Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης αντίπαλοι στον β' γύρο

Με την αποχή να φτάνει το 27,96%, ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, όπου αναμετρήθηκαν 14 υποψήφιοι, με φόντο την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αντανακλούν πολλαπλά τόσο στις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό όσο και στις κόντρες για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Πρώτος στον α' γύρο αναδείχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Εξωτερικών κ.λπ. Κατέβηκε ως ανεξάρτητος και έλαβε 32,04% και 127.309 ψήφους.

Ακολούθησαν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρώην επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επί κυβερνήσεων ΔΗΣΥ. Κι αυτός κατέβηκε ως ανεξάρτητος, με τη στήριξη διαφόρων δυνάμεων, περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ, και έλαβε 29,59% και 117.551 ψήφους.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος και επίσημος υποψήφιος του (κυβερνώντος τα τελευταία χρόνια κόμματος) ΔΗΣΥ, έλαβε 26,11% και 103.748 ψήφους.

Σημειωτέον, στην 4η θέση βρέθηκε ο υποψήφιος του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, με 6,04% και 23.988 ψήφους.

Σε δηλώσεις τους οι δύο αντίπαλοι στον β' γύρο (την επόμενη Κυριακή, 12 Φλεβάρη) ανέδειξαν ότι βασική τους προτεραιότητα θα είναι η «δεξαμενή ψήφων» του ΔΗΣΥ.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι στάλθηκε μήνυμα «για ενότητα και εθνική συνεννόηση, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων». Πρόσθεσε δε ότι «αυτές οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε (...) ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μεταίχμιο» και ξεχώρισε ως επείγον ζήτημα την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό «μέσα από μια διεκδικητική εξωτερική πολιτική, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας, με αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις διεθνείς προκλήσεις που έχουμε σήμερα ενώπιον μας».

Από τη μεριά του ο Ανδ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι «συνεχίζουμε, με την ίδια πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, τη σκληρή δουλειά με στόχο να χτίσουμε γέφυρες και να φτιάξουμε τη δυναμική που θα οδηγήσει την Κύπρο στο αύριο». Μιλώντας δε στο ΡΙΚ υπέδειξε ότι το Κυπριακό είναι αυτό το οποίο μπορεί να τον ενώσει με τον ΔΗΣΥ, για να προσθέσει ότι προμετωπίδα της υποψηφιότητάς του είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα της οικονομίας, που αποτελεί το λάβαρο του ΔΗΣΥ.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ανδ. Μαυρογιάννη με τον ΔΗΣΥ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε «δεν είναι πρόγραμμα του ΑΚΕΛ, είναι πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο προσανατολισμός του, κατά την άποψή μας, μπορεί να αγκαλιαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».

Χτες είχαν προγραμματιστεί μια σειρά επαφές των δύο υποψηφίων. Στον ΔΗΣΥ ήδη διατυπώθηκαν ανοιχτά απόψεις για άμεση στήριξη Χριστοδουλίδη, όπως πρότεινε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας: «Εχουμε υποψήφιο, ο οποίος ήταν για εννέα χρόνια ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ