Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχείς συνωμοσίες ενάντια στην Κούβα

Εντονες πιέσεις δέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουν ώστε να καταδικαστεί η Κούβα για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσεχή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Μάρτη.

«Μια νέα συνωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια συνωμοσία, που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να κρατήσουν κρυφά από την κοινή γνώμη των λαών της Λατινικής Αμερικής, η οποία αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα», αναφέρεται στην «Γκράνμα Ιντερνάσιοναλ».

Οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να βρουν νέους «σπόνσορες» για το σχέδιο ενάντια στην Κούβα, έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ορισμένες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Και αυτό επειδή η μέχρι τώρα μαριονέτα τους, η τσεχική κυβέρνηση, που τα τελευταία χρόνια έχει παίξει το βρώμικο παιχνίδι των ΗΠΑ, έχει πλέον εξαντλήσει όλες της τις προσπάθειες και έχει χάσει όποιο κύρος είχε.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει δει και ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα, λέγοντας ότι η χώρα του δε θα υποστηρίξει κανένα τέτοιο μέτρο. Ο Πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, ανέφερε το 2000, αλλά και πρόσφατα, ότι η χώρα του δε θα αναμειχθεί σε μια νέα αντι-κουβανική ενέργεια. Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ δεν έχουν υποστηρίξει ούτε και υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, στις 8 Μάρτη 2002, «οι ΗΠΑ έχουν "κυκλοφορήσει" σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής - με μεγάλη προσοχή, ώστε να κρατηθεί κρυφό από την Κούβα - ένα υπόμνημα, που παροτρύνει να υιοθετηθεί ένα νέο σχέδιο απόφασης καταδίκης της Κούβας στην 58η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, καταφέραμε να μάθουμε ότι στο κείμενο ζητείται να μην απουσιάζει μια τέτοια ενέργεια, επειδή θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας προς την πολιτική που ασκεί η Κούβα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μικρή κοινότητα διαφωνούντων αυτής της χώρας θα θεωρήσει την έλλειψη μιας τέτοιας απόφασης ως εγκατάλειψη" - το τελευταίο αναφέρεται ξεκάθαρα στις αντεπαναστατικές μικρο-κλίκες που δημιουργήθηκαν και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ».

Πάντως, όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι η πίεση από το Βορρά έχει αυξηθεί. Σαν μέρος αυτών των προσπαθειών, έχει ανακοινωθεί ότι, στις 23-24 Μάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το Ελ Σαλβαδόρ και το Περού. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, «υπάρχει πληροφόρηση πως επιδίωξη αυτών των επισκέψεων είναι η προσπάθεια δέσμευσής τους στο να ψηφίσουν κατά της Κούβας και να τους αποσπάσει από το πνεύμα της συνεργασίας και αδελφικότητας, που θα πρέπει να ενώνει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής την ιδιαίτερη αυτή στιγμή».

Τι είχε γίνει πέρσι;

Με δύο μόνον ψήφους διαφορά, η Κούβα καταδικάστηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην 57η συνεδρίασή της, πέρσι τον Απρίλη. Από τις 53 χώρες που απαρτίζουν την Επιτροπή, 22 ψήφισαν κατά της Κούβας, 20 υπέρ, 10 απείχαν και μία (ΛΔ Κονγκό) απουσίαζε.

Υπέρ της πρότασης καταδίκης της Κούβας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που με προτροπή των ΗΠΑ παρουσίασε η Τσεχική Δημοκρατία και υποστήριξε το Βέλγιο, ψήφισε σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην Επιτροπή και καταψήφισαν την Κούβα ήταν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Αγγλία.

Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μόνον η Βενεζουέλα και, φυσικά, η Κούβα καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η Αργεντινή, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα και η Ουρουγουάη ψήφισαν υπέρ, και οι υπόλοιπες (Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Μεξικό, Περού) απείχαν.

Υπέρ της Κούβας ψήφισαν, ακόμα, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Λιβύη και μια σειρά άλλες χώρες.

Η μεγάλη έκπληξη

Η υπονόμευση της Κούβας πραγματοποιείται σε μια στιγμή, που, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ΗΠΑ δε θα συμμετέχουν σαν μέλος της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία δεν εκλέχτηκαν το 2001, σαν μια άμεση έκφραση διεθνούς δυσαρέσκειας για θέσεις και πράξεις της χώρας αυτής σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλαδή, πέρσι, ύστερα από 54 χρόνια, οι ΗΠΑ έχασαν τη θέση τους στην Επιτροπή, που κατείχαν συνεχώς από την ίδρυσή της, το 1947. Υστερα από την ήττα αυτή, οι ΗΠΑ άστραψαν και βρόντησαν, κατηγορώντας κυρίως τις χώρες που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους, ότι «έδρασαν υπογείως» για τον αποκλεισμό τους. Η Μαντλίν Ολμπράιτ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «αδιανόητο» και δήλωσε ότι η απόφαση «θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ΟΗΕ».

Και ένα μήνα αργότερα, φάνηκε ξεκάθαρα τι ακριβώς εννοούσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ υιοθέτησε νομοσχέδιο που προβλέπει το «πάγωμα» των χρημάτων, που προορίζονταν για τον ΟΗΕ, δηλαδή 244 εκατομμύρια δολάρια.

Μια μικρή προϊστορία

Το 1986, για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ θέτουν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θέμα Κούβας, αλλά δεν υποστηρίζονται από καμιά χώρα και έτσι το θέμα δε συζητιέται καν. Την επόμενη χρονιά, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν την Κούβα στην Επιτροπή για παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και προσπαθούν να περάσουν καταδικαστική απόφαση, αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία.

Το 1988 εμφανίζεται στην Επιτροπή σαν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ο Αρμάντο Βαγιαδάρες, πρώην αστυνομικός του Μπατίστα, που είχε συλληφθεί και φυλακιστεί για τρομοκρατική δράση το 1960. Δηλαδή, οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γενεύη έναν πρώην αστυνομικό, βασανιστή, στην υπηρεσία του δικτάτορα Μπατίστα, να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα... Η Επιτροπή κάνει τελικά δεκτή την πρόταση της Κούβας να σταλεί μια ειδική επιτροπή στη χώρα για να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση. Η Επιτροπή επισκέφθηκε την Κούβα και ύστερα από συστηματική έρευνα διαπιστώνει, στη θετική εισήγησή της, ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις.

Μέσα στο 1989, παρουσιάστηκαν 8 καταγγελίες ενάντια στην Κούβα, που, ωστόσο, απορρίφθηκαν από την Υποεπιτροπή σαν αβάσιμες. Αφορούσαν την έξοδο από τη χώρα, αλλά αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί τη βίζα. Η σπουδαιότερη καταγγελία ήταν από την Αγγλία, που κατήγγειλε την Κούβα στην Υποεπιτροπή ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην Αγκόλα. Και αυτή η καταγγελία κρίθηκε αβάσιμη και απορρίφθηκε από την Υποεπιτροπή.

Είναι φανερό ότι αυτές οι ενέργειες αποβλέπουν σ' έναν και μόνο σκοπό: Στην υπονόμευση και ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώς. Ομως, ο λαός της Κούβας φαίνεται αποφασισμένος να δώσει και αυτή τη μάχη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λαός της Κούβας είναι έτοιμος να δώσει αυτήν τη μάχη, μιας και βρίσκει υποστήριξη στη δύναμη της λογικής και της εμπειρίας για πάνω από 4 δεκαετίες αγώνα.

Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην αλληλεγγύη των λαών της Λατινικής Αμερικής για την απόφαση της Κούβας να υπερασπιστεί την ταυτότητα και την ανεξαρτησία της, την ισότητα για την οποία αγωνιζόμαστε καθημερινά και την πλήρη και πραγματική απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - που σήμερα, χάρη στην Επανάσταση, έχουν γίνει επιτεύγματα, τα οποία υπερασπίζεται όλος ο λαός μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ