Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ «HAKUTO-R»
Συνετρίβη η πρώτη ιδιωτική απόπειρα προσσελήνωσης

Καλλιτεχνική απεικόνιση της διαστημοσυσκευής HAKUTO, όπως θα ήταν στην επιφάνεια της Σελήνης, αν δεν είχε συντριβεί

ispace

Καλλιτεχνική απεικόνιση της διαστημοσυσκευής HAKUTO, όπως θα ήταν στην επιφάνεια της Σελήνης, αν δεν είχε συντριβεί
Η διαστημοσυσκευή «HAKUTO-R» («λευκό κουνέλι» στα Ιαπωνικά), της εταιρείας «ispace», που βρισκόταν εδώ και έναν μήνα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποπειράθηκε την περασμένη Τετάρτη χωρίς επιτυχία να προχωρήσει στο επόμενο και πιο δύσκολο βήμα, την προσελήνωση. Το «HAKUTO» φαινόταν να κατεβαίνει κανονικά προς τη σεληνιακή επιφάνεια, αλλά στα τελευταία μέτρα χάθηκε η επαφή με τη συσκευή και πιθανολογείται ότι συνετρίβη. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι απέγινε ή την αιτία της αποτυχίας.

Επρόκειτο για την πρώτη αποστολή που είχε σχεδιάσει η ιαπωνική «ispace» από τις συνολικά τρεις του προγράμματος HAKUTO και αν πετύχαινε η Ιαπωνία θα γινόταν η τέταρτη χώρα, μετά τη Σοβιετική Ενωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα, που θα είχε πραγματοποιήσει προσσελήνωση. Κι αυτό παρότι σε αντιδιαστολή με τις άλλες τρεις χώρες, το ιαπωνικό σκάφος εκτοξεύτηκε με ξένα μέσα και συγκεκριμένα με πύραυλο «Ariane» («Αριάδνη») της «Arianespace», όπως αυτοί που χρησιμοποιεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων και διαπλανητικών αποστολών του.

Απώτερος στόχος της «ispace» είναι η δημιουργία υποδομών (σεληνιακής βάσης - πόλης), που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη επιστημονικών ερευνών, τηλεπικοινωνιών, διαστημικού τουρισμού. Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, η «ispace» (όπως και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι) θα αναζητήσουν πάγο νερού σε μονίμως σκοτεινά σημεία της Σελήνης. Με αυτό το επιχειρηματικό πλάνο η ιαπωνική εταιρεία, που έχει παραρτήματα στις ΗΠΑ και στο Λουξεμβούργο, κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την πραγματοποιηθείσα και τις δυο επόμενες αποστολές. Η αναζήτηση νερού οδήγησε στην επιλογή του κρατήρα Ατλας, στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο της Σελήνης, ως περιοχή προσεδάφισης της πρώτης αποστολής.

Φωτογραφία από το «HAKUTO-R», με τη Γη να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα στη Σελήνη
Φωτογραφία από το «HAKUTO-R», με τη Γη να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα στη Σελήνη
Η δεύτερη αποστολή «HAKUTO-R» θα ξαναπροσπαθήσει προσελήνωση και αν όλα πάνε καλά θα κατεβάσει ένα μικρό ρόβερ για εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης και συλλογή πληροφοριών. Από την τρίτη αποστολή και μετά προβλέπεται να αυξηθεί η συχνότητα των προσεληνώσεων και αποστολών ρόβερ, καθώς και η παράδοση στην επιφάνεια διάφορων φορτίων πελατών της «ispace».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δείγμα εδάφους από την αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης έφερε το Chang'e-6(2024-06-29 00:00:00.0)
Από τη «SpaceX» το διαστημόπλοιο προσσελήνωσης του προγράμματος «Αρτεμις»(2021-04-24 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν τριπλή αποστολή μεταφοράς δειγμάτων εδάφους του Αρη στη Γη(2019-11-30 00:00:00.0)
Επιστροφή στη Σελήνη(2019-03-23 00:00:00.0)
Επιτυχής ...συντριβή(2012-12-22 00:00:00.0)
Πείραμα στη σελήνη(2009-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ