Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΑΝΘΗ
Κινητοποίηση αύριο ενάντια στη «Λευκή Νύχτα»

Σε κινητοποίηση καλεί αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, αντιδρώντας στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται με τις «Λευκές Νύχτες».

Σημειώνεται ότι στην Ξάνθη η πραγματοποίηση «Λευκής Νύχτας» για αύριο αποφασίστηκε μία μέρα πριν από την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης από την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και τη δημοτική αρχή Ξάνθης.

«Στη Μαύρη Νύχτα, οι εργαζόμενοι και μικρομαγαζάτορες στα καταστήματα θα παίξουν τον ρόλο του δούλου, δουλεύοντας μέχρι τις 12 το βράδυ», σχολιάζει η Ενωση στο κάλεσμά της και τονίζει πως «η μετατροπή του εργάσιμου χρόνου, σε "ωράρια - λάστιχο" δεν μπορεί να ωφελήσει τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, παρά μόνο τις μεγάλες αλυσίδες που βλέπουν τα σχέδιά τους να προχωρούν κανονικότατα, με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων.

Αυτός είναι ο ρόλος της "λευκής" τους νύχτας, που μετατρέπεται σε πανηγύρι κέρδους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και σε "μαύρη" νύχτα για τους εργαζόμενους που καλούνται να δουλέψουν χωρίς ωράριο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά την προετοιμασία της».

Η Ενωση καλεί τόσο τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, όσο και τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους της πόλης να αντιδράσουν για να μην εφαρμοστεί, να μην επεκταθεί, «γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματά τους δεν είναι το ωράριο, αλλά η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών».

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Ξάνθης σημειώνει πως «η παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που καταστρατηγούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, τσακίζουν τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων σε ανθρώπινα ωράρια και την απαραίτητη ξεκούραση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ