Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Στους δρόμους με τους εργαζόμενους και οι μικροί ΕΒΕ

Κατεβάζουν ρολά σε μια σειρά περιοχών της χώρας

Το δικό τους μαχητικό αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζουν για τη μεγάλη μέρα της απεργίας οι μικροί ΕΒΕ, παίρνοντας αποφάσεις σε μια σειρά από πόλεις για συντονισμό της δράσης τους μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους με τα εργατικά σωματεία.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν αποφάσεις για κλειστά μαγαζιά τη μέρα της απεργίας, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν, αφού η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, τα απλησίαστα τιμολόγια ρεύματος, η φορομπηξία κ.ο.κ. τους έχουν γονατίσει.

Στην Αθήνα, ραντεβού στα Χαυτεία, στις 10 π.μ. τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, δίνει με τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καλώντας τους να μετατρέψουν την απεργία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Κάλεσμα να κλείσουν τα μαγαζιά τους ή και να σταματήσουν κάθε εργασία απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ σε Αττική, Λάρισα, Καρδίτσα, Λιβαδειά, Αρτα, Ζάκυνθο.

Απόφαση για κλειστά καταστήματα στη ΒΔ Ελλάδα

Με σύνθημα «Δεν αντέχουμε άλλο, τώρα μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας» η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) αποφάσισε χτες στην Αρτα σε έκτακτη συνεδρίασή της τη συμμετοχή της στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη.

Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση καλεί τους εμπορικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε συντονισμό με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς των νομών που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση, όπως τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες αγροτών, με σκοπό να δυναμώσουν η πίεση και η φωνή των εμπόρων.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Πρέβεζας. Η Ομοσπονδία διεκδικεί μέτρα προστασίας του εισοδήματος, όπως αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, μείωση των φόρων σε Ενέργεια και καύσιμα και πλαφόν στην τιμή, κατάργηση της καταβολής των χρημάτων για τις επιστροφές προκαταβολής κ.τ.λ.

Τόσο εισηγητικά όσο και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων αναδείχθηκε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης από την εκτόξευση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων τους και τη μείωση του εισοδήματός τους από την ακρίβεια. Παράλληλα, τονίστηκε ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι «αποτελεσματικές» στην ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τελείως «αναποτελεσματικές όταν είναι να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των καταστημάτων της γειτονιάς». Πρόσθετα υπογραμμίστηκε ότι επειδή η ατομική προσπάθεια του κάθε εμπόρου, με περισσότερες ώρες δουλειάς και μείωση των δαπανών ακόμη και για τα στοιχειώδη, δεν μπορεί να αντιστρέψει την άσχημη κατάσταση που βιώνουν και η πείρα δείχνει ότι δεν υπάρχουν «σωτήρες», η ΓΣ καλεί τους εμπορικούς συλλόγους να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης. Τέλος, η ΓΣ επισημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι πληρώνουν ακριβά την αναμονή και τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιέργησαν όλα αυτά τα χρόνια οι πλειοψηφίες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ