάγονται διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας με διαμεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας, για την «ασφαλή έξοδο» των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού. Η Ρωσία παρουσίασε χτες την αποχώρησή της από το Φιδονήσι ως μια τέτοια κίνηση «καλής θέλησης».

Στη συνομιλία «υπογραμμίστηκε ότι η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών παρεμποδίζεται από τη ναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας από το Κίεβο», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ «επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων, παρότι η εφαρμογή τους περιπλέκεται σημαντικά από τις παράνομες μονομερείς δυτικές κυρώσεις», κυρίως στη ναυτιλία και στα ρωσικά λιμάνια.

Η Ρωσία παζαρεύει άρση ορισμένων κυρώσεων προκειμένου να συμφωνήσει για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ενώ ο ΟΗΕ έχει δηλώσει πως τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα θα πρέπει να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ωστόσο, δεν αναφέρονται κάποια νέα συγκεκριμένα βήματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε χτες πως θα συνεχιστούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες με το Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με τον «οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει» και με τις προσπάθειες «να διασφαλίσουμε ότι ο διάδρομος σιτηρών θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό».

Η ΕΕ πρέπει να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για να εξαγάγει από την Ουκρανία σιτηρά, υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. Ουκρανία και ΕΕ εξετάζουν τη δημιουργία σιλό στα δυτικά ουκρανικά σύνορα, όπου θα αποθηκευτούν τα σιτηρά και θα εξάγονται μέσω σιδηροδρόμων και ποταμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ