Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ
Πανελλαδική 48ωρη απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ

Προκλητική και χτες η Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων απέρριψε όλα τα αιτήματα των δημοσιογράφων

Από την πρόσφατη απεργία των δημοσιογράφων

Eurokinissi

Από την πρόσφατη απεργία των δημοσιογράφων
Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οριστικά οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Τετάρτη και την Πέμπτη, μετά και το αδιέξοδο το οποίο σημειώθηκε κατά τις χτεσινές ύστατες διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ), που απέρριψε για μια ακόμη φορά όλα τα δίκαια αιτήματά τους.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή του, αφού επισημαίνει ότι ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, υπογραμμίζει με έμφαση: «Προειδοποιούμε τους ιδιοκτήτες να μην αποτολμήσουν τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού. Καλούμε τους συναδέλφους και όλα τα συνεργαζόμενα σωματεία σε καθολική συμμετοχή στην απεργία, στις απεργιακές επιτροπές και στις επιτροπές περιφρούρησης του απεργιακού αγώνα».

Την απεργιακή κινητοποίηση είχε αποφασίσει την περασμένη Τετάρτη η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 14 σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΕ σε όλη τη χώρα. Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση των απεργών έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Σημειώνεται ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με την ΕΙΗΕΑ, οι ιδιοκτήτες επιδίωξαν να παραπλανήσουν τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη, ενόψει της 48ωρης απεργίας. Οι εκδότες πρότειναν αύξηση 5,5% στις αποδοχές, έναντι του προηγουμένου 5%, ενσωματώνοντας προς τα κάτω σ' αυτό το νέο ποσοστό τις 3.000 δρχ. που είχε δώσει ως επίδομα νέας τεχνολογίας. Επίσης δέχτηκε να περιληφθεί στη σύμβαση το νέο νομικό καθεστώς που αφορά τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Για όλα τα άλλα θέματα, που είχε θέσει για ρύθμιση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή τη γραπτή κατοχύρωση της 5ήμερης εργασίας, τα πνευματικά δικαιώματα, την αμοιβή για την εργασία στα ένθετα των εφημερίδων και το επίδομα χρήσης νέας τεχνολογίας, παρέπεμπε σε Επιτροπές, οι οποίες ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν λειτουργήσει, χωρίς τις αναγκαίες ρήτρες και διασφαλίσεις.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σύσσωμο, ομόφωνα απέρριψε τις παραπλανητικές αυτές προτάσεις. Κατά πλειοψηφία αποφάσισε και δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί αύξηση 5,5% επί του συνόλου των αποδοχών, επίδομα χρήσης νέας τεχνολογίας 3% στο πρώτο κλιμάκιο, το οποίο δε θα συμψηφίζεται με τις αποδοχές και διασφάλιση 5ημέρου εργασίας. Ως προς τα υπόλοιπα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποδέχτηκε τη συγκρότηση επιτροπών, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις και ότι εντός του Μάη 2002 θα συναπτόταν συμπληρωματική ΣΣΕ.

Η ΕΙΗΕΑ απέρριψε συνολικά ακόμη και αυτές... τις ελαχιστοποιημένες προτάσεις στις οποίες κατέληξε κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Με μια κατάπτυστη και προκλητική ανακοίνωση προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο της κινητοποίησης, φέρνοντας σε αντίθεση τους δημοσιογράφους με τους υπόλοιπους εργαζομένους, λέγοντας ότι «οι αυξήσεις αφορούν καταβαλλόμενες αποδοχές, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών». Παράλληλα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, επισείοντας τον πέλεκυ μαζικών απολύσεων, με πρόσχημα τη δήθεν «συσσώρευση οικονομικών ζημιών των εφημερίδων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μία από τα ίδια η Συλλογική Σύμβαση των δημοσιογράφων (2001-06-27 00:00:00.0)
Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τις ΣΣΕ (2001-06-26 00:00:00.0)
Σε απεργιακούς αγώνες οι δημοσιογράφοι (2001-03-22 00:00:00.0)
Υπέρ της κήρυξης απεργίας το Μεικτό Συμβούλιο (2001-03-21 00:00:00.0)
Αρνητική η ΕΙΗΕΑ στα δημοσιογραφικά αιτήματα (2001-03-14 00:00:00.0)
Συντονίζονται για απεργία (1997-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ