Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχεδιασμοί αναβάθμισης της παρουσίας του ΝΑΤΟ

Γραφεία στην Ιαπωνία σχεδιάζει να ανοίξει η λυκοσυμμαχία, στο πλαίσιο του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ»

Από κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτη

Copyright 2022 The Associated

Από κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτη
Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ήδη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό προσθέτουν οι σχεδιασμοί αναβάθμισης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώνουν και νέα δημοσιεύματα για τα σχέδια ανοίγματος γραφείων της λυκοσυμμαχίας στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο «Nikkei Asia», θα πρόκειται για τα πρώτα τέτοια γραφεία στην Ασία, ενώ επισημαίνεται ότι αυτά θα συμβάλουν σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με «εταίρους ασφαλείας» του ΝΑΤΟ, όπως οι Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, έχοντας υπόψη τις «γεωπολιτικές προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, είπε ότι «το ΝΑΤΟ έχει γραφεία και συμφωνίες διασύνδεσης με διάφορους διεθνείς οργανισμούς και χώρες - εταίρους και οι σύμμαχοι αξιολογούν τακτικά αυτές τις ρυθμίσεις συνδέσμου για να διασφαλίσουν ότι εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των εταίρων μας». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ιαπωνίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και «περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας στον κυβερνοχώρο, της θαλάσσιας ασφάλειας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανακούφισης από καταστροφές, της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, της επιστήμης και της τεχνολογίας και της ανθρώπινης ασφάλειας».

Με φόντο την επικείμενη περιοδεία Μπάιντεν στην περιοχή

Θυμίζουμε ότι τέτοιοι σχεδιασμοί - στο πλαίσιο του λεγόμενου «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» - «τρέχουν» ενώ στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες βδομάδες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αρχικά στο Τόκιο για τη Σύνοδο Κορυφής του G7, στη συνέχεια στην Καμπέρα, για τη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad.

Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διέψευσαν πληροφορίες για πιθανή συνάντηση Μπάιντεν με τους ηγέτες μιας σειράς νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού (πιθανώς στην Παπούα Νέα Γουινέα), καθώς τα τελευταία χρόνια φουντώνουν μια σειρά από σχέδια για νέες «αμυντικές» συμφωνίες και στρατιωτικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με άμεσο ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αντιπαράθεση των δύο πλευρών για τις Νήσους Σολομώντα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες συνεχίστηκαν στην Ταϊβάν οι επαφές μιας ακόμα αμερικανικής αντιπροσωπείας, αυτήν τη φορά αποτελούμενης από εκπροσώπους πολεμικών βιομηχανιών. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας είχε προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου από την πρώτη στιγμή.

Ο απόστρατος υπολοχαγός Στ. Ράντερ - μέλος της αντιπροσωπείας - δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πιο σημαντική περιοχή στον κόσμο για τη διατήρηση της ειρήνης», υποστηρίζοντας πως «όταν ακούτε να μιλάμε για "ελεύθερο και ανοιχτό" Ινδο-Ειρηνικό, αυτό αφορά τη διασφάλιση του κοινού οράματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ