Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Απέπλευσε το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ»

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους, δηλώνοντας πως πήρε άδεια από την κατεχόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Ανεβάζει τους τόνους η τουρκική κυβέρνηση, δηλώνοντας αποφασισμένη να διευρύνει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό γεωτρύπανο «Σουλτάν Αμπντούλ Χαμίτ» βγήκε το Σάββατο από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνας.

Η Αγκυρα έχει προαναγγείλει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου, ενώ το τουρκικό ερευνητικό φέρεται να έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την ακριβή κατεύθυνση που θα πάρει.

Για να ξεκινήσει την πορεία που έχει προγραμματίσει, θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική Navtex. Οπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ επικαλούμενα τουρκικές πηγές, μία από τις κινήσεις που εξετάζει η Αγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δεύτερη πιθανότητα είναι να σταλεί περίπου 60 χλμ. βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Πάντως ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπρ. Καλίν, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι «Haber 7» ενόψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες «απολύτως νόμιμα», επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από την κατεχόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», είπε ο Καλίν και συμπλήρωσε απροκάλυπτα:

«Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν "de facto" να τις ανακηρύξουν ως δικές τους».

«Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας»

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου ισχυρίστηκε πως «οι περιοχές που αναφέρονται ως διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Ομως, η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ.χλμ.».

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα».

Στο μεταξύ, ο Καλίν αναφέρθηκε στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, κατηγορώντας την πως «με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας», αλλά πήρε τις «κατάλληλες απαντήσεις» από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Η Μπέρμποκ δήλωσε την Παρασκευή στην Αθήνα πως «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει», ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε την Αγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τη Γερμανία «να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Η Μπέρμποκ εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» της Γερμανίας στην προαναγγελθείσα επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, λέγοντας πως «θα προκαλέσει περισσότερο πόνο στους ανθρώπους» και θα βοηθήσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Νωρίτερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είχε καλέσει τις δυο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο, ενώ είχε επισημάνει πως η Τουρκία είναι «απαραίτητος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, υπογράμμισε χτες ότι τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Αγκυρα.

Πάντως στη Γερμανία υπήρξαν αντιδράσεις για τη στάση της Μπέρμποκ στην Τουρκία. Ο βουλευτής και εμπειρογνώμονας εξωτερικών υποθέσεων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γ. Βαντεφούλ, είπε πως οι τοποθετήσεις της Μπέρμποκ «δεν ήταν χρήσιμες», καθώς «χρειαζόμαστε και τις δύο χώρες μόνιμα ως εταίρους - όχι μόνο, αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ