Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου

Αλλη μια κηδεία νεαρού Παλαιστίνιου έγινε αντικατοχική διαδήλωση

Copyright 2022 The Associated

Αλλη μια κηδεία νεαρού Παλαιστίνιου έγινε αντικατοχική διαδήλωση
Η πλήρης στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ στα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών ενθαρρύνει την κλιμάκωση της βίας σε βάρος των Παλαιστινίων. Χτες τα ξημερώματα ο 22χρονος Παλαιστίνιος Ομάρ Μανάα δολοφονήθηκε από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, που εισέβαλαν σε προσφυγικό καταυλισμό της Βηθλεέμ με σκοπό τη σύλληψη τριών καταζητούμενων «ενόπλων».

Η εισβολή των Ισραηλινών στρατιωτών στον καταυλισμό έκανε τους Παλαιστίνιους κατοίκους της περιοχής να αντιδράσουν και αμέσως δέχτηκαν πυρά στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος και να τραυματιστούν άλλα έξι άτομα, ενώ συνελήφθησαν και άλλα 3. Η νέα δολοφονία προκάλεσε οργή στη Βηθλεέμ και γενική απεργία, με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις και να βάλουν λουκέτο τα σχολεία της περιοχής για ένα 24ωρο.

Την Παρασκευή ένας Ισραηλινός συνοριοφύλακας - αστυνομικός στη Δυτική Οχθη σκότωσε εν ψυχρώ άοπλο Παλαιστίνιο επίσης 22 ετών, με τη δικαιολογία ότι επιχείρησε να του πάρει το όπλο.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τάχα θα αντιταχθούν στην κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών από την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοιμάζεται να επανέλθει στην εξουσία συμμαχώντας με τους ακροδεξιούς μεταξύ άλλων και του «Θρησκευτικού Σιωνισμού».

Ο συνασπισμός της δεξιάς και οι υπερορθόδοξοι και ακροδεξιοί σύμμαχοί του κέρδισαν την πλειοψηφία στις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με 64 έδρες από τις 120 του κοινοβουλίου, επιτρέποντας στον Νετανιάχου να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο Νετανιάχου υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία συνασπισμού με ένα από τα τρία ακροδεξιά κόμματα, το οποίο απέσπασε έτσι σημαντική θέση στην ανάπτυξη της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ.

Αυτά ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν νέα επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα την αναίμακτη εκτόξευση μίας ρουκέτας που έπεσε σε αντίποινα για τη δολοφονία δύο στελεχών της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Οχθη.

Επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησε χτες ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζοκ, έχοντας προηγουμένως μεταβεί στο Μπαχρέιν με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ. Το περασμένο 24ωρο πραγματοποίησε αιφνιδίως επίσκεψη στο Κατάρ και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχαγιάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ