Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη στην Αγκυρα ετοιμάζει ο Στόλτενμπεργκ

Με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την όξυνση του παζαριού για την ενίσχυση της συνοχής στη «νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία τις επόμενες μέρες, για να «συναντήσω ο ίδιος τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Ο ίδιος χαιρέτισε τα βήματα που έγιναν ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία - Φινλανδία, για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων (π.χ. ενίσχυση συνεργασίας στην ασφάλεια και τη συμμετοχή της Τουρκίας σε στρατιωτικά προγράμματα της ΕΕ) που έθεσε η Τουρκία για να άρει το βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι όλοι οι σύμμαχοι θα επικυρώσουν το πρωτόκολλο ένταξης, εκφράζοντας και έτσι την ετοιμότητα της λυκοσυμμαχίας για επιπλέον «ανταλλάγματα» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που περιλαμβάνει και τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Σημειωτέον, η Τουρκία είναι μαζί με την Ουγγαρία τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ των οποίων τα Κοινοβούλια δεν ενέκριναν ακόμα την ένταξη των δύο νέων μελών στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, τον οποίο προσκάλεσε στην Αγκυρα, δηλώνοντας έτοιμος να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις με τη σουηδική κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία η τουρκική πλευρά επισήμανε (σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας) ότι «είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να εμποδιστούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να θέσουν σε ομηρία την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως και τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία». Από τη μεριά του, ο Κρίστερσον μίλησε για μια «εποικοδομητική συνομιλία» και πρόσθεσε ότι προτίθεται να μεταβεί στην Αγκυρα «σύντομα».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκαντζ, στην πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού Αμυνας στην Τουρκία μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία. Ο Μπένι Γκαντζ βρέθηκε αρχικά στο μνημείο Ανιτκαμπίρ, όπου έχει ταφεί ο Κεμάλ Ατατούρκ. Σε ανάρτησή του πριν προσγειωθεί στην τουρκική πρωτεύουσα, είχε τονίσει: «Ανυπομονώ για παραγωγικές συζητήσεις πάνω σε τρόπους προώθησης της ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, πριν καλά καλά συμπληρωθεί μήνας από τα νέα μνημόνια που υπέγραψαν στη λιβυκή πρωτεύουσα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, βάσει του απαράδεκτου «τουρκολιβυκού συμφώνου» που υπέγραψαν τον Νοέμβρη του 2019, μέσα στη βδομάδα η Τουρκία υπέγραψε και στρατιωτικές συμφωνίες με τη λιβυκή κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη. Οι συμφωνίες υπογράφτηκαν από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και τον έναν εκ των δύο Λίβυων παράλληλων πρωθυπουργών, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν μεταξύ άλλων την προμήθεια δεκάδων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τέλος, αξίζει να καταγραφούν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Μπεν Ουάλας, ο οποίος τόνισε ότι «σαφέστατα, ναι», το Λονδίνο θα ήταν υπέρ μιας πώλησης «Eurofighter Typhoon» στην Αγκυρα και επαίνεσε την Τουρκία επειδή υπάρχει «εξαιρετική ανάπτυξη στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες και τις συνεργασίες. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Οι ικανότητες είναι εκπληκτικές», καταλήγοντας ότι οι δύο πλευρές «έχουμε ήδη συνεργασία (στην Αμυνα) και πάντα ήμασταν πολύ πρόθυμοι να εξερευνήσουμε περισσότερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (2023-07-11 00:00:00.0)
Και τα Στενά στο παζάρι (2023-06-28 00:00:00.0)
«Εξαιρετικά θετική» για συνεργασία στις «τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις» (2022-05-20 00:00:00.0)
Συστάσεις σε Ελλάδα - Τουρκία «να λύσουν τις διαφορές τους» (2018-04-21 00:00:00.0)
Εντονες αντεγκλήσεις ειδικά με τη Γερμανία (2017-03-21 00:00:00.0)
Πιέσεις για την «αντιπυραυλική ασπίδα» (2010-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ