Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΑΤΟΊΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή με την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας και με τη Βρετανία

Στην υπογραφή μιας ακόμη στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών προχωρά η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά με τη Βρετανία. Για τον σκοπό αυτό σήμερα στο Λονδίνο αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, για να υπογράψει με τον εκεί ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, διακήρυξη διακρατικής αμυντικής συνεργασίας, στα βήματα και των προηγούμενων επικίνδυνων συμφωνιών με Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και φυσικά τις ΗΠΑ, βυθίζοντας τον λαό στην άβυσσο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Κατά πληροφορίες, η συμφωνία θα αφορά ζητήματα όπως τα εξοπλιστικά, τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αμυντικοτεχνική σύμπραξη κ.λπ.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush», που βρίσκεται στον Φαληρικό Ορμο, έκανε το Σάββατο, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς.

Τον υφυπουργό υποδέχθηκαν ο διοικητής της Δύναμης Κρούσης 10 του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (επικεφαλής της οποίας είναι το αεροπλανοφόρο), υποναύαρχος Dennis Velez, και ο κυβερνήτης του θηριώδους πλοίου, πλοίαρχος David - Tavis Pollard, οι οποίοι τον ενημέρωσαν τόσο για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου όσο και για το εύρος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει.

Λέγεται ότι βάζει πλέον ρότα για περιοχές του Αιγαίου, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στη Σούδα, όπου στις 18/2 αναμένεται να δέσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Και οι δύο κινήσεις, που αξιοποιούν τις κατάπτυστες Συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τις οποίες προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε η ΝΔ, εντάσσονται στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ενημέρωσης, ο υποναύαρχος Velez δήλωσε σχετικά ότι «αποστολή μας στην ανάπτυξή μας αυτή είναι να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ προκειμένου να αποτρέψουμε και, αν χρειαστεί, να υπερασπιστούμε τη Συμμαχία». Πρόσθεσε ότι «επισκέψεις όπως αυτή (στον Πειραιά) μας δίνουν την ευκαιρία να εμπλακούμε με τους Συμμάχους μας και να αναπτύξουμε ουσιαστικές σχέσεις που κάνουν ουσιαστική διαφορά σε όλη τη δύναμή μας». Για, δε, τις συναντήσεις με την «ελληνική ηγεσία», οι Αμερικανοί μίλησαν για «ενίσχυση των σχέσεων» και «ενίσχυση της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Προηγήθηκε η έλευση στην Αθήνα του αναπλ. διοικητή των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Ευρώπης (Deputy Supreme Allied Commander Europe - DSACEUR), Βρετανού στρατηγού Τim Radford. Συναντήθηκε με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχο Φρ. Λελούδα.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «κατά την συνάντησή τους, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, και αντάλλαξαν απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση ασφαλείας και τις τρέχουσες διασυμμαχικές δράσεις και επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, ο DSACEUR συμμετείχε σε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ παρουσία του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, του διοικητή της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, των διευθυντών των Κλάδων και των ανεξάρτητων Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ, καθώς και διευθυντών Κλάδων των ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες του Ανώτατου Αρχηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) σε ό,τι αφορά την διασφάλιση των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τον μετασχηματισμό της Συμμαχίας», όπως αναφέρεται από ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, ο DSACEUR φέρεται να παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» του SHAPE ως προς την υλοποίηση της επιχειρησιακής σχεδίασης για τη λεγόμενη Αποτροπή και Αμυνα του «ευρωατλαντικού χώρου» («Concept of Deterrence and Defense of the Euro - Atlantic Area» - DDA), καθώς και το νέο Μοντέλο Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» - NFM) που υιοθετήθηκε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πέρσι τον Φλεβάρη.

Ακολούθησε συζήτηση για τις «τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, τις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της επακόλουθης ραγδαίας μεταβολής του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ