Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς στέγη
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη Φλώρινα
  • Οργανώνουν την αλληλεγγύη φοιτητικοί σύλλογοι στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες, μετά από πρωτοβουλία εστιακών φοιτητών, με τη στήριξη σωματείων και φορέων της περιοχής, στα γραφεία της Φοιτητικής Μέριμνας της Ευξείνου Λέσχης στη Φλώρινα, με την Πρωτοβουλία Εστιακών Φοιτητών να καλεί όλους τους φοιτητές να μην παραδώσουν τα κλειδιά τους και να μην πληρώσουν το χαράτσι των 100 ευρώ.

Οι φοιτητές διεκδίκησαν να μη μείνει κανένας χωρίς στέγη, καθώς φέτος ήταν πολλοί όσοι έμειναν εκτός εστιών, αφήνοντας έτσι τις σπουδές τους και το μέλλον τους «στον αέρα».

Μάλιστα, το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΔΜ στη Φλώρινα προειδοποίησε τους φοιτητές ότι όσοι είχαν πάρει δωμάτιο παλαιότερα στις Εστίες, αν δεν υπογράψουν το σχετικό συμβόλαιο και δεν πληρώσουν το ποσό των 100 ευρώ, δεν θα πάρουν φέτος δωμάτιο.

Οι φοιτητές απαίτησαν μεταξύ άλλων να αξιοποιηθούν κτιριακές μονάδες που είναι στην ευχέρεια του Πανεπιστημίου, των δήμων και της Περιφέρειας, με στόχο να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί οικότροφοι, όπως είναι το «Γκέρτσειον» στην Κοζάνη και το ξενοδοχείο «Αντιγόνη» στη Φλώρινα. Ακόμα, υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τη στέγαση των φοιτητών, ανακαίνιση των κτιρίων των υφιστάμενων εστιών, εξασφάλιση δωρεάν μετακινήσεων για όλους τους εστιακούς φοιτητές και αλλαγή του απαράδεκτου κανονισμού λειτουργίας των Εστιών.

«Δεν προσαρμοζόμαστε στη δική τους πραγματικότητα, οργανώνουμε την απάντησή μας», σημειώνει η Επιτροπή Εστιακών Φοιτητών Φλώρινας και προσθέτει: «Δεν θα αφήσουμε καμία φοιτήτρια και κανέναν φοιτητή μόνο του σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Είμαστε όλοι μαζί οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που καταδικάζουμε την πολιτική τους, τους λέμε ότι δεν είμαστε πελάτες και οργανώνουμε τη δράση μας για σπουδές με δικαιώματα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα από την οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα».

Οργανώνουν την αλληλεγγύη στα Γιάννενα

Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (μέχρι στιγμής Φυσικού, ΠΤΔΕ, Ιατρικής, Χημικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού) με αποφάσεις τους προχωρούν στη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης για τη στέγαση των φοιτητών. Καλούν όσους φοιτητές διαθέτουν χώρο στο σπίτι τους και επιθυμούν να τον διαθέσουν δωρεάν για φιλοξενία, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δίκτυο φιλοξενίας που απευθύνεται σε όσους φοιτητές και φοιτήτριες περιμένουν τα αποτελέσματά τους για δωμάτιο στην Εστία, έκαναν αίτηση και απορρίφθηκε, ή δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν σπίτι. Στόχος είναι η πρωτοβουλία να αποτελέσει μια πρώτη προσωρινή λύση, βοηθώντας τους φοιτητές στο νέο τους ξεκίνημα, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη δυναμώματος του συλλογικού αγώνα για ουσιαστικές λύσεις στο οξυμένο πρόβλημα της στέγασης.

Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα για τη νεολαία και τον λαό ως συνέπεια της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, οι φοιτητές απαντούν με οργάνωση του αγώνα ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για μηνιαίο στεγαστικό επίδομα για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, ανέγερση νέων Εστιών και ανακαίνιση των υπαρχουσών με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες δράσεις για πραγματικά δωρεάν σπουδές (2024-04-10 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας (2022-10-06 00:00:00.0)
Δεν θα επιτρέψουμε να διώξουν κανέναν φοιτητή από τις Εστίες! (2022-05-12 00:00:00.0)
Μέρα πανελλαδικής δράσης στις 10 Σεπτέμβρη (2021-09-04 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις εστιακών φοιτητών (2015-06-26 00:00:00.0)
Να γίνει τώρα το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική εστία (2013-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ