Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς ενίσχυση της Ρωσίας σε Μαύρη Θάλασσα και Αρκτική

Στο νέο ρωσικό ναυτικό δόγμα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατονομάζονται ως βασικές απειλές

Από τις μάχες που συνεχίζονται στο Λουγκάνσκ

Russian Defense Ministry Press

Από τις μάχες που συνεχίζονται στο Λουγκάνσκ
Νέο ναυτικό δόγμα, το οποίο χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας - αντίστοιχο με το σχετικό των ΗΠΑ - και καθορίζει τις παγκόσμιες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Ρωσίας για κρίσιμες περιοχές, όπως η Μαύρη Θάλασσα και η Αρκτική, υπέγραψε την Κυριακή ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης της συνολικότερης γεωπολιτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, μέρος της οποίας είναι και η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μιλώντας για τη Μέρα του Ναυτικού της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν υπέγραψε στη συνέχεια το νέο ναυτικό δόγμα που καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και τις «φιλοδοξίες» της Ρωσίας ως «μεγάλης ναυτικής δύναμης», που εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κύριες απειλές για τη Ρωσία, αναφέρει το δόγμα, είναι «η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στα παγκόσμια ύδατα» και «η προσέγγιση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα».

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη ανάλογα με την κατάσταση στους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία, σημειώνεται.

Επίσης, το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, χωρίς να αναφέρεται η επίθεση στην Ουκρανία.

Το ουκρανικών συμφερόντων πλοίο που απέπλευσε με φορτίο σιτηρών για τον Λίβανο

Ukrainian Infrastucture Minist

Το ουκρανικών συμφερόντων πλοίο που απέπλευσε με φορτίο σιτηρών για τον Λίβανο
Επιβεβαιώνει εξάλλου πως ο Αρκτικός Ωκεανός είναι περιοχή «ιδιαίτερης σημασίας» για τη Ρωσία, όπου «θα ενισχύσει τις θέσεις της οικονομικά και στρατιωτικά».

Η Αρκτική βρίσκεται στη διαδικασία «μετατροπής σε μια περιοχή διεθνούς ανταγωνισμού, από οικονομική και στρατιωτική άποψη», σημειώνεται στο νέο ναυτικό δόγμα. Η Ρωσία θα ενισχύσει «τις ηγετικές της θέσεις στην εξερεύνηση και κατάκτηση της Αρκτικής» και των ορυκτών κοιτασμάτων της και θα εξασφαλίσει τη «στρατηγική της σταθερότητα» στην περιοχή ενισχύοντας το στρατιωτικό δυναμικό των ρωσικών στόλων του Βορρά και του Ειρηνικού.

Στην Αρκτική, η Μόσχα θέλει επίσης να «αναπτύξει πλήρως τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας», που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία κατά μήκος της ρωσικής ακτής, για να τη μετατρέψει σε μια «ασφαλή» και «ανταγωνιστική διαδρομή που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο».

Στο μεταξύ, τετραήμερες στρατιωτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία, στις οποίες συμμετείχαν 750 στρατιώτες από τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εξοπλίζεται με υπερηχητικούς πυραύλους

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αρχίσει να εξοπλίζεται με υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ «Zircon» εντός των επόμενων μηνών και η περιοχή όπου αυτοί θα αναπτυχθούν θα εξαρτηθεί από τα ρωσικά συμφέροντα, είπε ακόμη ο Πρόεδρος της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πούτιν, η παράδοση των υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ «Zircon» στη φρεγάτα «Admiral Gorshkov» θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών.

«Το βασικό ζήτημα είναι η ικανότητα του ρωσικού Ναυτικού... Είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας», σημείωσε.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με 9 φορές την ταχύτητα του ήχου και η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του «Zircon» από πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Ρωσία: Τα ΝΑΤΟικά όπλα παρατείνουν τη σύγκρουση

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία είχαν την Παρασκευή το βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ με αφορμή το ζήτημα της ανταλλαγής φυλακισμένων Αμερικανών και Ρώσων, που κρατούνται στη Ρωσία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε στον Μπλίνκεν ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση.

«Το να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα παρατείνει τη σύγκρουση και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά θύματα», φέρεται να δήλωσε στον Μπλίνκεν.

Πάντως οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες «την αποστολή ενός νέου πακέτου όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, λίγες μέρες αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 270 εκατ. δολαρίων, που περιελάμβανε πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών «Himars» με βεληνεκές ως 80 χλμ.

«Θα είναι σε ευθυγράμμιση με τα προηγούμενα», περιορίστηκε να πει, υποδεικνύοντας ότι θα σταλούν νέα συστήματα «Himars».

Η Ουκρανία έλαβε άλλα 4 αμερικανικά «Himars», καθώς και τα αντίστοιχα γερμανικά MARS II, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι πίεσε τον Λαβρόφ να τηρήσει η Ρωσία τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες εάν η Μόσχα προχωρήσει «ύποπτα σχέδια» για προσάρτηση τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, με φόντο τις δηλώσεις για προετοιμασία σχετικών δημοψηφισμάτων σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, αλλά και την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Οπως είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο κόσμος «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» οποιαδήποτε προσάρτηση ουκρανικού εδάφους, κάτι που «θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν ακόμη τηρήσει τις υποσχέσεις τους για εξαίρεση από τις κυρώσεις για την προμήθεια τροφίμων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τη Ρωσία να αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών κρατουμένων, της μπασκετμπολίστριας Μπρ. Γκράινερ, και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν. Σύμφωνα με αναφορές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τον Ρώσο έμπορο όπλων Β. Μπουτ.

Ο Λαβρόφ «πρότεινε σθεναρά» στον Μπλίνκεν «να επιστρέψει σε έναν επαγγελματικό διάλογο με τον τρόπο της ήρεμης διπλωματίας» για το θέμα αυτό.

Απέπλευσε το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά από την Οδησσό

Αναχώρησε χτες το πρωί από το λιμάνι της Οδησσού, με προορισμό τον Λίβανο, το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας Ουκρανίας και Ρωσίας με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, η Ουκρανία έκανε «τα πάντα» για να αποκαταστήσει τα λιμάνια και η άρση του αποκλεισμού θα δώσει στην οικονομία της 1 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά έσοδα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τον πρώτο απόπλου και ευχαρίστησε «την σύμμαχο Τουρκία για τον κεντρικό της ρόλο».

Το φορτηγό πλοίο «Razoni», υπό σημαία Σιέρα Λεόνε, με 26.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού, αναμένεται να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όπου θα υποβληθεί σε ελέγχους στο κοινό κέντρο παρακολούθησης που στελεχώνεται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τούρκους και αξιωματούχους του ΟΗΕ. Επιπλέον, αναμένουν αναχώρηση άλλα 16 πλοία, δήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το πρωί της Κυριακής έπληξε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άνθρωποι, δήλωσε ο Μ. Ραζβοζάγιεφ, κυβερνήτης της πόλης που βρίσκεται στη Χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Ολες οι εκδηλώσεις για τη Μέρα του Ρωσικού Στόλου «ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Ραζβοζάγιεφ, ζητώντας από τους κατοίκους της Σεβαστούπολης να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «εάν είναι δυνατόν».

Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι επιτέθηκε με drone στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία και χαρακτήρισε τις ρωσικές κατηγορίες «εσκεμμένη πρόκληση».

«Η απελευθέρωση της κατεχόμενης ουκρανικής Κριμαίας θα γίνει με άλλο τρόπο, πολύ πιο αποτελεσματικό», επισήμανε ο Σ. Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης στην Οδησσό.

Εντείνονται τα ρωσικά χτυπήματα στα νότια

Η Ρωσία φέρεται να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Εάν η Ρωσία κερδίσει, θα προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερα εδάφη», είπε ο Β. Σκίμιτσκι. «Αυξάνουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους, προετοιμάζονται για την αντεπίθεσή μας (στον νότο της Ουκρανίας) και ίσως προετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια δική τους επίθεση. Ο νότος είναι βασικός γι' αυτούς, κυρίως λόγω της Κριμαίας», επισήμανε.

Αντίστοιχα και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα από τα ανατολικά προς τα νότια της Ουκρανίας, προκειμένου να πιέσει προς την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας καθώς και την περιοχή Ζαπορίζια.

Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων έρχονται ως απάντηση στην αντεπίθεση που σχεδιάζει η Ουκρανία για την ανακατάληψη της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Το Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, έγινε στόχος μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών την Κυριακή, με τον Ζελένσκι να απειλεί πως «καμία ρωσική επίθεση δεν μένει αναπάντητη από τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας».

Στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν ενταθεί οι μάχες τις τελευταίες βδομάδες, ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τον πληθυσμό να εκκενώσει την περιοχή.

Παράλληλα συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για το χτύπημα σε φυλακή του Ντονέτσκ, όπου κρατούνταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, ανάμεσά τους και μαχητές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, με πάνω από 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η Ρωσία κάλεσε τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι θα στείλει ειδικούς, εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο πλευρών, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στο σημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ