Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κάλεσμα αγώνα για αυξήσεις και εφαρμογή των ΣΣΕ

Κινητοποιήσεις προτείνουν τα ταξικά σωματεία κόντρα στις περικοπές μισθών και την εργοδοτική επίθεση

Σε κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, τη διεκδίκηση αυξήσεων, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Την πρόταση αυτή μετέφεραν οι πρόεδροί τους στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάγκη για ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για το σύνολο των εφοπλιστικών εταιρειών. Αποφασίστηκε η αποστολή εξωδίκου στις εταιρείες στην ακτοπλοΐα, προκειμένου να εφαρμόσουν πλήρως τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η απάντηση θα δοθεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των εφοπλιστών. Η πολιτική αυτή, όπως ανέδειξαν, φέρνει τους ναυτεργάτες αντιμέτωπους με περικοπές μισθών, παραβίαση των όρων των ΣΣΕ, μειωμένες οργανικές συνθέσεις και εντατικοποίηση της εργασίας. Στο φόντο αυτό, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και τη ζωή των ναυτεργατών, όπως κατήγγειλαν, με αφορμή και το πρόσφατο εφοπλιστικό έγκλημα που κόστισε τη ζωή ενός ναυτεργάτη στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗ».

Ειδικότερα όσον αφορά τη Συλλογική Σύμβαση για την Ακτοπλοΐα, τα ναυτεργατικά σωματεία υπογραμμίζουν πως οι όροι της παραβιάζονται συστηματικά από τις ναυτιλιακές εταιρείες. «Το σύνολο των εφοπλιστικών εταιρειών στην ακτοπλοΐα δεν καταβάλλουν την πρόσθετη αμοιβή των δεδουλευμένων υπερωριών, τις διανυκτερεύσεις, τις έξτρα εργασίες κ.ά., με τους ναυτεργάτες ιδιαίτερα την θερινή περίοδο να αντιμετωπίζουν τα εξαντλητικά δρομολόγια και την εντατικοποίηση της εργασίας, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή», σημειώνουν. Ναυτιλιακές εταιρείες τα πλοία των οποίων εκτελούν εξπρές δρομολόγια «δεν καταβάλλουν την προβλεπόμενη αμοιβή του άρθρου 33 της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας».

Μπροστά στην παραπάνω κατάσταση, αλλά και στις συνθήκες ακρίβειας, αυξήσεων στην Ενέργεια και λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, οι πρόεδροι των τριών σωματείων πρότειναν να οργανωθεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση αυξήσεων σε όλες τις κατηγορίες. «Καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα, να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της ΣΣΕ, να αγωνιστούμε για αυξήσεις στους μισθούς και συνθήκες εργασίας με προστασία της υγιεινής και ασφάλειας. Καμία αυταπάτη στο "λιγότερο κακό", καμία ανοχή στα ψίχουλα της κυβέρνησης, καμία υποταγή στη βαρυχειμωνιά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των πολιτικών της εκπροσώπων», τονίζουν τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ