Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας»

Οδοιπορικό του «Ρ» στην περιοχή που μπήκε τώρα στο στόχαστρο της πολυεθνικής TVX, μετά την αποτυχία της στην Ολυμπιάδα

Να πάρει μέτρα καλεί την πολιτεία η Επιτροπή Αγώνα
Να πάρει μέτρα καλεί την πολιτεία η Επιτροπή Αγώνα
Πρόσφατα πέρασε από την περιοχή ο Αμερικανός πρέσβης και αυτό έφτανε για να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση. Τα υπουργεία, βέβαια, χρόνια τώρα υποκλίνονται στις εντολές της πολυεθνικής TVX και με παράνομες αποφάσεις προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την εγκληματική της δράση στη Χαλκιδική.

Αφού έσπασε τα μούτρα της στην Ολυμπιάδα και η επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού πήγε... περίπατο, τώρα η TVX έβαλε στο στόχαστρο τη Στρατονίκη. Αποφάσισε να αξιοποιήσει το πλούσιο μεταλλευτικό κοίτασμα στις «μαύρες πέτρες», το οποίο βρίσκεται κάτω από τον οικισμό. Περίπου ενάμιση χρόνο σκάβει κάτω από το χωριό χωρίς άδεια. Δίχως να υπολογίζει ανθρώπινες ζωές. Κανείς δεν περιμένει από την πολυεθνική εταιρία να νοιαστεί για την προστασία του τόπου και των κατοίκων. Οι κάτοικοι είχαν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα τους προστατέψει. Ομως τα υπουργεία, με τις σχετικές άδειες που εξέδωσαν, νομιμοποίησαν το έγκλημα. Τώρα ξέρουν. Η κυβέρνηση υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Απέναντί της, όμως, έχει τους κατοίκους που δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους. «Δε θα αφήσουμε να βουλιάξει το χωριό. Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Δεν κάνουμε πίσω». Τα λόγια του Μ. Τσανανά, τους εκφράζουν απόλυτα.

Τρόμος κάτω από τα πόδια τους

Τους τελευταίους μήνες είναι αναγκασμένοι να ζουν με το φόβο της κατάρρευσης των σπιτιών, των καταστημάτων, του οικισμού ολόκληρου. Η εταιρία δουλεύει ασταμάτητα κάτω από τον οικισμό. Ξεκίνησε τις στοές σε βάθος 200 μέτρα και ανεβαίνει. Τα σπίτια, η εκκλησία, το σχολείο έχουν υποστεί ρωγμές. Μάλιστα η Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας διαπίστωσε ότι σε ορισμένα κτίρια υπάρχει πλέον πρόβλημα στατικότητας.

Τα φουρνέλα πυροδοτούνται σταθερά τρεις φορές την ημέρα, στην αλλαγή της βάρδιας. Τα παιδιά τρομοκρατούνται κάθε φορά. Αν τύχει να βρίσκονται στο σχολείο, νιώθουν τη βουή πιο δυνατή και το πάτωμα τρέμει.

Με μαύρα πανό στην είσοδο της πόλης τους καταγγέλλουν οι κάτοικοι την εγκληματική δράση της πολυεθνικής
Με μαύρα πανό στην είσοδο της πόλης τους καταγγέλλουν οι κάτοικοι την εγκληματική δράση της πολυεθνικής
«Ζητάμε να σταματήσουν να δουλεύουν κάτω από το χωριό», λέει ο Β. Λουκούμης, που το σπίτι του έχει υποστεί ζημιές. Το ίδιο απαιτεί και ο Ν. Ηλίας, που μετράει ζημιές στο σπίτι και στο μαγαζί του.

Ο Ν. Σιδέρης περιγράφει: «Ξαφνικά ένα πρωί ανάβλυσε νερό μέσα στην καλύβα που έχω στο χωράφι. Την ίδια στιγμή διαπίστωσα πως στέρεψε το πηγάδι του "Αδαμούδη" σε απόσταση 200 μέτρων. Η φύση απαντά με τον τρόπο της».

«Δυναμιτίζουν καθημερινά τα θεμέλια του χωριού. Οι συνέπειες του προβλήματος είναι τέτοιες που σε σχέση με το όφελος δεν μπορούν να λογαριαστούν. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύχρονες και καταστροφικές από τη μεταλλουργία», δηλώνει ο Κ. Μανωλούδας.

Θυμούνται ότι και παλιότερα, το '66-'67, καταστράφηκαν σπίτια στο βορειοανατολικό άκρο του χωριού. Εκεί πλέον δε ζει τίποτε. Υπάρχουν μόνο τεράστια «βουλιάγματα», κρατήρες που το βάθος τους φθάνει στη θάλασσα.

Μιλάνε και για την «ασφαλή» μέθοδο της λιθογόμωσης, με την οποία μετά την εξόρυξη του μεταλλεύματος σφραγίζονται οι στοές. Εξαιτίας της έχουν θρηνήσει και θύματα. Πριν 2 χρόνια, σκοτώθηκε ένα παλικάρι από τη Μεγάλη Παναγιά, γιατί δε γεμίζουν σωστά τις στοές. Αλλά και για τη γόμωση, καταγγέλλουν, χρησιμοποιούνται τα κυανιούχα απόβλητα, ενώ θα έπρεπε να γίνεται με χαλίκι 3 Α.

Αποικία της πολυεθνικής

Ρωγμές σε σπίτι λόγω των εργασιών εξόρυξης που γίνονται υπόγεια στον οικισμό
Ρωγμές σε σπίτι λόγω των εργασιών εξόρυξης που γίνονται υπόγεια στον οικισμό
«Πριν λίγο διάστημα πέρασε ο Αμερικανός πρέσβης. Ποιος λοιπόν θα μας υπολογίσει εμάς;», αναρωτιέται ο Γ. Χασάπης, νομαρχιακός σύμβουλος. Ακόμη και το ΝΣ παρά την ομόφωνη απόφαση που πήρε ενάντια στις εργασίες κάτω από το χωριό, μετά την έγκριση της άδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης, σώπασε.

«Ο άνθρωπος δεν είναι είδος προστατευόμενο. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα καταστραφούν τα σπίτια, αν θα βουλιάξει το χωριό. Κάνουν αυτό που θέλουν για να πάρουν το μετάλλευμα», συμπληρώνει και καταγγέλλει εταιρία και κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι προσκαλούν τους επιστήμονες - στη γνωμοδότηση των οποίων στηρίχτηκε το υπουργείο Ανάπτυξης και έδωσε την άδεια - να πάνε να ζήσουν τρεις μήνες στο χωριό, να κάνουν επιτόπιες έρευνες και μετά να αποφανθούν, αντί να στηρίζονται στα στοιχεία της εταιρίας.

Καταγγέλλουν το υπουργείο Ανάπτυξης που στην απόφαση έγκρισης άδειας, την οποία εξέδωσε, ουσιαστικά εγκληματεί, αφού δηλώνει με σαφήνεια πως η έγκριση που έδωσε «δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση τη διαπίστωση από την υπηρεσία της ακρίβειας των τεχνικών στοιχείων και υπολογισμών». Αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ που ανανέωσε την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μάλιστα για 5 χρόνια χωρίς καμία προηγούμενη έρευνα για το αν τηρούνται όσα προβλέπονται για την ασφαλή λειτουργία του μεταλλείου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αγώνας ο μόνος δρόμος

Η Επιτροπή Αγώνα, που έχουν δημιουργήσει, κατέθεσε ήδη προσφυγή στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να επιτύχει το άμεσο σταμάτημα των εργασιών της εταιρίας κάτω από τον οικισμό. Παράλληλα όμως με τη δικαστική μάχη, οι κάτοικοι συνεχίζουν καθημερινά τον αγώνα. Ενημερώνουν τους φορείς, καλούν σε συντονισμό. Απευθύνονται και στους εργαζόμενους που σήμερα σπρώχνονται από την εταιρία σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν αποκλεισμό των εισόδων του χωριού και ανάγκαζαν τα οχήματα της εταιρίας να οδηγούνται στο χώρο εκμετάλλευσης από άλλη οδό, που μεγάλωνε το χρόνο πρόσβασης κατά 1,5 ώρα.

Γι' αυτή τους την ενέργεια, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια βιομηχανία μηνύσεων. Σήμερα Σάββατο 15 κάτοικοι έχουν κληθεί σε απολογία. Ηδη περισσότεροι από 50 έχουν περάσει την ίδια διαδικασία μετά από μήνυση της εταιρίας, την οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει η αστυνομία.

Μπροστάρηδες στον αγώνα οι γυναίκες. Βγήκαν από τα σπίτια και δίνουν τη μάχη μαζί με τους άνδρες τους. Απέναντι όλοι, με μια φωνή, στους κατακτητές που ήρθαν να ληστέψουν τον τόπο, να τον καταστρέψουν και να τον εγκαταλείψουν.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ