Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ

Να ορθώσουν εμπόδια στην πλήρη υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με αφορμή και τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ταμείου.

Σχολιάζοντας την προσπάθεια να συσκοτιστεί η πραγματικότητα για την κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ στην οποία επιδίδεται η διοίκησή του, το ΠΑΜΕ Τύπου σημειώνει ότι αυτή επιβλήθηκε ήδη από το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τη ΝΔ, για τους μεγαλοκαναλάρχες και τους εκδότες, μέσω της νομοθέτησης αλλαγών στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, που αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του οργανισμού ως Ταμείου πρόνοιας και αλληλεγγύης των εργαζομένων. Παράλληλα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η τριχοτόμηση των εισφορών και των παροχών κατά κλάδο (Υγεία, Επικούρηση, εφάπαξ), με τη συνδρομή των αναλογιστικών μελετών - λαιμητόμων, οδηγεί στην απόδοση μειωμένου εφάπαξ, που θα επανυπολογίζεται κάθε τόσο, προς τα κάτω κάθε φορά, για τους επί πολλά χρόνια εργαζόμενους, ενώ ήδη η εφάπαξ παροχή αφαιρέθηκε από τους νέους, μετά το 2017, ασφαλισμένους.

Επιπλέον, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «με την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τις παροχές Υγείας από 1.8.2022 άρχισαν κάποιες μειώσεις στις παροχές με κριτήριο "την εξοικονόμηση κόστους"», ενώ «σχετικά με τους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές, έχει γίνει ήδη προειδοποιητική βολή για αποκλεισμό τους από παροχές, αντί να διεκδικήσουν οι Ενώσεις του κλάδου να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας, να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Οσον αφορά την «προβλεπόμενη από το καταστατικό του "νέου ΕΔΟΕΑΠ" σύνταξη έκθεσης φερεγγυότητας όμοιας με αυτές που αφορούν ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπαίνουν υπό κρίση και αξιολόγηση οι υπολειπόμενοι τομείς του Ταμείου, δηλαδή ο κλάδος Υγείας και ο κλάδος Επικούρησης. Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία από τέτοιου είδους αξιολογήσεις αυτό που επακολουθεί είναι ψαλίδισμα στις παροχές Υγείας και μειώσεις στην επικουρική σύνταξη».

Απέναντι σε αυτήν την προοπτική το ΠΑΜΕ Τύπου καλεί τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ να παλέψουν για: Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας για όλους. Καμιά επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους. Να επανέλθει το εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία, καμιά πληρωμή από τους εργαζόμενους. Οι κρατικές και εργοδοτικές εισφορές να καλύπτουν τις απαιτούμενες παροχές με βάση τις ανάγκες μας. Να φύγει η εργοδοσία από το Ταμείο. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι των εργαζομένων. Να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ οι υπό δοκιμασία εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και οι πρακτικά ασκούμενοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
24ωρη απεργία σήμερα στα ΜΜΕ (2018-05-30 00:00:00.0)
Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν για τον ΕΔΟΕΑΠ (2017-11-01 00:00:00.0)
Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου για αγώνα με αιχμή την Ασφάλιση (2017-07-27 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα με αφορμή τις εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ (2017-07-08 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΔΟΕΑΠ τη Δευτέρα (2015-07-25 00:00:00.0)
ΕΔΟΕΑΠ: Πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η πολιτική τους (2013-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ