Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τη «συνοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ» ιεραρχεί και η Γερμανία

Στην Αθήνα από χτες η Αναλένα Μπέρμποκ, που χαρακτηρίζει «απαραίτητο εταίρο» την Τουρκία, την ώρα που η Ρωσία «προσπαθεί να διχάσει τη Συμμαχία μας»

Ο Ν. Δένδιας βρέθηκε χτες με τον Ιωάννη Κασουλίδη, πριν συναντήσει σήμερα την Γερμανίδα αλλά και την Γαλλίδα ομόλογό του

Copyright 2022 The Associated

Ο Ν. Δένδιας βρέθηκε χτες με τον Ιωάννη Κασουλίδη, πριν συναντήσει σήμερα την Γερμανίδα αλλά και την Γαλλίδα ομόλογό του
Νέα ώθηση στη διαφύλαξη της «ΝΑΤΟικής συνοχής» σπεύδει να δώσει και το Βερολίνο, αν και φουντώνει η τουρκική προκλητικότητα. Αυτό ξεκαθάρισε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, που έφτασε χτες στην Αθήνα και σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Ελληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, πριν μεταβεί στη συνέχεια στην Αγκυρα.

Οπως δήλωσε πριν αναχωρήσει από τη χώρα της η Μπέρμποκ, «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης», συμπληρώνοντας πως «η συνοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική από ό,τι αυτή την περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία δεν σχεδιάζει μόνο την υποταγή της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας, αλλά προσπαθεί επίσης με κάθε μέσο να διχάσει τη Συμμαχία μας». Επισήμανε δε ότι είναι σημαντικό που πραγματοποιεί «ειδικά τώρα τελικά» το πρώτο της ταξίδι σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο στις αρχές του καλοκαιριού είχε ματαιωθεί επειδή βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας περιέγραψε τη χώρα μας ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη, μιλώντας για «τεράστιο έργο» της Ελλάδας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, αλλά και ξεχωρίζοντας τη συμβολή της Αθήνας «στη στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Την ίδια στιγμή, η Μπέρμποκ έσπευσε να χαρακτηρίσει και την Τουρκία «απαραίτητο εταίρο» που «συνδέεται με τη χώρα μας όσο καμία άλλη χώρα». Χαρακτήρισε σημαντικό «να μην απομακρυνθούμε πολιτικά περισσότερο» και πρόσθεσε ότι «όπως σε κάθε στενή σχέση, θα συνομιλήσουμε ανοιχτά: για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία φέρνει μια αχτίδα ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους, ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ακόμη χειρότερη κρίση πείνας, για τον κοινό σχεδιασμό στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε δε ότι στο επίκεντρο των επαφών της θα βρεθούν και ζητήματα στα οποία υπάρχουν «εν μέρει θεμελιώδεις διαφορές», για τα οποία «θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δρόμοι μας να συγκλίνουν και πάλι».

Η Μπέρμποκ, αφού έφτασε χτες στην Αθήνα, επισκέφτηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου ξεναγήθηκε και κατέθεσε λευκά λουλούδια. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, συνοδευόμενη από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Σε Λευκωσία και Παρίσι ο Δένδιας

Λίγες ώρες πριν η Μπέρμποκ φτάσει στην περιοχή μας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Αθήνας ότι εκείνη παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και μάλιστα ανήγγειλε νέες επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα επαναφέρει όλο και πιο συχνά, επίσημα, τις προκλητικές της αξιώσεις στο Αιγαίο (π.χ. αποστρατιωτικοποίηση νησιών, την οποία πλέον συνδέει ακόμα και με επαναδιαπραγμάτευση της κυριαρχίας σε πολλά από αυτά).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να εμφανίζει ως «ασπίδα προστασίας» και «εγγύηση» της λυκοσυμμαχίας με πρώτο το ΝΑΤΟ, όπως έκανε χτες ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και από τη Λευκωσία, όπου είχε σειρά επίσημων επαφών. «Και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα φροντίσει ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κύπρου στο ακέραιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ», έσπευσε να υπογραμμίσει ανάμεσα σε άλλα, εξηγώντας ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, «συζητήσαμε για τα τριμερή και τα πολυμερή σχήματα, για το 3+1 με τις ΗΠΑ, για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με την Ινδία, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να καταστούμε καταλύτης» για «να επιταχυνθεί ο ρυθμός ενσωμάτωσης της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια και είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να έρθουν σε μια στενότερη επαφή με την ΕΕ».

Κατά τα άλλα, ο Δένδιας είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την αμέριστη στήριξή της για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα στηρίζει τις προτάσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο ανάμεσα σε άλλα και τη διασφάλιση προϋποθέσεων να προχωρήσει η ενεργειακή συνεργασία, με φόντο ευρύτερους σχεδιασμούς για την «απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο».

Σήμερα, μετά τη συνάντησή του με την Αν. Μπέρμποκ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά. Θα συζητήσουν την «περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας», τις «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», «τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τη «νέα αρχιτεκτονική Ευρωπαϊκής Ασφαλείας», αλλά και την κατάσταση σε Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη και Σαχέλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίαυλοι επώδυνων συμβιβασμών, με φόντο τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2022-10-22 00:00:00.0)
Εντονη διπλωματική κινητικότητα με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία (2022-07-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα συμφέροντα της αστικής τάξης (2022-06-08 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη στάση τους οι ΝΑΤΟικοί ενόψει των παζαριών με τη Μόσχα (2022-01-05 00:00:00.0)
Μνημόνιο με τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου για μπίζνες και ευρωατλαντική «σταθερότητα» (2021-07-14 00:00:00.0)
Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Β. Μακεδονίας (2019-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ