Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-- Σε ποια έντυπα της Εφορίας δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα;

Τα εισοδήματα από ενοίκια συμπληρώνονται και στο βασικό έντυπο Ε1 (στον πίνακα ε) και στο έντυπο Ε2, που έχει τον τίτλο «αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων». Στο έντυπο Ε2 αναγράφονται όλα τα οικοδομημένα ακίνητα ανεξάρτητα αν υπάρχει εισόδημα ή όχι. Επίσης στο ίδιο έντυπο αναγράφονται μόνο τα οικόπεδα από τα οποία έχει προκύψει εισόδημα. Η υποβολή του Ε2 είναι ανεξάρτητη από την υποβολή του Ε9.

-- Πώς αποδεικνύεται ότι ένα ακίνητο ήταν κενό;

Οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώσουν στο Ε2 ένα ακίνητο ως «κενό». Στην περίπτωση αυτή πρέπει να συνυποβληθούν φωτοαντίγραφα λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, όπως λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων κλπ από τα οποία να προκύπτει ότι το ακίνητο παρέμεινε κενό για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

-- Πώς δηλώνονται τα ποσά ενοικίου που δεν εισπράχτηκαν;

Τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε2 οι φορολογούμενοι είναι κατ' αρχήν υποχρεωμένοι να γράψουν τα ποσά ενοικίου για το σύνολο του έτους, ανεξάρτητα αν τα εισέπραξαν ή όχι. Τα ποσά ενοικίου τα οποία δεν εισπράχτηκαν και δεν αναμένεται να εισπραχτούν στην επόμενη φορολογική χρήση μπορούν να μην περιληφθούν στη φορολογική δήλωση εφόσον εκχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο. Η εκχώρηση γίνεται με απλή δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ.

-- Πότε φορολογούνται τα ενοίκια που προεισπράχτηκαν;

Στη φετινή δήλωση δηλώνονται μόνο τα ενοίκια που αφορούν τη χρήση του 2001. Σε περίπτωση προείσπραξης ενοικίων και για το 20002 τα σχετικά ποσά θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

-- Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από το εισόδημα των ακινήτων;

Οι δαπάνες για κατοικία που εκπίπτουν από το εισόδημα είναι: Τα κάθε είδους ασφάλιστρα κατά κινδύνων, τα έξοδα για επισκευή και συντήρηση, για αμοιβή δικηγόρου σε δίκη απόδοσης μισθίου, καθώς και το ποσό των δαπανών που αφορούν κοινόχρηστους χώρους. Οι δαπάνες για κοινόχρηστους χώρους επιμερίζονται αναλογικά σε κάθε ιδιοκτήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ