Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Αυξάνεται το ρεύμα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το 43% ενάντια στην πιθανή ένταξη στην ΕΕ. Για πρώτη φορά το αντι-ΕΕ ρεύμα ξεπέρασε τους οπαδούς της ένταξης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που μετέδωσε στις 15 Μάρτη το πρακτορείο ειδήσεων LETA, αν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα για την ένταξη της Λετονίας στην ΕΕ, το 43% θα ψήφιζε ενάντια, ενώ υπέρ της ένταξης θα ψήφιζε το 36,3%. Την έρευνα διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων «Λάτβιας Φάκτι» και δείχνε μια συνεχή άνοδο του «ευρωσκεπτικισμού» στη Λετονία, αρχίζοντας από το 1998. Σε αντίστοιχη έρευνα το Νοέμβρη του 2001 υπέρ της ΕΕ ήταν το 43,2% ενώ κατά το 31,2%. Ετσι, για πρώτη φορά το Μάρτη, το ρεύμα ενάντια στην ΕΕ ξεπερνά τους υποστηρικτές της. Επίσης, στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται ότι το 46,9% έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ, ενώ θετικά τη βλέπει το 41,4%. Να σημειώσουμε ότι «ευρωσκεπτικιστές» παρουσιάζονται σε πολλά κόμματα της χώρας, αλλά σαφή θέση ενάντια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ). Σε πρόσφατη συνέντευξή του (στο http://www.chas-daily.com) ο ηγέτης του Κόμματος Αλφρεντ Ρούμπιξ (πρώην Α΄ Γραμματέας του ΚΚ Λετονίας, που τώρα έχει απαγορευτεί στη χώρα) υποστήριξε πως «η ΕΕ δε θα μας δώσει τίποτα, αντίθετα μόνο θα μας πάρει». Ο Α. Ρούμπιξ κοντά στα άλλα σημείωνε ότι το «φάντασμα» της κρίσης, όπως εκδηλώθηκε στην Αργεντινή, βρίσκεται και στο «κατώφλι» της Λετονίας, «εξαιτίας της πολιτικής που επιβάλλεται στη χώρα από το εξωτερικό».

Η ιστορία σαν πολιτικό εργαλείο

Στις 16 Μάρτη, όπως κάθε χρόνο μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στην πρωτεύουσα της Λετονίας, ετοιμάζονται να παρελάσουν οι βετεράνοι των φασιστικών «λεγεώνων», δηλαδή όσοι στα χρόνια της χιτλερικής κατοχής συνεργάστηκαν με τους ναζί. Για πρώτη φορά, κάτω από την πίεση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, έχει απαγορευτεί η φιλοφασιστική σύναξη. Στην απόφαση αυτή ρόλο έπαιξε οπωσδήποτε και η σημαντική αύξηση στις τελευταίες δημοτικές εκλογές των δυνάμεων του συνασπισμού «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε μια ενιαία Λετονία», που έχει συγκροτήσει το ΣΚΛ μαζί με το «Κόμμα Λαϊκής Συναίνεσης» και το κόμμα «Ισότητα», καθώς και η «κατάληψη» της θέσης της αντιδημαρχίας της πρωτεύουσας Ρίγα από εκπρόσωπο του συνασπισμού. Πάντως, οι εκπρόσωποι των φιλοφασιστικών δυνάμεων, ντυμένοι με το μανδύα του «αντισταλινισμού», υποστηρίζουν πως έχουν το «δημοκρατικό δικαίωμα» να διαδηλώσουν. Ανάμεσα στα αιτήματά τους κυρίαρχο είναι αυτό της γρηγορότερης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στην κατεύθυνση αυτή οι υπουργοί Αμυνας των 3 πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Βαλτικής (Λετονίας, Λιθουανίας, Εσθονίας) συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ για να τον ενημερώσουν για την «πρόοδο» που έχουν κάνει οι χώρες τους στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Νέο αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που το Κοινοβούλιο απέρριψε τη νέα πρόταση του συνασπισμού «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε μια ενιαία Λετονία» για αλλαγές στο νόμο «για τη γλώσσα», ο οποίος περιορίζει τα δικαιώματα (και τα εκλογικά) του ρωσόφωνου πληθυσμού, κατατέθηκε για συζήτηση νέο αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εθνικιστικών κομμάτων και σ' αυτό προβλέπεται πως όσοι πολίτες συνέχιζαν να παραμένουν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, του «Διεθνιστικού Μετώπου» και ορισμένων ακόμα οργανώσεων μετά το 1991, όταν η Λετονία «βγήκε» από τη σύνθεση της ΕΣΣΔ, δεν έχουν το δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα για τις εκλογές, ούτε να καταλάβουν διοικητικές θέσεις στα όργανα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την κατάθεση του νέου αντικομμουνιστικού νομοσχεδίου καυτηρίασε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε μια ενιαία Λετονία» (που έχει στο εθνικό Κοινοβούλιο 16 βουλευτές στους 101) και δήλωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του συνασπισμού θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την έγκριση του νέου νομοθετικού «κυνηγιού μαγισσών» που προγραμματίζουν οι εθνικιστικές δυνάμεις.


Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ