Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Σε απεργιακό παλμό οι χώροι δουλειάς

Περιοδεία στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης
Περιοδεία στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης
Σε εργοστάσια και εργοτάξια, λιμάνια και αμαξοστάσια, σε πολυκαταστήματα, γραφεία, χώρους εκπαίδευσης, νοσοκομεία, δημοτικές υπηρεσίες, σε κάθε κλάδο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα μεταφέρεται το μήνυμα της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη, «να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς».

Ενα κάλεσμα οργάνωσης της πάλης παντού, για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς «κάστρο αγώνα και διεκδίκησης», να είναι οι επόμενες δύο βδομάδες μέρες κλιμάκωσης, με διεκδικήσεις ενάντια στη λαίλαπα της ακρίβειας και του τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Για να βγουν στο προσκήνιο ακόμα περισσότερες δυνάμεις, με τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα, για αυξήσεις σε μισθούς, για ΣΣΕ, για προστασία τους εισοδήματος, να σταματήσουν οι απολύσεις και οι διώξεις πρωτοπόρων εργατών κ.ά.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι δράσεις συντονισμού των εργατικών συνδικάτων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ και των αγροτών ενάντια στον «κοινό αντίπαλο», με διεκδικήσεις που εκφράζουν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού: Για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μέτρα μείωσης του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους, προστασία από τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, διαγραφή χρεών και προστίμων, μείωση του κόστους παραγωγής κ.ο.κ.

Απεργία τη Δευτέρα σε μεγάλο εργοτάξιο στην Αθήνα

Από τη στάση εργασίας των οικοδόμων σε εργοτάξιο στα Σεπόλια
Από τη στάση εργασίας των οικοδόμων σε εργοτάξιο στα Σεπόλια
Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη σήραγγα Σεπολίων (εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ), με τους εργαζόμενους να συζητούν την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή διμερούς σύμβασης με αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Ομόφωνα όλοι οι εργαζόμενοι υπερψήφισαν την πρόταση του Συνδικάτου και της εργοταξιακής επιτροπής να προχωρήσουν σε προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, απαιτώντας ολοκληρωμένη γραπτή απάντηση από την εργοδοσία σε όλα τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και άμεσα να προχωρήσουν όλα εκείνα για τα οποία έχει δεσμευτεί η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, για αυξήσεις κ.ά. Το Συνδικάτο τονίζει ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και παραμένει σε ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα, ανάλογα με τη στάση της εργοδοσίας.

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια σε γειτονιές της Αττικής

Κλιμακώνοντας τη μάχη μπροστά στην απεργία, σωματεία και μαζικοί φορείς σε δήμους της Αττικής οργανώνουν συλλαλητήρια με διεκδικήσεις ενάντια στην ακρίβεια, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από δημοτικά τέλη και προκειμένου να μπει τέλος σε κάθε προσπάθεια που κάνουν δημοτικές αρχές για περικοπές στη θέρμανση και στην ηλεκτροδότηση σχολείων, αθλητικών χώρων και άλλων υποδομών.

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη θα γίνουν συλλαλητήρια σε: Καλλιθέα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δαβάκη. Μεταμόρφωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου. Γαλάτσι, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο δημαρχείο.

Στο Περιστέρι θα γίνει συλλαλητήριο την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη Θεσσαλονίκη

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία μεταφέρουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ παράλληλα οργανώνουν την επιτυχία της μέσα από μαζικές διαδικασίες, συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες δράσεις.

Το απόγευμα της Παρασκευής, τα εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας και συγκεκριμένα: Τσιμισκή 136 (κέντρο), Πόντου 115 (Καλαμαριά) και Μεγάλου Αλεξάνδρου 25 (Εύοσμος).

Στα χέρια των εργαζομένων η οργάνωση της απεργίας

Η μάχη της οργάνωσης της απεργίας καθημερινά γίνεται υπόθεση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι του κεντρικού Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train» συζήτησαν τη συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, καταλήγοντας σε κάλεσμα που απευθύνουν προς όλους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης, όλο το τελευταίο διάστημα πραγματοποιώντας συνελεύσεις μέσα στη δουλειά, άσκησαν πιέσεις στην εταιρεία, για τα πλαφόν και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, οργάνωσαν μάλιστα απεργίες και στάσεις εργασίας, πάλεψαν, στάθηκαν αλληλέγγυοι στους απεργούς της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», συγκεντρώνοντας χρήματα, στήριξαν συνάδελφό τους που αρνήθηκε να συμμετέχει στη μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού από τη χώρα για να σφαγιάζονται στην Ουκρανία.

Μπροστά στην απεργία ξεδιπλώνουν τις διεκδικήσεις τους για υπογραφή ΣΣΕ στο τέλος του χρόνου με σημαντικές αυξήσεις, για άμεση βελτίωση των εγκαταστάσεων σε μηχανοεργοστάσια, ώστε να εργάζονται με ασφάλεια, ένταξη στα ένσημα ΒΑΕ, ασχέτως ειδικότητας κ.λπ.

Σε άλλες πόλεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο και η πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου την περασμένη Πέμπτη, με τη συγκέντρωση να αποτελεί προμήνυμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Μαζί με τα εργατικά σωματεία στη συγκέντρωση συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις της ακρίβειας και στους φοιτητές. Επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί αποτελούν η παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ από την επιτροπή κατά της ακρίβειας την Πέμπτη 27 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.

Και στην Ξάνθη, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων της πόλης ενάντια στην ακρίβεια. Στην Κομοτηνή, συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς από τα συνδικάτα όπως στη φαρμακοβιομηχανία «Pharmathen», ενώ στη Δράμα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σωματεία στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ.

Συλλαλητήρια και άλλες δράσεις

Στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθούν μαζικές εξορμήσεις - περιοδείες ενημέρωσης σε εργατογειτονιές και συνοικίες, με επικεφαλής τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και σωματείων στις 24 και 31 Οκτώβρη.

Στη Δράμα, τα σωματεία της πόλης οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας, την Πέμπτη 27 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑΔ και το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 11 π.μ. σε σούπερ μάρκετ της πόλης.

Στο Κιλκίς, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν πικετοφορία για την ακρίβεια την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη.

Στη Χίο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, ενάντια στην ακρίβεια, την Τρίτη 25 Οκτώβρη στις 12 μ.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 9 π.μ.

Στα Γιαννιτσά, παρεμβάσεις προγραμματίζονται: Τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στις 10 π.μ., στο κατάστημα της ΔΕΗ, τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στον ΟΑΕΔ Γιαννιτσών και στον ΟΑΕΔ Αριδαίας. Την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στο κατάστημα ΔΕΗ Εδεσσας και στο ΙΚΑ Γιαννιτσών.

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις

Τις επόμενες μέρες Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα εξής σωματεία:

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone-360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, στις 5 μ.μ.

-- Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ. στο ΕΚΘ.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Μεσσηνίας, στις 6.30 μ.μ. στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).

Την Κυριακή 23 Οκτώβρη:

-- Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών ν. Αττικής και Περιχώρων, στις 6 μ.μ. στον ΣΕΗΕΑ (πλατεία Ελευθερίας 2, πλατεία Κουμουνδούρου).

-- Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες νομού Αχαΐας στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

  • Ακόμα:

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Την Τρίτη 25 Οκτώβρη, το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 5ος ορ.), το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, στις 27 Οκτώβρη.

Συσκέψεις συντονισμού

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί όλα τα σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης.

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) καλεί σε σύσκεψη όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία της Θεσσαλίας, την Κυριακή 23 Οκτώβρη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ