Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός για τους παιδικούς σταθμούς

Απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, στην αναμονή για τα voucher

Στην αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων (voucher) στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέχρι χτες το βράδυ χιλιάδες γονείς με ευθύνη της κυβέρνησης.

Μετά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα προβλήματα συνεχίστηκαν καθυστερώντας για δεύτερη μέρα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που έπρεπε να είχαν αναρτηθεί στις 30 Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν σε ιστοσελίδες μάλιστα, που επικαλούνται δηλώσεις στελέχους της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΕΤΑΑ), οι καθυστερήσεις οφείλονται σε επίθεση χάκερ στον ΟΤΕ τις τελευταίες μέρες (!), κάτι που αν ευσταθεί δημιουργεί ερωτήματα για το πώς γίνεται γνωστή μια τέτοια επίθεση!

Οι αιτήσεις των γονιών είχαν ξεκινήσει μόλις στις αρχές Αυγούστου, όμως η διαδικτυακή πλατφόρμα παρουσίασε προβλήματα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. Παρά το γεγονός ότι η 1η Σεπτέμβρη σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, χιλιάδες οικογένειες αγωνιούν για το αν θα εξασφαλίσουν μια θέση στους σταθμούς και τα ΚΔΑΠ για τα παιδιά τους, με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων να δοκιμάζει για μια ακόμα φορά την υπομονή τους.

Σε συνθήκες που το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων, την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα για την επιδότηση των τροφείων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομο για πολλές οικογένειες. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, και παρά τα τεχνικά προβλήματα, είχαν υποβληθεί 190.000 αιτήσεις. Ωστόσο, από το σύνολο των αιτήσεων ένα μεγάλο μέρος θα αποκλειστούν, ακόμα κι αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού τα «voucher» για την επιδότηση των τροφείων χορηγούνται «με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού». Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, ο αριθμός των κουπονιών που θα δοθούν για τους παιδικούς σταθμούς υπολογίζεται σε 97.000.

Στο μεταξύ, ακόμα και οι γονείς που θα καταφέρουν να λάβουν το πολυπόθητο «voucher» θα πρέπει να επιδοθούν σε πραγματικό ...κυνήγι για να εξασφαλίσουν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης, σε πολλές περιοχές ακόμα και των «voucher» που χορηγούνται. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών, οι θέσεις στους περισσότερους δήμους είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα γονείς που λαμβάνουν το «voucher» να είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται σε κούρσα ταχύτητας για να προλάβουν μια από τις περιορισμένες θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ