Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ
Νομοθετείται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Σημαντική παρέμβαση του ΤΕΕ για διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου, για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα ρέματα και τους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, που συζητιέται στη Βουλή

Τον κίνδυνο υποβάθμισης του περιβάλλοντος, από μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου που συζητιέται στη Βουλή και αφορά στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη διαδικασία οριοθέτησης των ρεμάτων, επισημαίνει το ΤΕΕ με έγγραφο που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα το ΤΕΕ στην παρέμβασή του επισημαίνει:

  • Την αποσπασματικότητα των διατάξεων, αλλά και το καινοφανές να προβλέπεται ουσιαστικά η τροποποίηση διατάξεων Προεδρικών Διαταγμάτων με απλές υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας, Γενικοί Διευθυντές υπουργείων κ.λπ.
  • Πώς επιχειρείται η τροποποίηση μιας σειράς διατάξεων αναφορικά με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα του ελέγχου των μελετών και κυρίως του ελέγχου εφαρμογής τους. Επιπλέον, προβλέπει την έκδοση πληθώρας εξουσιοδοτικών πράξεων (υπουργικών αποφάσεων κ.λπ.) γεγονός που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην εφαρμογή των μελετών και σε εμπλοκή των έργων.
  • Οσον αφορά τα υδατορέματα, ενώ το νομοσχέδιο αναφέρεται στη διαδικασία οριοθέτησής τους, δεν απαιτεί την εκπόνηση ολοκληρωμένης υδρολογικής, υδραυλικής και περιβαλλοντικής μελέτης με μέριμνα και δαπάνη του Δημοσίου, αλλά αφήνει το «παράθυρο» υποβολής στοιχείων από τον πολίτη (με ευθύνη του μηχανικού) που επιδιώκει να χτίσει σε οικόπεδο που βρίσκεται στα όρια ενός ρέματος. Κατά την πάγια τακτική - τονίζει το ΤΕΕ - εμφανίζεται το ελληνικό Δημόσιο να «πετάει το μπαλάκι» στους πολίτες, σε θέματα μείζονος σημασίας, εκεί που η φύση μιας διαδικασίας θα απαιτούσε να αναλάβει το ίδιο τις ευθύνες του και το ρυθμιστικό του ρόλο.
  • Επιχειρείται η ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος για το σχεδιασμό των Σταθμών Μετεπιβίβασης του μετρό και μεγάλων σταθμών στάθμευσης, καθώς της περιβάλλουσας περιοχής τους. Πρόκειται αναμφισβήτητα - σημειώνεται στο έγγραφο του ΤΕΕ - για μια προνομιακή ρύθμιση υπέρ της «Αττικό Μετρό», η οποία είναι δυνατόν να γενικευτεί σε όλους τους δημόσιους και ημιδημόσιους φορείς που αποσκοπούν σε ανάπτυξη εντατικών χρήσεων γης στις αστικές ιδιοκτησίες τους, με στόχο την κάλυψη λειτουργικών τους εξόδων, τάση που ήδη εμφανίζεται και προκαλεί μεγάλες πιέσεις στους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, οι οποίοι ως γνωστόν είναι ήδη ανεπαρκείς. Η «Αττικό Μετρό» δε νομιμοποιείται να θέτει θέμα καθυστερήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει ειδικές ρυθμίσεις, για έργα τα οποία θα μπορούσε ήδη να έχει προωθήσει, αν είχε ένα σωστό προγραμματισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ