Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Το 1/6 του πλανήτη λέει το νερό... νεράκι

Το πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού που πλήττεται απ' την έλλειψη νερού είναι τα παιδιά. Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια κρούσματα διάρροιας το χρόνο, προκαλούν 2,2 εκατομμύρια θανάτους, κυρίως μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε χρόνων. Παράλληλα 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό!

Με αυτά τα θλιβερά νούμερα πέρασε χθες μια ακόμα Παγκόσμια Μέρα, αυτή για το Νερό. «Παρά τις σημαντικές επενδύσεις στην παροχή νερού τα τελευταία 20 χρόνια, οι στόχοι της δεκαετίας για καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης μέχρι το έτος 2000, δεν επιτεύχθηκαν», σημειώνει με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για το Νερό, η «Γιούνισεφ».

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, εκτός απ' τη διάρροια, άλλες τέσσερις ασθένειες σχετίζονται με την ελλιπή παροχή νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής: Τα εντερικά παράσιτα που προσβάλλουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου και ανάλογα με τη βαρύτητα της μόλυνσης οδηγούν σε υποσιτισμό, αναιμία και ελλιπή ανάπτυξη. Το τράχωμα, που έχει αφήσει τυφλούς σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους! Μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι η επαρκής παροχή νερού θα μπορούσε να μειώσει το ρυθμό προσβολής κατά 25%. Η σχιστοσωμίαση, που έχει προσβάλλει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, απ' τους οποίους τα 20 εκατομμύρια σε βαριά μορφή. Η επαρκής παροχή νερού θα μπορούσε να ελαττώσει το ρυθμό μετάδοσης κατά 77%. Τέλος η χολέρα, που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα παρότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να προληφθεί με την παροχή πόσιμου νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής. Να σημειωθεί εδώ ότι σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, το 80% απ' αυτούς στην Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ