Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μπλίνκεν

Την ερχόμενη Τρίτη, 21 Φλεβάρη, θα βρεθεί στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ενώ στο πλαίσιο της περιοδείας του νωρίτερα θα επισκεφτεί τη Γερμανία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την «αμυντική συνεργασία», την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με βάση τις κατάπτυστες Συμφωνίες, την «ενεργειακή ασφάλεια» και την «κοινή δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», ενώ θα ξεκινήσει και ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται επί ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στην Τουρκία η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως θα βρεθεί σε Ιντσιρλίκ και Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον «Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και για να «ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας».

Στο μεταξύ το παζάρι για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά επιχειρούν να ξαναζεστάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, πάνω στα συντρίμμια που άφησε ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία και στο κύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς.

Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, κληθείς χτες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου (εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα»), τις χαρακτήρισε θετικές, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει διάθεση για αλλαγή των διμερών σχέσεων. «Είμαστε εδώ να υποδεχθούμε αυτά τα μηνύματα και να χτίσουμε πάνω σε αυτά», ανέφερε, για να προσθέσει ότι ο εναγκαλισμός, πρόσφατα, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας είναι «υψηλής συμβολικής αξίας». Θυμίζουμε ότι ο «συμβολισμός» είχε συνεπάρει και τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πόσο «υπέροχο» ήταν το στιγμιότυπο.

Χτες σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναμενόταν να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά και πλοίο με προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία, την οποία συγκέντρωσαν δήμοι, Περιφέρειες και φορείς της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ