Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Περί μεταπτυχιακών νομοθετημάτων

Οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών ξεσκονίζονται, καθώς σε ένα μήνα και κάτι, θα ανοίξουν για τη διεξαγωγή των φετινών φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Απρίλη. Καθώς, όμως, μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο προχωρούν και οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ οι φοιτητές κινούν τις μαζικές τους διαδικασίες για να απαντήσουν.

Μπροστά σ' όλα αυτά παίρνει κι ο «Ρ» τη θέση του, μαζί με την ΠΚΣ με τις πάντα καυστικές, ενημερωτικές κι ενίοτε ψυχαγωγικές «Πανσπουδαστικές Σφήνες». Εικόνες, ειδήσεις και σχόλια, με γεγονότα από τις σχολές κι από τους δρόμους του φοιτητικού - σπουδαστικού αγώνα, με την οξυδερκή ματιά της ΠΚΣ, καθημερινά μαζί σας μέσα από τις σελίδες του «Ρ» από σήμερα και κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές.

***

Δεν πρόλαβαν οι φοιτητές να μπουν στο αμφιθέατρο μετά την εξεταστική και το βαρύ χέρι της κυβέρνησης βρέθηκε στο πλευρό τους... Δημοσιεύτηκε η πρόταση νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Ξεκίνησαν όμως κι οι πρώτες αντιδράσεις. Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, κινητοποιήσεις στις 5 Μάρτη, παραστάσεις - παρεμβάσεις στα Τμήματα που συζητούν το νομοσχέδιο, αγωνιστικές αποφάσεις για τα φοιτητικά συλλαλητήρια σήμερα και αύριο, και έπεται συνέχεια... Σιγά μην άφηναν οι φοιτητές την κυβέρνηση να τσακίσει ανενόχλητη τα πτυχία τους!

***

Το νομοσχέδιο δεν ήρθε αιφνιδιαστικά. Είναι πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ. Η Μπολόνια, λοιπόν, στη ζωή μας. Το σχέδιο σαφές: κύκλοι σπουδών (προπτυχιακός, μεταπτυχιακός), η επιστημονική ειδίκευση σε ορισμένα μεταπτυχιακά, έξω απ' το πτυχίο, το οποίο θα πιστοποιεί ένα άθροισμα σκόρπιων γνώσεων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Η κυβέρνηση επιτρέπει τα δίδακτρα (μην κατηγορηθεί ότι δεν ιδιωτικοποιεί και δεν προσαρμόζεται στις «ανάγκες της αγοράς») και παραδίδει την ανώτατη εκπαίδευση στον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό τα μεταπτυχιακά θα αξιολογούνται κάθε πέντε χρόνια και η έρευνα θα παραγγέλνεται και θα αγοράζεται από επιχειρήσεις.

***

Για την Πανσπουδαστική ξέρετε... Απ' την πρώτη στιγμή πήρε θέση ενάντια στο νομοσχέδιο, βρίσκεται μπροστά στις γενικές συνελεύσεις, στον αγώνα που ξεκίνησε. Οι άλλες δυνάμεις;

Η ΔΑΠ, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας ουσιαστική ισοτιμία του πτυχίου με το ΔΠΣ (κάτι που κάνει το ΠΑΣΟΚ) και δε λέει κουβέντα για την υποβάθμιση των σπουδών και το πέρασμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ορισμένα μεταπτυχιακά. Η ΠΑΣΠ επικροτεί το νομοσχέδιο (αν και «ανεξάρτητη από το ΠΑΣΟΚ»...) και διεκδικεί (πάντα «αγωνιστικά») αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο 50%. Η ΕΑΑΚ αντιδρά στο νομοσχέδιο και προτείνει η ειδίκευση να είναι εκτός πτυχίου, ενώ η κυβέρνηση την άκουσε και πάει να εφαρμόσει την πρόταση...

Τα συμπεράσματα δικά σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ (2008-09-05 00:00:00.0)
Οι φοιτητές θα πουν ΟΧΙ στο νέο νομοσχέδιο (2003-03-20 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο «αξιολόγησης» στα μέτρα της αγοράς (2003-03-15 00:00:00.0)
ΠΚΣ: Ψήφος προοπτικής και αγώνα (2001-03-28 00:00:00.0)
Προχωράει ο συντονισμός του αγώνα (2001-03-10 00:00:00.0)
Αγώνας για μια άλλη πορεία στα ΑΕΙ και τη ζωή (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ