Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Οι ελλείψεις ταλαιπωρούν τους ασθενείς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον υπουργό Υγείας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι, από τις ελλείψεις φαρμάκων, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων για λύση του προβλήματος, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, Στ. Σκοπελίτης και Γ. Χουρμουζιάδης με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο.

Υπάρχει, επισημαίνουν οι βουλευτές, ακόμη και σήμερα σοβαρή έλλειψη και ανεπάρκεια αναντικατάστατων φαρμάκων, κυρίως κορτιζόνες, εμβόλια και άλλα ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για τη λύση του προβλήματος. Οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες κορτιζονούχων φαρμάκων, τονίζουν, ιδιαίτερα αυτή την εποχή (άνοιξη) που η ζήτηση αυξάνεται, θα δημιουργήσουν περισσότερα και οξύτερα προβλήματα στους ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη τέτοιων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Είναι επίσης γνωστό, αναφέρεται στην Ερώτηση, ότι το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα «Τ4» κάλυπτε το 80% των ασθενών με προβλήματα του θυρεοειδούς. Μετά την απόσυρσή του και την αντικατάστασή του με άλλα ιδιοσκευάσματα, συνεχίζει να υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια και στα υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των ασθενών και να μεγαλώνει η ταλαιπωρία τους και η αγωνία τους για την εξεύρεση θυρορμόνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Μυτιλήνη στέλνονται 700 κομμάτια ενώ οι ανάγκες των ασθενών είναι εφτά φορές περισσότερες.

Για το ζήτημα αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια όλων των φαρμάκων και κυρίως για την άμεση κάλυψη αυτών που εμφανίζουν μεγαλύτερη έλλειψη ή ανεπάρκεια στα φαρμακεία όλης της χώρας και είναι φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης.
  • Γιατί δεν εφαρμόζεται και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να εφαρμοστεί η Οδηγία 92/25 και η σχετική εγκύκλιος του ΕΟΦ του Δεκέμβρη 2001, που υποχρεώνει όσους μετέχουν στη διακίνηση φαρμάκων, όχι μόνο να καλύπτουν με ποσότητες φαρμάκων την τρέχουσα συνταγογραφία, αλλά και επιπλέον ποσοστό 25% για τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ