Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Παράθυρα ανοίγουμε στο μέλλον»
  • Αυτήν την Κυριακή η μεγάλη συναυλία για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα με τίτλο «Παράθυρα ανοίγουμε στο μέλλον», την Κυριακή 30 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον χώρο όπου πριν από 79 χρόνια, την 1η Μάη 1944, εκτελέστηκαν 200 ήρωες κομμουνιστές.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία, στην οποία συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιάννης Μπέζος, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Ανδρέας Τράπαλης (βιολί), Γιάννης Σινάνης, Αρης Κούκος (μπουζούκι).

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια μεγάλων δημιουργών μας. Κάποια από αυτά έχουν άμεση σύνδεση με την Πρωτομαγιά, τη μέρα που είναι αγώνας και γιορτή, τη μέρα που τιμάμε τους αγώνες της τάξης μας. Κάποια άλλα εκφράζουν τον σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου για να «καταχτήσουνε τη Γης, την οικουμένη».


Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Μάνου Λοΐζου, του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου, του Ναζίμ Χικμέτ, του Φώντα Λάδη, του Κώστα Βάρναλη και πολλών ακόμα, θα είναι «παρόντα» σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή.

Στον ίδιο χώρο, από τις 5.30 μ.μ., θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ένα μικρό φεστιβάλ για παιδιά όλων των ηλικιών.

Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη

Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με μια περίοδο όπου ξεχώρισαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των λαών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Ξέσπασαν μαζικές απεργίες όπως οι επαναλαμβανόμενες στη Γαλλία με τη συμμετοχή εκατομμυρίων εργαζομένων και νεολαίας ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και παρά την άγρια καταστολή. Αντίστοιχο στίγμα άφησαν οι καθολικές απεργίες σε σημαντικούς και πολυπληθείς κλάδους στη Βρετανία και τη Γερμανία όπως στις μεταφορές και ειδικότερα σε σιδηροδρόμους και αεροδρόμια, οι δυναμικές συγκεντρώσεις που έγιναν στην Πορτογαλία και την πρωτεύουσα Λισαβόνα και αλλού για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της ακρίβειας.

Εξίσου και στην Ελλάδα, όπου εκατομμύρια συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με προμετωπίδα το συγκλονιστικό μήνυμα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας». Ενώ συγκλονιστικές ήταν και οι στιγμές αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να οργανώνουν την έμπρακτη στήριξη του λαού, το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης.

Ολες αυτές οι ανεξίτηλες εικόνες επιβεβαιώνουν ότι οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Αποτελούν ένα μικρό δείγμα της ανεξάντλητης δύναμής τους όταν βαδίζουν στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.

Τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η αιματοβαμμένη ιστορία της σε όλο τον κόσμο έρχονται να δεθούν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, να εμβολίσουν τις λογικές της αναμονής και της μοιρολατρίας.

Οι εμβληματικές σελίδες στην πάλη της εργατικής τάξης, όπως και οι τωρινές απεργιακές απαντήσεις που έλαβαν αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και διάφορα επιτελεία σε όλη την ΕΕ αναδεικνύουν πως δεν είναι γραφτό ούτε δεδομένο ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα στριμώχνεται στην επιλογή διαχειριστή του «βάλτου» της εκμετάλλευσης, πως χρειάζεται και μπορεί να βάλει στόχο όλα όσα αξίζουν στον λαό και τα παιδιά του.

Απέναντι στους κήρυκες του συμβιβασμού και τους αρνητές της ταξικής πάλης, που πάντα όμως φλυαρούν για την 1η Μάη, ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων μπορούν να δώσουν συνέχεια στα ελπιδοφόρα παραπάνω βήματα που φωτίζουν τον δρόμο για να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός ώστε έτσι πραγματικά να ανοίξουν παράθυρα για το μέλλον.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε μια σειρά από πόλεις:

-- Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στον νομό τιμούν τον κομμουνιστή Μήτσο Ρεμπούτσικα, δικηγόρο από την Αχαγιά, που εκτελέστηκε στα 39 του χρόνια την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με εκδήλωση την Κυριακή 30 Απρίλη στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου της Κάτω Αχαΐας.

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Η ΤΕ Αργολίδας, την Παρασκευή 28 Απρίλη στις 7 μ.μ., στο Αργος (cafe «Stretto). Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ», από τον Σπύρο Μαρίνη, δάσκαλο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική δουλειά, ενώ θα προβληθεί η ταινία «LUDLOW, Οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», του Λεωνίδα Βαρδαρού.

-- Η ΤΕ Εβρου, την Κυριακή 30 Απρίλη στις 12 μ., στον θερινό κινηματογράφο «ΦΛΟΙΣΒΟΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ