Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός στην ευρύτερη περιοχή

Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία - Εντείνονται και οι πυρηνικές απειλές

Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο πλαίσιο των ρωσικών πυρηνικών ασκήσεων «Grom-2022», που διεξάγονται παράλληλα με τη ΝΑΤΟική πυρηνική άσκηση «Steadfast Noon»

Russian Defense Ministry Press

Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο πλαίσιο των ρωσικών πυρηνικών ασκήσεων «Grom-2022», που διεξάγονται παράλληλα με τη ΝΑΤΟική πυρηνική άσκηση «Steadfast Noon»
Με ανοιχτές πλέον «προειδοποιήσεις» για πόλεμο μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας και σχεδόν 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας, έτοιμοι «να εισέλθουν αν χρειαστεί», ο κίνδυνος επέκτασης και παραπέρα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης, η Μόσχα απείλησε ότι δορυφόροι των ΗΠΑ και συμμάχων τους που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και άλλους σκοπούς ενδέχεται να γίνουν «νόμιμοι στόχοι αντιποίνων», στον βαθμό που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παράλληλα με την αποστολή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στο Κίεβο, είναι σαφής η αξιοποίηση αμερικανικών και άλλων «εμπορικών» δορυφόρων για την παροχή πληροφοριών στην ουκρανική πλευρά, μεταξύ άλλων για κινήσεις και θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Οποιοδήποτε πλήγμα ενάντια σε αμερικανικές υποδομές θα λάβει απάντηση, ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την παραπάνω δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του ρωσικού ΥΠΕΞ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επικαλέστηκε πληροφορίες ότι οι Ρώσοι προσπαθούν εδώ και καιρό να αναπτύξουν αντιδορυφορική τεχνολογία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για «βρώμικη βόμβα» που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Κίεβο (συμβατική βόμβα με ραδιενεργά υλικά) και για χρήση πυρηνικών από τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς εξελίσσονται σφοδρές μάχες στα ανατολικά, σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και επίκειται σκληρή αναμέτρηση στα νότια, σε Χερσώνα και Ζαπορίζια.

4.700 Αμερικανοί «επίλεκτοι» έτοιμοι να εισέλθουν στην Ουκρανία

Χαρακτηριστική της κλιμάκωσης είναι η για πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια ανάπτυξη στην Ευρώπη της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του στρατού των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται «ελίτ» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πολεμική αυτή μηχανή εκπαιδεύεται σχεδόν καθημερινά μαζί με δυνάμεις της Ρουμανίας, σύμφωνα δε με στρατιωτικούς που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο «CBS News», φέρει βαρύ εξοπλισμό και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες στο πεδίο της μάχης.

Η μονάδα του συνταγματάρχη Edwin Matthaidess, ο οποίος μίλησε στο CBS, βρίσκεται πιο κοντά στην ουκρανική επικράτεια από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική δύναμη - περίπου 5 χλμ. - και «παρακολουθεί στενά» τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, «θέτοντας στόχους εκπαίδευσης» και πραγματοποιώντας ασκήσεις με αληθινά πυρά, οι οποίες μιμούνται «ακριβώς» όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Οι διοικητές των «Screaming Eagles» είχαν τονίσει επανειλημμένα στο «CBS News» ότι «είναι διαρκώς έτοιμοι να πολεμήσουν απόψε» και να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας μάλιστα ότι αν οι μάχες στην Ουκρανία κλιμακωθούν ή υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ, είναι «εντελώς έτοιμοι» να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Ρουμανία αυξάνει τον κίνδυνο για τη Ρωσία και η Μόσχα θα το λάβει υπόψη της στις αποφάσεις για την ασφάλειά της, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή «σίγουρα δεν οδηγεί σε αύξηση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας» στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, την περασμένη βδομάδα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Τουρκία, και στη συνέχεια με τους ομολόγους του από την Ινδία και την Κίνα. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ότι η Ουκρανία κατασκευάζει και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για να χρησιμοποιήσει την προαναφερθείσα «βρώμικη βόμβα».

Τόσο η Ουκρανία όσο και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας και αντέτειναν πως η ρωσική ηγεσία προετοιμάζει έτσι το έδαφος για να δικαιολογήσει περαιτέρω κλιμάκωση, ενδεχομένως και με χρήση «αντισυμβατικών» όπλων.

Εξάλλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κάλεσε την Ουκρανία να σταματήσει τις τακτικές «πυρηνικού εκβιασμού», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ισχυρίστηκε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επιδιώκει μια πυρηνική σύγκρουση και ότι κάλεσε το ΝΑΤΟ «να επιφέρει το πρώτο χτύπημα στη Ρωσία».

Στα παραπάνω προστίθενται και οι δηλώσεις του ηγέτη της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ, ο οποίος - μετά τις προηγούμενες προτροπές για χρήση πυρηνικών «μικρής ισχύος» - ζήτησε ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις «να αφανιστούν από προσώπου Γης οι (σ.σ. ουκρανικές) πόλεις, για να φαίνεται ο μακρινός ορίζοντας, για να καταλάβουν ότι δεν πρέπει ούτε καν να σκέφτονται να πυροβολούν εναντίον μας».

Με όλο και περισσότερους Ρώσους στρατιώτες από τη μερική επιστράτευση να στέλνονται στο πεδίο της μάχης, την Πέμπτη η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) στη Ρωσία ενέκρινε νόμο ο οποίος αίρει την απαγόρευση επιστράτευσης πολιτών που έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης για σοβαρά εγκλήματα, όπως ληστεία, διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.

Πυρηνικές ασκήσεις από Ρωσία και ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν την άσκηση «Steadfast Noon» στην Ευρώπη (μέχρι 30 Οκτώβρη) για την «αποτροπή πυρηνικών χτυπημάτων», ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επέβλεψε την Τετάρτη τη στρατιωτική άσκηση «Grom-2022» των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας του.

Στην πρώτη τέτοια άσκηση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένα τεράστιο πυρηνικό χτύπημα προσομοιώθηκε ως αντίδραση σε πυρηνικό χτύπημα προς τη Ρωσία, σύμφωνα με το σενάριο των ελιγμών.

Για το μήνυμα των ασκήσεων Ρώσοι αναλυτές μίλησαν στην εφημερίδα «Izvestia»: «Οι ασκήσεις διεξάγονται ταυτόχρονα με τις πυρηνικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το ΝΑΤΟ εκπαιδεύεται, το ίδιο και εμείς. Αποδεικνύουμε ότι οι στρατηγικές μας πυρηνικές δυνάμεις είναι έτοιμες για οποιεσδήποτε απρόβλεπτες περιστάσεις».

Μιλώντας την Πέμπτη στη Λέσχη «Βαλντάι» στη Μόσχα, ο Πούτιν υπογράμμισε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων: «Βρισκόμαστε σε ιστορική καμπή. Μπροστά είναι η πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη και συνάμα σημαντική δεκαετία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει «όπλα μαζικής καταστροφής για να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, για την ασφάλεια του ρωσικού λαού».

Ενδεικτικό της κλιμακούμενης σύγκρουσης και των απειλών για γενίκευσή της είναι και το γεγονός ότι στις 8 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., όλες οι σειρήνες της Γερμανίας θα ηχήσουν δοκιμαστικά και θα σταλούν γραπτά μηνύματα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα. Στην πρώην Δυτική Γερμανία είχαν χτιστεί 2.000 δημόσιοι «χώροι προστασίας» που μοιάζουν με καταφύγια, ενώ το 2007 η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τα περισσότερα. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 600 και ξεκίνησαν διαδικασίες για πιθανές αναβαθμίσεις τους.

Εντονη κινητικότητα στη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, μετά από βδομάδες καταγγελιών από τη λευκορωσική κυβέρνηση για «προκλήσεις» στα σύνορά της από ουκρανικό έδαφος, και ενώ χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε δημόσια την ηγεσία της Λευκορωσίας ότι «σχεδιάζει να παρασύρει τον λαό της χώρας σε έναν βρώμικο πόλεμο», προειδοποιώντας πως θα απαντήσει «με ολόκληρο το οπλοστάσιο».

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας απάντησε με δικό του βίντεο, στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε πόλεμο και δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά θα απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση στις προκλήσεις και στις προβοκάτσιες».

Σε κάθε περίπτωση, στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας έχει αναπτυχθεί κοινή στρατιωτική δύναμη Ρωσίας - Λευκορωσίας και μάλιστα πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις, ενώ στη χώρα έχει επιβληθεί καθεστώς «αντιτρομοκρατικού συναγερμού».

Η Ουκρανία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στις βόρειες περιοχές, κοντά στη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει μια πιθανή νέα ρωσική επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων, ανακοίνωσε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ