Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

- Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση;

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα αν έχουν κέρδη ή ζημιές από την άσκηση του επαγγέλματός τους.

- Ποιες είναι οι προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Οσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβρη ή Δεκέμβρη 2001, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση από 16 Απρίλη μέχρι 30 Απρίλη, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ. Αν δηλώνονται εισοδήματα από κατηγορίες που λήγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες (π.χ. από μισθωτές υπηρεσίες), η κατάθεση της δήλωσης μπορεί να γίνει στη μεταγενέστερη ημερομηνία.

- Πού υποβάλλεται η δήλωση του ελεύθερου επαγγελματία που είναι ταυτόχρονα και μισθωτός;

Κάθε φορολογούμενος που ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, υποβάλλει τη δήλωση στη ΔΟΥ της περιφέρειας, που βρίσκεται η επαγγελματική στέγη του.

- Ποια φορολογικά έντυπα συνυποβάλλονται με το Ε1;

Ολοι όσοι δηλώνουν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα υποχρεώνονται να υποβάλουν και το έντυπο Ε3. Τα λοιπά φορολογικά έντυπα συμπληρώνονται κατά περίπτωση, όπως ισχύει για όλους τους φορολογούμενους.

- Σε ποιους κωδικούς του Ε1 γράφονται τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα;

Τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα αναγράφονται στον πίνακα 4Δ. Προηγουμένως πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Ε3, από το οποίο μεταφέρονται κατά περίπτωση τα σχετικά ποσά. Στους κωδικούς 501-502 του Ε1 συμπληρώνεται το καθαρό εισόδημα κάποιου ελευθέριου επαγγέλματος. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη μεταξύ λογιστικού και εξωλογιστικού προσδιορισμού. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν αποδέχονται τη σύγκριση των ποσών προκειμένου να φορολογηθούν για το μεγαλύτερο εισόδημα, συμπληρώνουν τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία τους. Στους κωδικούς 511-512 αναγράφεται η τυχόν ζημιά που προέκυψε για το 2001 ενώ στους κωδικούς 517-518 τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ