Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Η Ουάσιγκτον στέλνει άλλους 1.500 στρατιώτες στα σύνορα

Με την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίζει τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της προκατόχου του Ντ. Τραμπ, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν 1.500 επιπλέον στρατιώτες για το επόμενο τρίμηνο στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, στήνουν γραφεία εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, με στόχο να «φιλτράρουν» και να διαλέξουν τις πιο επιθυμητές κατηγορίες φθηνού εργατικού δυναμικού για τα αμερικανικά μονοπώλια.

Στις 11 Μάη λήγει η ισχύς των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, γνωστά ως «Title 42», που οδηγούσαν σε απελάσεις μεταναστών και προσφύγων σε χρόνο - ρεκόρ, δίχως να τους δοθεί πραγματική ευκαιρία για άσυλο.

Το «κενό» καλύπτεται με τα νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα. Εως τις 11 Μάη οι περίπου 1.500 στρατιώτες θα προστεθούν στους 2.500 συναδέλφους τους που ήδη «συνδράμουν» την αστυνομία συνόρων στα σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, έως τότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία αμερικανικών γραφείων προ-εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε Κολομβία και Γουατεμάλα. Ο Καναδάς και η Ισπανία συμφώνησαν να δεχθούν κάποιους από τους πρόσφυγες που θα πάρουν το πράσινο φως από αυτά τα κέντρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επίσης, από τις 11 Μάη θα τεθούν σε ισχύ άλλα μέτρα, που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, προβλέπουν την άμεση απέλαση των «παράτυπων» μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα θα τους απαγορεύεται να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος επί πέντε χρόνια.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και δεν θα ανοίξουν μετά τις 11 Μαΐου», επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Μαγιόρκας, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν διαφέρει από αυτή της προκατόχου της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ