Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αντί για μέτρα «εύχεται» να διαψευστούν τα πιο ακραία σενάρια

Με τα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκονται στο έλεος της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής δράσης, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη αν ο λαός δεν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία γιγαντώνονται τώρα που, όπως φαίνεται, «συναντιούνται» η πανδημία με την εποχική γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Μάλιστα, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ευχολόγια, κάτι που αποτυπώθηκε και στη χτεσινή «έκτακτη ενημέρωση» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας. Οπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, «ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία (Covid, γρίπη, RSV) και μακάρι να διαψευστούμε». Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η έξαρση του κορονοϊού, καθώς όλο και πιο πιθανό γίνεται ένα ακόμα κύμα μέσα στον Νοέμβρη, με τις μεταλλάξεις που καταγράφονται, σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη που επιστρέφει δριμύτερη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, που επιβαρύνουν την υγεία παιδιών και ενηλίκων, ιδιαίτερα όσων έχουν πρόβλημα.

Και επειδή «ουδέν νεώτερον» υπάρχει από την κυβέρνηση για την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, παρά μόνο νέος γύρος επίθεσης με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, όλη η προστασία του λαού εναπόκειται στους εμβολιασμούς, που η ίδια η νέα έξαρση αποδεικνύει ότι αν και αναγκαίοι δεν επαρκούν αν δεν συνδυαστούν με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της πανδημίας

Σημειώνεται ότι η ανοδική πορεία της πανδημίας συνεχίζεται, με τους δείκτες της όποιας, υποτυπώδους επιδημιολογικής επιτήρησης και με την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών να προμηνύουν παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τη βδομάδα 24 - 30 Οκτώβρη έχασαν τη ζωή τους 164 ασθενείς με Covid-19, αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη βδομάδα. Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία ανήλθε σε 1.324 ασθενείς (3% εβδομαδιαία μεταβολή) ενώ 85 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Επιβεβαιώθηκαν 53.436 κρούσματα Covid-19, με το 23% να αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.188.890 και έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι.

Στο μεταξύ, αυξητικές είναι οι τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στις 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στον Βόλο (+113%), στην Αλεξανδρούπολη (+102%), στα Ιωάννινα (+100%), στην Ξάνθη (+46%), στη Λάρισα (+41%) και στην Κέρκυρα (+38%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+28%).

Ξεκινούν εμβολιασμοί και για παιδιά από 6 μηνών

Στη χτεσινή ενημέρωση πάντως ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί και για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή είναι σε ανοσοκαταστολή, ενώ δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού και για υγιή παιδιά, μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος εκδήλωσης ενός νέου επιδημικού κύματος.

Σε ό,τι αφορά την εποχιακή γρίπη, η Μ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε αναγκαίο τον εμβολιασμό και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού. Υπογράμμισε ότι δεν αναμένονται επικαιροποιημένα εμβόλια ούτε υπάρχουν εμβόλια που να αφορούν τόσο τον κορονοϊό όσο και τον ιό της γρίπης. «Είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης», αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της «τριδημίας», ακόμα και «πολυδημίας», με έξαρση συνολικότερα των αναπνευστικών ιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ