Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της σύγκρουσης, της ανατροπής, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, παντού!

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα

RIZOSPASTIS

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των φορέων, με παρέμβασή του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «σήμερα ο λαός της Πετρούπολης μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του, να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, να δράσει και να πράξει αναλόγως και εδώ και παντού σε όλη τη χώρα. Να στηριχτεί στον δικό του αγώνα γυρίζοντας την πλάτη σε παλιούς και νέους "δήθεν" σωτήρες, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τη ζωή του από το κακό στο χειρότερο».

Εφερε ως παράδειγμα το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής, «που όταν φυσάει προς την Πετρούπολη, η κατάσταση είναι ανυπόφορη από την οσμή και χρειάζεται να κλείνετε τα παράθυρα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η μελέτη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας τονίζει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Είναι άραγε τυχαία η μεγάλη αύξηση των νεοπλασιών στη Δυτική Αθήνα; Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής επιβαρύνει πολύ τη ζωή στη Δυτική Αθήνα και πρέπει να κλείσει. Αντί να κλείσει όμως, διαρκώς επεκτείνεται. Πώς να ξεχάσουμε ότι η κ. Δούρου, λίγες μέρες πριν παραδώσει τον θώκο της Περιφέρειας στον κ. Πατούλη, υπέγραψε την επέκταση της χωματερής; Και σήμερα, με περίσσιο θράσος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιδιαβαίνουν στην πόλη, λέγοντας να κλείσει η χωματερή. Τι να τους πεις, σαν δεν ντρέπονται; Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε».


Οπως σημείωσε: «Οι Κομματικές Οργανώσεις Πετρούπολης του ΚΚΕ έχουν σταθερά στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τους το αίτημα της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής. Τα σωματεία και οι φορείς της πόλης, με τη στήριξη των εκλεγμένων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στον δήμο και την Περιφέρεια, οργάνωσαν πολλές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Συγκεντρώσεις, οχηματοπορείες, μάζεμα υπογραφών, παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τον ΕΔΣΝΑ, αποκλεισμό της χωματερής».

Αναφέρθηκε ακόμα στην καταπάτηση - διεκδίκηση εκτάσεων στο Ποικίλο Ορος, κυρίως από ιδιώτες και ομίλους που «φέρονται» ως ιδιοκτήτες χιλιάδων στρεμμάτων (5.000 στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και εντός οικιστικού ιστού). «Εδώ και δεκαετίες, σέρνουν τον δήμο, υπηρεσίες του Δημοσίου και κατοίκους στα δικαστήρια, που άλλοτε χάνονται, άλλοτε κερδίζονται. Ενα διαρκές μπρος - πίσω, χωρίς το πρόβλημα να λύνεται. Ολες οι κυβερνήσεις διαχρονικά υπόσχονται ότι θα το λύσουν, αλλά μένουν στην υπόσχεση, γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν με τους επίδοξους διεκδικητές - καταπατητές».

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Πετρούπολη, τόνισε ότι «διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο, στεγάζει 2 ΤΟΜΥ και το πρώην ΙΚΑ, με συνολικά μόνο 7 γιατρούς και όχι σε καθημερινή βάση, χωρίς βασικές ειδικότητες, χωρίς καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό, χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο, χωρίς μικροβιολογικό. Ούτε καν οι αιματολογικές εξετάσεις δεν γίνονται.

Κοστίζει λένε το courier που θα μεταφέρει τα δείγματα στα εργαστήρια των Αγ. Αναργύρων, για αυτό σταμάτησαν! Και ενώ είναι τόσο υποστελεχωμένη η δομή, στήνουν και 3η ΤΟΜΥ, με ένα διοικητικό υπάλληλο έναν παιδίατρο και έναν νοσηλευτή». Δηλαδή «σε μια πόλη με πάνω από 80 χιλιάδες που θα τους κατευθύνουν; Στον έναν ουσιαστικά παθολόγο; Οσο δε για τον υποτιθέμενο προσωπικό γιατρό, διατίθεται ο παραπάνω παθολόγος και 3 ιδιώτες».

Οι ελάχιστες παροχές ΠΦΥ, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, αναγκάζουν τους κατοίκους της περιοχής να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που έχουν κατακλύσει την περιοχή και αποκομίζουν τρελά κέρδη.

«Φυσικά, οι κομμουνιστές στην Πετρούπολη ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν άλλοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ή το γνωστό "θα λογαριαστούμε μετά" ή πρότεινε "κοινό - κάτι σαν μίνι συγκυβέρνηση - υπουργό Υγείας με τη ΝΔ". Αντίστοιχα, τα σωματεία και οι φορείς της Πετρούπολης πήραν μια σειρά πρωτοβουλίες με πικετοφορίες, κινητοποιήσεις στον δήμο και το υπουργείο, μάζεψαν υπογραφές».

Ανησυχητική η κατάσταση στην Εκπαίδευση και σχολική στέγη

Για την κατάσταση στην Εκπαίδευση και τη σχολική στέγη της Πετρούπολης Δ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «6 νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε κοντέινερ και μιλάμε για παιδιά 4-6 ετών. Το 2ο Λύκειο που έπαθε ζημιά από τον σεισμό του 2019, παραμένει όπως ήταν μετά τον σεισμό. Είχαν υποσχεθεί, και ο δήμος και η κυβέρνηση, κάποιες fast track διαδικασίες για να λυθεί το πρόβλημα. Φυσικά δεν έγινε τίποτα και το σχολειό 4 χρόνια μετά στεγάζεται και αυτό σε κοντέινερ».

Οι fast track διαδικασίες, οι άμεσες και γρήγορες διαδικασίες, όπως σχολίασε, «αξιοποιούνται μόνο όταν πρόκειται να περάσουν αντεργατικά - αντιλαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όχι όμως για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού».

Επισήμανε τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. «Και εδώ τα κενά "καλύπτονται" από αναπληρωτές, που συχνά πηγαίνουν σε 2 και 3 σχολεία, χωρίς να μπορούν να αποκτήσουν σταθερή σχέση με τους μαθητές τους. Ακόμα πιο δύσκολα είναι στην παράλληλη στήριξη. Μιλάμε για παιδιά - μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες, που έπρεπε να έχουν κατά αποκλειστικότητα τον εκπαιδευτικό τους». «Εδώ και τώρα χρειάζονται μαζικές προσλήψεις, αυτό παλεύουμε ως κόμμα, αυτό πιέζουμε, εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων με αυξήσεις στους μισθούς, με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι και βέβαια άλλα δίκαια αιτήματα που έχουν και οι εκπαιδευτικοί, και οι μαθητές και οι οικογένειές τους», τόνισε.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ απευθύνεται σε όλο τον λαό, τον καλεί να κοιτάξει μπροστά

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «στην Πετρούπολη όπως και σε όλη την Ελλάδα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ έχουν σταθερά στον προσανατολισμό τους τις ανάγκες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού. Παίρνουν πρωτοβουλίες, διατυπώνουν αιτήματα, διεκδικήσεις, δουλεύουν πρωτοπόρα μέσα στα σωματεία και τους φορείς για την προστασία της υγείας, τη διεκδίκηση εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Πετρούπολη είχε την "τύχη" να έχει πολλές τετραετίες κομμουνιστές δημάρχους, που φρόντισαν για τη δημιουργία υποδομών στον αθλητισμό, σε χώρους αναψυχής και πρασίνου. Είχε κομμουνιστές δημάρχους που παλεύουν μαζί με τον λαό για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, που διεκδικούσαν στη γραμμή της αντιπολίτευσης απέναντι στην Περιφέρεια, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ».

Επισήμανε ότι η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και τα αποτελέσματά της φαίνονται παντού, στους χαμηλούς μισθούς και τα μεροκάματα, στις πενιχρές συντάξεις των συνταξιούχων, στην κατάσταση που βιώνουν οι μικροί επαγγελματίες στις οικογένειες που τις εκβιάζουν με πλειστηριασμό της κατοικίας τους, στα υποβαθμισμένα σχολεία, στις ελλείψεις στην ΠΦΥ, στα κρύα σπίτια λόγω της ακρίβειας στην Ενέργεια.

Τόνισε ότι «όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τη στάση μας απέναντι στους αγώνες, στο κίνημα και για τις πολιτικές μας επιλογές. Τώρα πρέπει να πούμε "φθάνει ως εδώ, θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα εμείς και τα παιδιά μας"» και αυτό το «ως εδώ» το λέει μόνο το ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά με όλες του τις δυνάμεις, χωρίς να λογαριάζει κόπους και θυσίες. Για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης. Για να σημάνει ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα. Για να δυναμώσει η ελπίδα, η αισιοδοξία και η προοπτική, γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «το κάλεσμα του ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους και όλες - άσχετα με τι επιλογές έκαναν μέχρι χτες, ακόμα και σήμερα, τι κόμματα ψήφιζαν - για συμμετοχή στο κίνημα, στην οργάνωση και τη δράση που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί και θα έχει ίσως και κάποιες κατακτήσεις, κάποιες ανάσες ανακούφισης, ακριβώς γιατί δεν θα σκοντάφτει στην παγίδα μιας δήθεν πολιτικής εναλλαγής, στήριξης ή ανοχής μιας αστικής κυβέρνησης στα πλαίσια του σάπιου, διεφθαρμένου συστήματος που ζούμε. Παλεύουμε για να μην ξαναπέσει ο λαός στην παγίδα του δήθεν "μικρότερου κακού", που κάθε φορά αποδεικνύεται χειρότερο και μεγαλύτερο κακό».

«Ζητάμε - σημείωσε - από τους εργαζόμενους, από τον λαό μας, τη νεολαία, να κοιτάζει μπροστά. Να βάζει στόχο ριζικές αλλαγές και ανατροπές, αυτές δηλαδή που χρειάζεται ο λαός και ο τόπος, και που θα φτάνουν μέχρι την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Μέχρι η εργατική τάξη να πρωταγωνιστήσει, να πάρει την εξουσία, ο λαός να είναι κυρίαρχος.

Αυτό το καθημερινό "φτάνει, ως εδώ", που βγαίνει και ως αγανάκτηση και ως συσσωρευμένη οργή, το ΚΚΕ το λέει σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πορεία διακυβέρνησης της ΝΔ. Και συνεχίζαμε να το λέμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν ή ανέχονταν τις αντιλαϊκές - αντεργατικές επιλογές της ΝΔ. Κάτι που συνεχίζουν να το κάνουν, μην τυχόν και τους τραβήξουν το αυτί οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους.

Κι αυτό το "φτάνει πια" δεν το λέμε μόνο μέσα στη Βουλή. Το είπαμε και το λέμε και μέσα στους δήμους και την Περιφέρεια. Και μέσα στα σωματεία και τους φορείς. Το λέμε στους δρόμους του αγώνα, παντού. Γιατί παντού οι δυνάμεις του ΚΚΕ δρουν, παρεμβαίνουν, αγωνίζονται με το ίδιο κριτήριο: Της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων παντού, σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις μάχες».

Στον δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, μπορούν να εκπληρωθούν οι ανάγκες του λαού

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ουσιαστική λύση προς το συμφέρον του λαού δεν μπορεί να υπάρξει δίχως σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, όσο η γη, η Υγεία, η Παιδεία παραμένουν εμπορεύματα. Οσο τα κλειδιά της οικονομίας τα κρατούν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο.

«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα λόγω της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η οικονομία, η Ελλάδα η ίδια, αλλά και την ανάπτυξη της επιστήμης, της παραγωγικότητας της εργασίας, να δουλεύουμε και λιγότερο σαν εργαζόμενοι, σαν λαός, ώστε να υπάρχει και χρόνος απαραίτητος για ξεκούραση, για αναπλήρωση της δύναμης της σωματικής, της πνευματικής, αλλά να υπάρχει και χρόνος για ψυχαγωγία, για διασκέδαση, για πολιτισμό, για ενασχόληση με την τέχνη, για την άθληση, τον αθλητισμό, για συμμετοχή στα κοινά, για ό,τι τέλος πάντων ενδιαφέρεται και πρέπει να έχει ως ενδιαφέρον ένας εργαζόμενος άνθρωπος, μια εργαζόμενη εργατική, λαϊκή οικογένεια, κυρίως η νεολαία, τα παιδιά μας. Να απολαμβάνουμε δηλαδή πολύ περισσότερα, αυτό είναι το ζήτημα. Σήμερα μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες στην κατοικία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό.

Προϋπόθεση όμως είναι να μην αποτελεί κριτήριο της ανάπτυξης της οικονομίας η κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών, του λαού μας, στο έδαφος μιας εργατικής πραγματικά, λαϊκής διακυβέρνησης, αυτό που λέμε εργατική εξουσία, λαϊκή εξουσία, όπως το ονομάζει ο καθένας, που θα έχει κοινωνική ιδιοκτησία τόσο της γης όσο και των μέσων παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο».

«Σε έναν τέτοιο δρόμο - συνέχισε - μακριά από τον δύσβατο, τον σάπιο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, μπορούν να εκπληρωθούν οι στόχοι και οι ανάγκες που έχει ο λαός, όπως η ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας, η φιλολαϊκή αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των εργαζομένων και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της ποιότητας της ζωής μας, για να ζούμε όλοι και όλες ευτυχισμένοι.

Σ' αυτές τις συνθήκες θα μπορούν να εξασφαλιστούν ασφαλείς - σύγχρονες λαϊκές κατοικίες, επαρκείς υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών.

Να εξασφαλιστούν σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, χώροι αθλητισμού και αναψυχής που να είναι δημόσια και δωρεάν και να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του λαού.

Σ' αυτές τις συνθήκες θα μπορεί με επιστημονικό και ολοκληρωμένο τρόπο να διευθετηθεί και το ζήτημα των απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό είναι σύντομα το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και το αποδεικνύει κάθε μέρα με τη δράση των μελών του ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, για ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση της πλειοψηφίας του λαού.

Απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις που ψάχνουν για νέους σωτήρες και πολιτικούς μεσσίες, το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα ότι τέτοιοι δεν υπάρχουν, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της σύγκρουσης, της ανατροπής, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, παντού! Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε να στρατευτείτε και να συμπορευτούμε όλοι μαζί, χέρι - χέρι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ