Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Εκδήλωση για το ιστορικό καλύβι Παπανικολάου

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου, στη θέση Τσουγγρί στο Κρίκελλο Ευρυτανίας, η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για το Καλύβι Παπανικολάου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θόδωρος Μαργαρίτης από την Ομάδα Πρωτοβουλίας, ενώ το μουσικό μέρος της εκδήλωσης επιμελήθηκε ομάδα εκλεκτών εθελοντών μουσικών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας έχει συγκροτηθεί από απογόνους και φίλους της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1949, με σκοπό τη διάσωση και αναστήλωση του καλυβιού του Βασίλη Παπανικολάου, μοναδικού ιστορικού μνημείου και ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά τοπόσημα της Ευρυτανίας.

Το καλύβι αυτό ήταν ο χώρος που λειτούργησε ως ορμητήριο και καταφύγιο της πρώτης ομάδας του ΕΛΑΣ, που με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση στη Δομνίστα Ευρυτανίας στις 7/6/1942.

Ο Βασίλης Παπανικολάου ήταν δάσκαλος, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα και βρήκε τραγικό τέλος στα μέσα Αυγούστου του '49, οπότε και αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια των παρακρατικών συμμοριών. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας με ακούραστη εθελοντική δουλειά έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το καλύβι στην αρχική μορφή του, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση της στέγης.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών γίνεται ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης της ιστορικής μνήμης των λαϊκών αγώνων στην Ευρυτανία και συνολικά στη Στερεά Ελλάδα, με άμεσα επόμενα βήματα την ανάδειξη και άλλων ιστορικών σημείων, όπως το νοσοκομείο στα Ψιανά, η ανακατασκευή του μνημείου της Μάχης της Κουφόβρυσης (28/10/1942), η βελτίωση της πρόσβασης στο καλύβι Παπανικολάου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ