Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
«Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας!»

Με τα τρακτέρ στον δρόμο διεκδίκησαν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους

Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους απαίτησαν χτες οι αγρότες του δήμου Αγιάς, βγάζοντας στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Αγιάς δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αγιάς, ενώ το βράδυ εκπρόσωποί τους πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Γιορτή μήλου, κάνοντας ομιλία και διαβάζοντας το ψήφισμα της κινητοποίησής τους.

Οι αγρότες, κυρίως οι μηλοπαραγωγοί, βγήκαν στον δρόμο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, καθώς βλέπουν τον ιδρώτα και τον κόπο τους να πάνε χαμένα, τη σοδειά τους απούλητη ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Απαίτησαν να μπορούν να πουλάνε τα μήλα, τα κεράσια, τα κάστανα και τα άλλα προϊόντα που παράγουν σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να βγάζουν ένα μεροκάματο, ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να δουλεύουν στα χωράφια τους.

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι αρνούνται το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας

Το βράδυ, στη Γιορτή Μήλου, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, πραγματοποίησε ομιλία προκειμένου να αναδειχθούν πλατιά τα προβλήματα και τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών, ενώ διαβάστηκε και το ψήφισμα των Αγροτικών Συλλόγων.

Τόνισε πως αν δεν παρθούν μέτρα οι συνέπειες θα είναι αρνητικές όχι μόνο για τους μηλοπαραγωγούς, αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα του δήμου Αγιάς, αφού το εισόδημα από τα μήλα καθορίζει όλη την κοινωνική ζωή της περιοχής.

Σε αυτήν τη βάση κάλεσε τον λαό του δήμου Αγιάς σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους αγρότες και κοινή πάλη ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. Επεσήμανε δε ότι αυτήν την πολιτική την πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης, που λέει ότι δήθεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα αλλά αρνείται να στηρίξει τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, και την ίδια ώρα μπουκώνει με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σχολιάζοντας τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, που χορηγήθηκε χθες, έφερε ένα παράδειγμα ενδεικτικό του ότι τα χρήματα που πήραν είναι ψίχουλα: «Ενας μηλοπαραγωγός ξοδεύει 72 λίτρα πετρέλαιο για να καλλιεργήσει ένα στρέμμα, ενώ η επιστροφή φόρου που πήρε είναι 4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή περίπου 2 λίτρα πετρέλαιο».

Τόνισε ότι η συμμετοχή νέων αγροτών στην κινητοποίηση αποτελεί ελπιδοφόρο στοιχείο για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες, ενώ καταλήγοντας προειδοποίησε ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή: «Ενωμένοι σαν μια γροθιά συνεχίζουμε. Είμαστε σίγουροι ότι με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν».

Εκρηκτική κατάσταση για τους αγρότες

Στο ψήφισμα που διαβάστηκε στη Γιορτή Μήλου επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα μήλα GALA, με το γνωστό πρόβλημα που προέκυψε στις εξαγωγές στην Αίγυπτο, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση, έμειναν αδιάθετα, είναι στα ψυγεία, πουλήθηκαν είτε με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, που δεν ξέρουμε αν, πόσο και πότε θα πληρωθούμε, είτε κοψοχρονιά, σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Το πετρέλαιο είναι στα 1,85 ευρώ το λίτρο και η επιστροφή - κοροϊδία των 70 εκατ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση που κάναμε.

Το αγροτικό ρεύμα ήταν 0,07 λεπτά/κιλοβατώρα και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με την οποία μας κοροϊδεύουν και δεν τη μείωσαν 90% για τους αγρότες, όπως δήλωσε το υπουργείο, στους λογαριασμούς που ήρθαν πληρώνουμε 0,21 λεπτά, δηλαδή το τριπλάσιο ρεύμα σε έναν χρόνο.

Με το εμπάργκο στη Ρωσία χάσαμε μια τεράστια αγορά για τα μήλα αλλά και άλλα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.

Δυστυχώς δεν απορροφούνται ούτε στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Τα φρούτα έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για την ελληνική οικογένεια.

Ολα αυτά δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και πουλάμε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι ή μένουν απούλητα.

Δεν θα επιτρέψουμε να ξεκληριστούμε, να γίνουμε ζητιάνοι, να μην μπορούμε να εκπληρώσουμε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας και να ζήσουμε τις οικογένειές μας!».

Διεκδικήσεις για να σταθούν στα πόδια τους

Τα άμεσα αιτήματα που προβάλλουν οι μηλοπαραγωγοί περιλαμβάνουν τα εξής:

-- Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος, παίρνοντας υπόψη το διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι κόστος παραγωγής.

-- Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διακίνηση και απορρόφηση των μήλων. Να σταματήσει το εμπάργκο στη Ρωσία και να ανοίξει η αγορά για τα προϊόντα των παραγωγών.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ