Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Οξω ρε απ' την παράγκα»!

H ιστορία επαναλαμβάνεται. Σαν σε καρμπόν. Τη δεκαετία του '70 είχαμε την «υπόθεση των λουλουδιών». Καραμπινάτη δωροδοκία. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν υποβιβάστηκε. Σώθηκε με την ψήφο του... Ολυμπιακού.

Μετά ακολούθησε η περίπτωση «Μπουμπλή» που ήταν από το... Αιγάλεω, αλλά στην πορεία προέκυψε ότι λεγόταν Ρότσα και καταγόταν από την Αργεντινή...

Αργότερα ακολούθησε η «υπόθεση Κιάπε». Χαμός για την (τότε) «παράγκα»! Δυο δημοσιογράφοι ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας ένα ρεπορτάζ με σημαντικές αποκαλύψεις για το «στημένο πρωτάθλημα». Το ρεπορτάζ έβγαλε «λαβράκι». Το ρεπορτάζ δεν παίχτηκε ποτέ. «Κόπηκε» από την κρατική τηλεόραση... Μηδέν εις το πηλίκον.

Ακολούθησαν κι άλλες υποθέσεις. Οπως η «υπόθεση Μπαλή», στο ματς ΑΕΚ - Ολυμπιακού, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Οι «αδικημένοι» μιλούσαν για «στήσιμο» της ομάδας τους, αλλά δεν προσήλθαν καν στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους! Ηταν η εποχή Κοσκωτά...

***

Με αυτά και μ' αυτά το «επαγγελματικό ποδόσφαιρο»... εξελίσσεται. Διότι και η μετακόμιση (σ.σ: από «παράγκα» σε «παράγκα») είναι κι αυτή μια μορφή... εξέλιξης.

Φτάσαμε στο σήμερα. Ο αρμόδιος υπουργός (Φλωρίδης) ομολογεί ότι υπάρχει«στημένο πρωτάθλημα»! Κι όμως το κράτος συνεχίζει να παρέχει τα γήπεδά του για να διεξάγεται το «στημένο πρωτάθλημα», κι όμως το κράτος συνεχίζει να επιχορηγεί με κρατικά λεφτά τους εμπλεκόμενους στο «στημένο πρωτάθλημα»... Η «αδιάφθορη» κυβέρνηση το παίζει... ταπεινός πλην τίμιος (!) «διαιτητής».

Το έργο επαναλαμβάνεται. Αυτά που όλοι γνωρίζαμε, τώρα τα ακούμε και σε υποκλαπείσες συνομιλίες. Το «δημοσιογραφικό προϊόν» δεν έχει σχέση με δημοσιογραφική έρευνα, σε αυτό να είμαστε καθαροί (σ.σ. σε καμία σχολή δημοσιογραφίας δε «διδάσκεται» η παγίδευση των ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ ή η τοποθέτηση κοριών), αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο: Το ένα είναι οι «μυστικές» μέθοδοι απόκτησης του «προϊόντος» που η συγκομιδή του φαίνεται να προϋποθέτει «ειδική εκπαίδευση» και «ειδικά μέσα» και που διοχετεύτηκε καταλλήλως στη δημοσιότητα. Το άλλο είναι το «προϊόν» αυτό καθ' αυτό. Και τι προκύπτει από το συνδυασμό των δυο;

Πρώτον: Ιδού πoιο είναι το «επαγγελματικό» ποδόσφαιρό τους. Ουδεμία σχέση έχει με τον αθλητισμό ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Οσο πιο επαγγελματικό, τόσο πιο επαγγελματικό και το παρασκήνιό του.

Δεύτερον: Αν θέλεις να αναπαλαιώσεις την «παράγκα» καλό είναι να κατεδαφίσεις την προηγούμενη...

Τρίτον: Οι ελέγχοντες το ποδόσφαιρο, που είναι οι ίδιοι που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική εξουσία, που είναι οι ίδιοι που έχουν πρόσβαση στις «μυστικές» και φανερές δραστηριότητες του κράτους και του παρακράτους, έχουν αλώσει την «παράγκα», γενικώς...

Και εδώ μιλάμε πια για τη δική μας «παράγκα». Που έχει στηθεί από την αγάπη όσων λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Και που σημαίνει ότι για το ποδόσφαιρο, ειδικώς, όσοι το αγαπούν, μια επιλογή έχουν. Να σταθούν απέναντι σε όλους αυτούς και να ενωθούν πίσω από το σύνθημα: «Οξω ρε απ' την παράγκα»!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διαφθορά γέννημα - θρέμμα του σημερινού ποδοσφαιρικού οικοδομήματος (2015-05-24 00:00:00.0)
Στις λογικές της προστασίας και αξιοποίησης του προϊόντος (2014-02-23 00:00:00.0)
Ανυπόστατοι ισχυρισμοί σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ (2011-07-16 00:00:00.0)
Ολα στο βωμό του κέρδους (2005-10-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-04-21 00:00:00.0)
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο (2005-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ