Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Εκλογές πραγματοποιήθηκαν χτες στην Τυνησία για το νέο Κοινοβούλιο περιορισμένων εξουσιών, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση. Το νέο Κοινοβούλιο θα αντικαταστήσει αυτό που ανέστειλε τις εργασίες, στις 25/7/2021, ο Πρόεδρος της χώρας, Κ. Σαγιέντ, αποπέμποντας την κυβέρνηση και αναλαμβάνοντας ευρείες εξουσίες.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δολοφονική επίθεση ενόπλων κατά δύο τεθωρακισμένων οχημάτων της δύναμης κυανόκρανων στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) είχε ως αποτέλεσμα να χάσει προχτές βράδυ τη ζωή του ένας Ιρλανδός κυανόκρανος και να τραυματιστούν άλλοι τρεις, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Δεν έγιναν γνωστά η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών αλλά ούτε και οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Ιράν προκάλεσε η αποβολή της χώρας από την επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών, με παρότρυνση των ΗΠΑ, οι οποίες αξιοποιούν υποκριτικά την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 29 χώρες - μέλη της επιτροπής, 8 κατά (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα), ενώ υπήρξαν και 16 αποχές. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μονομερή ενέργεια των ΗΠΑ με στόχο την επιβολή «πολιτικών απαιτήσεων».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δυνατότητα δωρεάν παραγγελίας από κυβερνητική ιστοσελίδα 4 διαγνωστικών τεστ για την Covid-19 δόθηκε στα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον για αναχαίτιση των λοιμώξεων από τον χειμώνα, ενώ βέβαια παραμένουν ανύπαρκτες η αναγκαία δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΜΟΣΧΑ.-- Πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στην πόλη Ανγκάρσκ, στην περιφέρεια Ιρκούτσκ της Ρωσίας, κοντά στη Βαϊκάλη, στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik». Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μονάδα επεξεργασίας της «Angarsk Petrochemical Company», που έχει έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων, και έσβησε χτες, με τα πυροσβεστικά συνεργεία να προχωρούν στην ψύξη των εγκαταστάσεων.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Εντουαρτ Χέγκερ, που αντιμετώπιζε εδώ και μήνες αστάθεια, κατέρρευσε χτες, κατόπιν ψηφοφορίας επί πρότασης δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο της Σλοβακίας. Η πρόταση κατατέθηκε από πρώην εταίρο του συνασπισμού, το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη, που αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη του 2022 λόγω διαφωνιών στην οικονομική πολιτική. Χτες 78 από τους 150 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ