Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ» ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σε ρόλο «μπράβου» της εργοδοσίας τα ΜΑΤ χτύπησαν τους εργαζόμενους
  • 24ωρη απεργία σήμερα στον νομό Θεσσαλονίκης για τη στήριξη των απεργών
  • Στις 7 π.μ., συγκέντρωση συμπαράστασης στην πύλη του εργοστασίου

Τα ΜΑΤ απωθούν τους εργαζόμενους για να μπάσουν τους απεργοσπάστες στο εργοστάσιο
Τα ΜΑΤ απωθούν τους εργαζόμενους για να μπάσουν τους απεργοσπάστες στο εργοστάσιο
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας», κόντρα στην επίθεση της κυβέρνησης, που σε ρόλο «μπράβου» της εργοδοσίας έστειλε χτες τα ΜΑΤ και την εισαγγελία και τους χτύπησε βάναυσα, για να μπάσει μέσα στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Από την επίθεση τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σήμερα στις 7 το πρωί προγραμματίζεται μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς και καταδίκης της τρομοκρατίας και της καταστολής, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το ΕΚΘ, για όλους τους εργαζόμενους στον νομό Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας», που παλεύουν για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ, έχουν ανακοινώσει συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έως τις 15 Σεπτέμβρη. Σήμερα θα συμμετέχουν στην πλατιά σύσκεψη σωματείων που καλεί το ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ., στο Πάρκο 4 Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και παράλληλα προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9 στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Βίαιη και απρόκλητη επίθεση

Προετοιμάζοντας την άγρια καταστολή, από νωρίς το πρωί χτες η αστυνομία είχε πάρει θέσεις μάχης, με στόχο να σπάσει την απεργία των εργαζομένων, κατ' εντολή κυβέρνησης και εργοδοσίας. Τουλάχιστον 7 διμοιρίες των ΜΑΤ, δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας τοποθετήθηκαν πάνοπλες απέναντι στους απεργούς και στους εργαζόμενους άλλων κλάδων, φοιτητών που τους συμπαραστέκονται στον πολυήμερο αγώνα τους.


Σε εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη και σε προάσπιση του «δικαιώματος» στην απεργοσπασία, υπό το βλέμμα και την καθοδήγηση υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν τρεις φορές κατά των απεργών, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια προπηλάκισαν και «μπλόκαραν» ακόμα και τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη, που είχε σταθεί μπροστά στο λεωφορείο μαζί με συνδικαλιστές. Τελικά κατέβασαν από το όχημα τους απεργοσπάστες και τους έβαλαν μέσα στο εργοστάσιο. Στον χώρο παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν για πρώτη φορά στους απεργούς, που πιασμένοι σε αλυσίδα έστησαν τείχος στον δρόμο έξω από το εργοστάσιο. Κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, σπρώχνοντας με τις ασπίδες και χτυπώντας με τα γκλομπ αλλά και κλοτσώντας τα «ανθρώπινα εμπόδια» απώθησαν τους εργαζόμενους που αμύνονταν φωνάζοντας συνθήματα, όπως «μια φωνή - μια γροθιά, ενωμένη η εργατιά», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «η εργατιά παλεύει και θα νικήσει».

Οι εργαζόμενοι, παρά τα χτυπήματα, συγκρότησαν γρήγορα νέα ανθρώπινη αλυσίδα στην πύλη του εργοστασίου και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, για να δεχτούν νέες επιθέσεις με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα, ώστε τελικά να μπουν οι απεργοσπάστες για δουλειά. Στη διάρκεια της επίθεσης χτύπησαν με ασπίδα στο κεφάλι τον Γιάννη Φραγγίδη, τον έριξαν κάτω και μετά συνέχισαν να τον κλοτσούν στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Συνολικά πέντε εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», με χτυπήματα στο σώμα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε πολλούς ακόμα παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες.

Μαρτυρίες τραυματιών

Στο ασθενοφόρο ο πρόεδρος του Σωματείου της «Μαλαματίνας»
Στο ασθενοφόρο ο πρόεδρος του Σωματείου της «Μαλαματίνας»
Σε συνέχεια του οργίου βίας και καταστολής, ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» με συνοδεία αστυνομικών, καθώς είχε συλληφθεί και όσο ήταν στο φορείο μέσα στο νοσοκομείο, του πήραν κατάθεση και δακτυλικά αποτυπώματα. Αντιμετωπίστηκε σαν εγκληματίας! Ο ίδιος περιέγραφε μέσα από το ασθενοφόρο: «Μας χτυπήσαν τα ΜΑΤ. Ηταν 7 διμοιρίες. Είμαι στο ασθενοφόρο και μας συνοδεύει και η αστυνομία, λες και μπορούμε να φύγουμε. Εμένα με χτυπήσαν με ασπίδα στο κεφάλι, με έριξαν κάτω και με χτύπησαν και με κλωτσιές στο κεφάλι, στα πόδια».

«Με χτύπησαν με την ασπίδα και με κλότσησαν στο πόδι, με έριξαν κάτω και τώρα δεν μπορώ να περπατήσω. Μας έριχναν χημικά, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε», είπε ο Χρήστος, εργαζόμενος 33 χρόνια στην επιχείρηση «Μαλαματίνα», περιγράφοντας την επίθεση.

«Με χτύπησαν με γκλομπ στον ώμο και στον λαιμό. Μας ψέκασαν με τα χημικά στο πρόσωπο», περιγράφει η Ελένη, εκπαιδευτικός.

Από τους τραυματίες ο Γ. Φραγγίδης εξακολουθεί να νοσηλεύεται, οι δύο παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο τμήμα βραχείας νοσηλείας και οι άλλοι έφυγαν αφού τους παρασχέθηκαν οι αναγκαίες θεραπείες.

Θα πάρουν απάντηση από την εργατική τάξη

Το όργιο καταστολής κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, που από το πρωί βρέθηκε στο πλευρό των απεργών και δέχθηκε και ο ίδιος χημικά και βίαιη απώθηση από τα ΜΑΤ. Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και τόνισε: «Δεν έχουν καμία αναστολή, θα χρησιμοποιήσουν και θα καταλύσουν τα πάντα, ακόμα και τους δικούς τους νόμους, τις δικές τους συμφωνίες. Θεό έχουνε το κέρδος και πρέπει να το παραδώσουν σε συγκεκριμένες τσέπες. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούν να γίνουν δούλοι. Θα πάρουν απάντηση από την εργατική τάξη».

Συνέχιση του αγώνα ανακοίνωσε ο Αριστοτέλης Μερκενίδης, 20 χρόνια εργαζόμενος στην οινοποιία «Μαλαματίνα», πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Πωλητών και Βοηθών Βορείου Ελλάδος και οργανωτικός γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. «Σήμερα κατάφεραν με όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης να βάλουν μέσα τους απεργοσπάστες. Εμείς συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας, μέχρι να δικαιωθούμε και να ανακληθούν οι παράνομες εκβιαστικές απολύσεις, οι τρομοκρατικές απολύσεις της εργοδοσίας. Δεν σταματάμε. Θα είμαστε εδώ μέρα - νύχτα. Οποτε θέλουν να φέρνουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, κάθε φορά θα πρέπει να φέρνουν τις αστυνομικές δυνάμεις για να περάσουν από πάνω μας. Αλλιώς δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανένας», είπε.

Την απόφαση η στήριξη του αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας» να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά, διαμήνυσαν εκπρόσωποι Σωματείων άλλων κλάδων, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Πέτρος Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο!

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την κυβερνητική επίθεση, απαίτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δυνάμεις καταστολής και να παρέμβει για την επιστροφή των απολυμένων. Διαμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται δεν είναι τρομοκράτες και απαίτησε να μην προχωρήσει καμία δίωξη εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών.

Σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο και πέταξε κάθε πρόσχημα». «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Ως εδώ! (...) Οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούμε να μας φορέσουν νέες αλυσίδες κυβέρνηση, Χατζηδάκης, Σκρέκας, εργοδοσία!», αναφέρει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη με εργαζόμενους - απεργούς στη «Μαλαματίνα» (2022-10-26 00:00:00.0)
Νέα δυναμική απεργιακή απάντηση στις απολύσεις και την τρομοκρατία (2022-10-04 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται για την ανάκληση των απολύσεων (2022-09-27 00:00:00.0)
«Βγάζει μάτι» η στήριξη της κυβέρνησης στην εργοδοσία (2022-09-14 00:00:00.0)
Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συμμαχία ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση (2022-09-09 00:00:00.0)
Παλικαρίσια μάχη απέναντι σε εργοδοσία και δυνάμεις καταστολής (2022-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ