Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απειλές για χρήση στρατιωτών ως απεργοσπαστών

Μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες δεν αποκλείεται οι Βρετανοί να δουν στρατιώτες σε θέσεις οδηγών ασθενοφόρων και λεωφορείων, ή τελωνειακών υπαλλήλων σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε την Κυριακή στο «Sky News» ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αναπτύξει τον στρατό σε τομείς - κλειδιά για να μειώσει τις «επιπτώσεις» από τις κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους (γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικοί και ταχυδρομικοί υπάλληλοι κ.ά.) όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν για αξιοπρεπείς αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο Ζαχάουι επιχείρησε να υπονομεύσει τον απεργιακό αγώνα χιλιάδων εργαζομένων, ισχυριζόμενος ότι τώρα «δεν είναι καιρός για απεργίες». Συγκεκριμένα, τόνισε: «Το μήνυμά μας προς τα συνδικάτα είναι ότι τώρα δεν είναι ώρα για απεργία αλλά καιρός για διαπραγμάτευση».

Ο πρόεδρος των Συντηρητικών δεν δίστασε μάλιστα να προτείνει στους νοσηλευτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για μισθολογικές αυξήσεις, επειδή τάχα πρέπει να στείλουν... «σαφές μήνυμα στον Πούτιν»!

Πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είχε χαρακτηρίσει ανερυθρίαστα τους διαδηλωτές και τους απεργούς «μικρή εγωιστική μειοψηφία», που «παραβιάζει τον νόμο και θα πρέπει γι' αυτό να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά». Πρόσθεσε δε ότι στην αστυνομία έχουν δοθεί «νέες εξουσίες», ώστε να πατάξουν τις παράνομες διαδηλώσεις, και ότι έχει την πλήρη υποστήριξή του για να τελειώνουν «αποφασιστικά» «η μιζέρια και η διατάραξη» που προκαλείται στα νοικοκυριά.

Τρώνε ζωοτροφές και ζεσταίνουν φαγητό στο καλοριφέρ...

Δεν είναι όμως οι απεργοί που προκαλούν τη μιζέρια στις ζωές των λαϊκών οικογενειών, αλλά οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές όλων των αστικών κυβερνήσεων (Εργατικών και Συντηρητικών) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση η δήλωση του Μαρκ Σιντ, δημοτικού υπαλλήλου ο οποίος δουλεύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια σε κοινωνικές υπηρεσίες και σε «τράπεζα τροφίμων» στο Κάρντιφ, στο βρετανικό δίκτυο BBC, ότι πολλοί φτωχοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να τρώνε κρέας που προορίζεται για ζωοτροφές ή το αγοράζουν από τα καταστήματα με είδη ζώων (pet shops), επειδή αδυνατούν να αγοράσουν από κρεοπωλεία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί από τους φτωχούς εργαζόμενους είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν υπερωρίες και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με δουλειές του ποδαριού, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να εξασφαλίσουν ένα καλό, ζεστό πιάτο φαΐ.

Ο Μ. Σιντ, μιλώντας προ ημερών στο BBC, αποκάλυψε επίσης ότι είναι αρκετοί οι φτωχοί που πασχίζουν να ζεστάνουν το φαγητό τους ...στα καλοριφέρ, για να κάνουν οικονομία, λόγω των πανάκριβων τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου. Εξήγησε δε ότι φαινόμενα όπως αυτά οφείλονται στους μισθούς - ψίχουλα και στο ολοένα και ακριβότερο κόστος ζωής.

Πρόσφατα το βρετανικό υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων (DWP) ανακοίνωσε ότι το 34% των παιδιών στην Ουαλία ζουν εγκλωβισμένα στη φτώχεια, ενώ στην παραθαλάσσια νοτιοδυτική πόλη Πλίμουθ η φτώχεια ανέβηκε από πέρυσι κατά 235% και προ ημερών η Ενωση Οπτικών Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αρκετοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα αλλαγής γυαλιών ή και φακών, λόγω φτώχειας, χρησιμοποιώντας ακατάλληλα γυαλιά όρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ