Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καταδικάζετε τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια για να βγάζουν δισ. οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

INTIME NEWS

Με αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνοντας πως αυτό που ζούμε κάθε χρόνο «είναι ένα διαρκές προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «έχει την υπογραφή όλων όσοι κυβερνήσατε» καθώς «καμιά κυβέρνηση δεν είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, αλλά και γιατί όλοι σας ενισχύσατε την εμπορευματοποίηση της γης».

Ζήτησε για να αποφευχθούν τα χειρότερα να γίνουν τα αυτονόητα: «Εξασφαλίστε, ακόμα και με έκτακτη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, τις αναγκαίες υποδομές και τα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Προχωρήστε τώρα στις αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφτούν τα 4.000 κενά στους μόνιμους πυροσβέστες και τα 1.500 κενά επιστημονικού προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία. Κάντε δεκτή, ψηφίστε την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου τόνισε πως πρόκειται για μια «ακόμα ψηφίδα που υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση". Ενας ακόμα κρίκος στην ασταμάτητη αλυσίδα νόμων και διατάξεων που ψηφίζονταν σωρηδόν όλη την προηγούμενη περίοδο και διαλύουν το περιβάλλον, τις ζωές των κατοίκων, τις τοπικές οικονομίες, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της διείσδυσης των ΑΠΕ».

Συμπλήρωσε πως η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει γιγάντιες ανεμογεννήτριες ακόμα και μέσα στη θάλασσα! Κατήγγειλε ότι «είναι τουλάχιστον θράσος να φέρνετε ένα νέο νομοσχέδιο για αύξηση των ΑΠΕ, την ίδια ώρα που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα μισό ευρώ την κιλοβατώρα (...) Και επειδή έρχεται ο χειμώνας, σημαίνει 1,5 έως 2 ευρώ την ώρα για μια μεγάλη ηλεκτρική σόμπα!».

Οπως επισήμανε, «η πολιτική της "πράσινης μετάβασης", της απελευθερωμένης Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, της προώθησης των ΑΠΕ, του υγροποιημένου φυσικού αερίου, φορολογεί μια λαϊκή οικογένεια που χρησιμοποιεί ηλεκτρικές σόμπες με 30 έως 40 ευρώ τη μέρα για να βγάζουν δισεκατομμύρια ευρώ οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ, οι παραγωγοί Ενέργειας από φυσικό αέριο, οι μεγαλοκατασκευαστές που εγκαθιστούν ΑΠΕ σε όσο πιο δύσβατα μέρη μπορούν».

«Η "πράσινη μετάβαση" τελικά καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες σε ενεργειακή φτώχεια. Κυριολεκτικά θα τις αφήσετε να παγώσουν. Και την ίδια ώρα που συμβαίνει αυτό, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που προωθεί περαιτέρω πανάκριβες ΑΠΕ. Κι από κοντά όλοι όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τάχα διαφωνούν με το σχέδιο νόμου, αλλά συμφωνούν με τον στρατηγικό του στόχο! Ας μας εξηγήσουν, πώς αλλιώς θα πιαστούν οι στόχοι για "πράσινη" Ενέργεια και απολιγνιτοποίηση; Πώς θα πιαστούν οι στόχοι για τη διευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας; Πώς θα υλοποιηθεί η πολιτική της ΕΕ που έχει αναγορεύσει την Ελλάδα ως περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ;», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε: «Χέρι χέρι, όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς (...) Ολα αυτά μεταφράζονται σε καταστροφή της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, δραστική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καταδίκη σε ενεργειακή φτώχεια εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ελλάδα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε την πρόταση του Κόμματος για την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα. Οπως σημείωσε, «προβάλλουμε τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση. Υπάρχει αυτή η λύση, υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων: Να μπει ένα τέλος στον καπιταλισμό, να προχωρήσει η κοινωνία μας στον σοσιαλισμό. Γι' αυτό, βέβαια, χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας, η εργατική τάξη, ο λαός να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και δεν μπορεί να λυθεί χωρίς σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, χωρίς ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου (...) Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης, για να απαλλαγεί η λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας απ' τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Ετσι μόνο θα ανασάνει ο λαός (...) Δεν περιμένουμε βέβαια παθητικά να έρθει κάποια μεγάλη μέρα που θα λυθούν τα προβλήματά μας.

Μπαίνουμε μπροστά στους καθημερινούς αγώνες, όπως, για παράδειγμα, στους δίκαιους αγώνες των κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα απέναντι στα νέα επενδυτικά σχέδια των ενεργειακών ομίλων που προωθούνται σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Καταθέτουμε προτάσεις. Και σας λέμε σήμερα, εδώ και τώρα, να τις υλοποιήσετε, προκειμένου να μη βρεθούμε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρξει κυριολεκτικά συναγερμός! Μισό ευρώ η κιλοβατώρα σημαίνει τεράστια κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας».

  • Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροκάλυπτη προώθηση αιολικών πάρκων στη Ζάκυνθο από την Κομισιόν (2023-04-07 00:00:00.0)
Πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους η «διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας» (2022-07-30 00:00:00.0)
Η «πράσινη μετάβαση» φέρνει σε απόγνωση τον λαό (2022-06-24 00:00:00.0)
Ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την κερδοφορία των αρπακτικών της «πράσινης μετάβασης» (2021-12-07 00:00:00.0)
Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τις «απογειωμένες» τιμές λόγω «απελευθέρωσης» και ΑΠΕ (2021-08-03 00:00:00.0)
Ενεργειακή «μετάβαση» στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων (2018-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ