Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Χιλιάδες εργατόκοσμου στην εκδήλωση αλληλεγγύης των σωματείων

Με τον καλύτερο τρόπο κορυφώθηκε μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα δίνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Χιλιάδες εργατόκοσμου για ακόμη μία χρονιά στα Γιάννενα κατέκλυσαν με τη μαζική τους συμμετοχή την Τρίτη το βράδυ την κεντρική πλατεία, στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων της πόλης. Το απογευματινό μπουρίνι δεν τους απέτρεψε να ανανεώσουν τη στήριξή τους στη δράση των εργατικών σωματείων, που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν αποκούμπι για όποιον θέλει να ορθώσει ανάστημα στο άδικο αυτό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Με σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα. Οπλο μας η αλληλεγγύη», εργαζόμενοι από κάθε κλάδο έστειλαν μήνυμα ότι μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται δεν τα διπλώνουν, επιλέγουν να αγωνιστούν, να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού που οργανώθηκε από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους, ενώ αγκαλιάστηκε από χιλιάδες Γιαννιώτες, με την παρουσία των νέων ζευγαριών να ξεχωρίζει.

Στον χώρο της κεντρικής πλατείας λειτούργησε περίπτερο των σωματείων και των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης με ενημερωτικό υλικό και αιτήσεις εγγραφείς. Παράλληλα κλιμάκια συνδικαλιστών άνοιγαν τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις δράσεις των σωματείων, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που στήριξαν οικονομικά την προσπάθειά τους.


Η εκδήλωση άνοιξε με μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, όπου αναδείχθηκε ότι τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών τούς πληρώνουν πάντα οι λαοί. Πρόσθετα, μέσα από σειρά στοιχείων και για τους προσφυγικούς πληθυσμούς που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα, προβλήθηκε η άγρια εκμετάλλευσή τους από την ντόπια αστική τάξη.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κώστα Πρέντζα εκ μέρους των εκπαιδευτικών των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια λειτουργίας. Ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι «σκοπός των λαϊκών μαθημάτων είναι από τη μία η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, στην προσπάθεια να αντιπαλέψουν τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση της γνώσης και από την άλλη να διδάξουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης, να κάνουν πράξη ότι μπροστά στις όποιες δυσκολίες μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Τέλος, κάλεσε μαθητές και γονείς να δηλώσουν συμμετοχή για τη νέα σχολική χρονιά.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, εκ μέρους των εργατικών σωματείων αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, «πώς θα βγει ο χειμώνας». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών της Ενέργειας στην πραγματικότητα τα πληρώνει ο λαός μέσα από τη φορολογία, ενώ στην ουσία στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των κυρώσεων στη Ρωσία είναι που καταδικάζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Υπογράμμισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, την ώρα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν προδιαγράψει το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, αφού συμφωνούν στο νέο υπερμνημόνιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, στους τσακισμένους μισθούς στα όρια των αντοχών της οικονομίας και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Λύση για εμάς σε αυτές τις συνθήκες είναι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, η διεκδίκηση, η ένταση της αλληλεγγύης», τόνισε χαρακτηριστικά, «για να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και όχι ο λαός» τις συνέπειες από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ακολούθως, υποστήριξε ότι σήμερα το ταξικό εργατικό κίνημα είναι πιο έμπειρο και δυνατό, ενώ με παραδείγματα από σκληρούς αγώνες όπως αυτών των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food», ανέδειξε ότι ο λαός μπορεί να ορθώσει «ασπίδα προστασίας» στα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς να χάνει χρόνο σε νέες αυταπάτες, αναζητώντας σωτήρες που δεν υπάρχουν. Τέλος, κάλεσε σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», των σχολικών καθαριστριών και των εργαζομένων στα «Goody's» στα Γιάννενα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ