Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη καταδίκασε την Κυριακή τις «ειδεχθείς δολοφονίες τουλάχιστον 15 μεταναστών και αιτούντων άσυλο» στη Σαμπράτα (δυτικά).

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 52 αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις που έπληξαν το Σάββατο το βράδυ τη βιομηχανική πόλη Λας Τεχερίας στη Βενεζουέλα. Ποταμοί και παραπόταμοι υπερχείλισαν και κατολισθήσεις λάσπης, βράχων, δέντρων και συντριμμιών προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Η τροπική καταιγίδα «Τζούλια», που χτύπησε την Κεντρική Αμερική την Κυριακή, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Νικαράγουα, με τουλάχιστον 14.000 ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και με πολλές χιλιάδες να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στις παραθαλάσσιες περιοχές, αφού έχουν διαλυθεί τα δίκτυα. Δεν αναφέρθηκαν ανθρώπινες απώλειες. Στη γειτονική Ονδούρα έχουν γίνει επίσης ζημιές και αναφέρονται 3 νεκροί ως συνέπεια των καταστροφών.

ΟΣΛΟ.-- Τον φυλακισμένο Λευκορώσο αντικυβερνητικό Αλες Μπιαλιάτσκι, τη ρωσική ανθρωπιστική οργάνωση «Memorial» και το ουκρανικό Κέντρο για τα Πολιτικά Δικαιώματα βράβευσε η νορβηγική επιτροπή με το Νόμπελ Ειρήνης, σε μια κίνηση άμεσα συντονισμένη με την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία. Παράλληλα, οι Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ τιμήθηκαν χτες με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2022 «για τις έρευνές τους σχετικά με τις τράπεζες και τις οικονομικές κρίσεις».

ΧΑΝΓΚΑ ΡΟΑ.-- Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τα γνωστά πανύψηλα πέτρινα αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά στοιχεία στο Νησί του Πάσχα στον Ειρηνικό, μετά από φωτιά που προκάλεσε το κοντινό ηφαίστειο Rano Raraku. Η φωτιά κατέστρεψε πάνω από 100 στρέμματα του νησιού, ενώ οι αρχές περιέγραψαν τη ζημιά ως «ανεπανόρθωτη» και προειδοποίησαν ότι «οι συνέπειες ξεπερνούν αυτό που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι».

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων, μεταξύ τους δύο εφήβων και μίας μαθήτριας Δημοτικού, προκάλεσε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε πρατήριο καυσίμων στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Σαγέντ. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, εστιάζοντας στις «φιλικές διμερείς σχέσεις», σε διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς επίσης και σε ενεργειακά θέματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός βουλευτής Γκρεγκ Χαντς διορίστηκε χτες νέος υπουργός Εμπορίου, μετά την αποπομπή του Κ. Μπερνς από τη θέση του υφυπουργού Εμπορίου την Παρασκευή και την αποβολή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, έπειτα από καταγγελία για «ιδιαίτερα ανάρμοστη συμπεριφορά» στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος την προηγούμενη βδομάδα.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Διήμερες διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Αλγερίας ολοκλήρωσε χτες η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, συζητώντας μεταξύ άλλων διμερείς συνεργασίες σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι επενδύσεις και οι πολιτιστικές ανταλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ