Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιτάχυνση πολεμικών ετοιμασιών απέναντι στη Ρωσία

Στο επίκεντρο και οι «δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία» ώστε «να δρα άμεσα και αποφασιστικά»

Στις «προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία σε όλα τα επιχειρησιακά πεδία και τις γεωγραφικές περιοχές» εστίασε σε τηλεδιάσκεψή της, τη Δευτέρα, η Στρατιωτική Επιτροπή του NATO (συνήλθε σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας), στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, ζωνών και διαύλων.

Ενδεικτικά, οι αρχηγοί Αμυνας συνήλθαν εκτάκτως προκειμένου να ενημερωθούν από τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό στρατηγό Chr. Cavoli, για την πρόοδο υλοποίησης της επιχειρησιακής σχεδίασης πάνω στη λεγόμενη Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου («Concept of Deterrence and Defense of the Euro - Atlantic Area» - DDA), καθώς και για την εξέλιξη του νέου Μοντέλου Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» - NFM) που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φλεβάρη του 2022. Σε αυτό το μοτίβο, εξάλλου, «αντάλλαξαν απόψεις» για τον «συντονισμό των τρεχουσών εθνικών και διασυμμαχικών δράσεων».

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και κεντρικά από το ΝΑΤΟ, το οποίο δίνει ακριβώς την κλιμάκωση της κόντρας όπως επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, «σε απάντηση της ολοένα και πιο επιθετικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία, η Συμμαχία ανανέωσε την εστίασή της στη συλλογική άμυνα. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία: Της Στρατιωτικής Στρατηγικής (Military Strategy) του ΝΑΤΟ το 2019. Του Σχεδίου για την Αποτροπή και την Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου (DDA) το 2020. Του Προεξάρχοντος Κειμένου Διεξαγωγής Πολέμου του NATO (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept - NWCC) το 2021».

Θυμίζουν επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022, οι «σύμμαχοι» συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία εφαρμογής της στρατηγικής περί DDA («Αποτροπής και Αμυνας»). Τονίζουν, εξάλλου, ότι «οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν γεωγραφικά συγκεκριμένα σχέδια που περιγράφουν πώς η Συμμαχία θα αμυνθεί και θα αποτρέψει τις δύο απειλές που αναφέρονται στη (νέα) Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ (όπως καταλήχθηκε το) 2022: Ρωσία και Τρομοκρατικές Ομάδες».

Επιμένουν, δε, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων νέους εξοπλισμούς πληρωμένους από τους λαούς για τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους του κεφαλαίου, ότι «αυτά τα σχέδια θα απαιτήσουν μια Νέα Δομή Δυνάμεων - τον αριθμό και τους τύπους εξοπλισμού και οργανισμών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των γεωγραφικά συγκεκριμένων σχεδίων σε όλους τους τομείς - καθώς και ενισχυμένες ρυθμίσεις διοίκησης και ελέγχου. Επιπλέον, οι Σύμμαχοι εργάζονται για την εφαρμογή του συμφωνηθέντος Μοντέλου Δυνάμεων ("Force Model") του ΝΑΤΟ, προκειμένου να παράγουν περισσότερες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις σε μόνιμη βάση».

Τονίζουν, τέλος, ότι «η εφαρμογή της Στρατηγικής DDA σημαίνει ότι τα ΝΑΤΟικά και τα εθνικά στρατιωτικά σχέδια θα αφομοιωθούν πιο στενά από ποτέ», κάνοντας ακόμα πιο καθαρή τη στοίχιση των εθνικών σχεδίων στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα Ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ βλέπει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, δεν «βλέπει» σύνορα, εισάγει όλο και πιο ανοιχτά την επικίνδυνη έννοια του «ΝΑΤΟικού εδάφους» και στον βωμό αγκίστρωσης της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο βάζει υπό «συζήτηση» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων (Regional Plans), τα οποία, όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ, «αποτελούν βασικό στοιχείο τόσο για την αναθεώρηση των Σχεδίων Στρατηγικού Επιπέδου όσο και για τον μετέπειτα Τακτικό Σχεδιασμό». Επίσης, τόνισε τις «δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία και στην επιχειρησιακή ικανότητα των Χερσαίων και Ναυτικών Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Special Operations Land Task Group - SOLTGs και Special Operations Maritime Task Group - SOMTGs), ώστε να είναι ικανά να δρουν άμεσα και αποφασιστικά για την Αποτροπή και την Αμυνα του ΝΑΤΟ», με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον, οι αρχηγοί Αμυνας θα μαζευτούν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 10/5 για την επόμενη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ